Mobiilivideon tekeminen

Älypuhelin puhelintelineessä.

Puhelinkiinnike, minijalusta ja kuvausnäkymä. Kuva: Tommi Karjalainen. Käyttöliittymä: Samsung.

Mobiilivideo on mobiililaitteella kuvattu video, joka on editoitu mobiililaitteella tai tietokoneella. Mobiilivideo voi olla esimerkiksi lyhyt somepostaus, matkavideokooste, keikkavideo, opetustallenne, opetusvideo, osaamisen osoittamisen näyte, näytelty draama tai kollaasi. Mobiilivideot pystyy tekemään yhdellä laitteella ja usein niitä tehdään nopeasti. Mobiilivideoiden tekemisessä haasteena ovat ääni, valon määrä, videon tarkennus ja ruudun kuvakoko.

Suunnittelu

Suunnittele etukäteen millaisen videon aiot tehdä. Laadi videolle käsikirjoitus. Käsikirjoituksen ei tarvitse aina olla tarkka. Käsikirjoitus auttaa idean muistamisessa ja sisällön jäsentämisessä. Mieti kuinka pitkä video kannattaa tehdä ja ketkä videota tulisivat katsomaan. Ota huomioon sisällön saavutettavuuteen ja helppokäyttöisyyteen liittyvät asiat jo suunnitteluvaiheessa (käytetty kieli, ilmaisun selkeys, rakenne).

Käsikirjoittamiseen voit käyttää esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmaa (Google Docs, Microsoft Word). Virallisen tyylistä käsikirjoitusta voit tehdä ohjelmalla Trelby (ei mobiiliversiota). Kuvakäsikirjoituksen voit tehdä esimerkiksi paperille piirtämällä tai ohjelmalla Storyboarder (ei mobiiliversiota).

Mieti ketä videolla tulee esiintymään ja mitä videolla näkyy. Missä aiot julkaista videon? Kysy tarvittavat luvat kuvaamiseen ja materiaalin julkaisemiseen.

Välineistö
  • Puhelin tai tabletti
  • Puhelinkiinnike (älypuhelinadapteri/puhelinteline/puhelinkiinnike, jossa on jalustakiinnitys – smartphone clamp)
  • Ulkoinen mikrofoni (esimerkiksi Rode VideoMic Me)
  • Tuulisuoja mobiililaitteen mikrofonille (windjammer, esimerkiksi Rycote Overcovers)
  • Jalusta, minikolmijalka (tripod)
  • Selfie-tikku
  • Kuulokkeet
  • Valot (huoneen valot, led-valot)
  • Gimbal (vakaaja, vähentää tärinää kuvassa, esimerkiksi DJI OM)
Kuvaaminen mobiililaitteella

Kuvaa henkilöitä riittävän läheltä, jotta äänet kuuluvat hyvin. Tarvittaessa voit äänittää kertojan puhetta jälkeenpäin. Laita valot päälle tilassa, jossa kuvaat. Kuvaa videot pitämällä mobiililaite vaakatasossa, jos julkaiset videon YouTubessa. Pystyvideoita voit käyttää esimerkiksi Instagramissa. Kuvaa kukin kohtaus parilla eri kuvakoolla (lähikuva, laajempi kuva) ja tarkista kuvatut klipit tilanteessa, jos ehdit. Tuuli voi pöhistä mikrofoniin ulkona tehdyissä kännykkätallenteissa. Kuvaa kuvituskuvaa, jota voit näyttää puheen aikana. Jos kuvaat jalustalta, laita kännykän kuvanvakautus (stabilization) pois päältä. Varmuuskopioi lopuksi videot ja kuvat. Useat kännykät tallentavat videot resoluutiolla 1080p (1920×1080 pikseliä) tai 4K UHD (3840×2160 pikseliä). Kuvataajuus on usein 30 fps (frame rate, 30 kuvaa sekunnissa). Valitse videon laaduksi Medium tai High.

Editointi ja jälkikäsittely

Mobiilivideot voi editoida mobiililaitteella tai tietokoneella. Editointiprosessissa tuot aluksi materiaalin editointiohjelmaan, sitten editoit materiaalia ohjelman työkaluilla (leikkaus, rajaus, värifiltterit, tekstien lisääminen) ja lopuksi viet valmiin videon ulos editointiohjelmasta.

Voit käyttää videoeditointiohjelmissa videotiedostoja, äänitiedostoja ja kuvia. Vaihtele kuvakokoja leikkauksessa ja kokeile mikä toimii. Kiinnitä huomiota leikkaamisen rytmiin, siihen kuinka nopeasti tapahtuu muutoksia ja kuinka selkeältä toiminta näyttää. Ehtiikö tekstit lukea? Liittyykö puhuttu asia videolla näytettävään asiaan? Kuuluvatko äänet hyvin? Käytä editoidessa sellaisia kuva- ja äänimateriaaleja, joihin sinulla on riittävät tekijänoikeudet tai käyttöoikeudet. Videoon lisättävät tekstit voivat auttaa jäsentämään sisältöä. Tee videolle lopputekstit, joissa näkyvät tekijät ja käytetyn musiikin lisenssit. Muista tallentaa projekti usein, kun teet videota!

Tiivistä videon sanomaa ja rajaa aihetta. Mieti esitysjärjestystä ja kestoa. Rakenna monimutkaista projektia pala kerrallaan: perusleikkaus (kuva, ääni), grafiikat (tekstikyltit), musiikki ja äänitehosteet, värisäädöt. Puhelimella editoitaessa kokonaisuuden hahmottaminen voi olla joskus hankalaa. Käytä apuna käsikirjoitusta ja suunnittelumateriaalia.

Sovelluksia mobiililaitteille

iOS (iPhone, iPad):

  • iMovie
  • Splice

Android:

  • YouCut – Tukee m4a-tiedostoja.
  • CapCut
  • Video Editor – Video.Guru – Tukee m4a-tiedostoja.
  • InShot – Tukee m4a-tiedostoja. Vesileiman saa pois mainoksia katselemalla.

Posterit ja grafiikat:

  • Adobe Express
  • Canva – Tekstianimaatiovideot mahdollisia.

Valokuvien editointi:

  • Snapseed
  • Adobe Photoshop Express

Podcastit:

  • Anchor – Tallennukseen ja editointiin. Valmista podcastia ei voi ladata sovelluksesta. Tallenteet voi ladata.
  • Teams – Tallennus mobiililaitteella. Editointi eri sovelluksella.

Tekstitykset (Captions):

  • Subtitle Edit (ei mobiiliversiota)
  • YouTuben tekstitystyökalu (ei mobiiliversiota)
Videoeditointi mobiililaitteella

Katso ohje täältä: Videoeditointi mobiililaitteella

Julkaiseminen

Valitse sopiva alusta valmiin videon julkaisemiseen tai jakamiseen. Pidä huoli siitä, että sinulla on kaikki tarvittavat luvat ja oikeudet videomateriaalin julkaisemiseen. Kirjoita kuvaus sisällöstä julkaisualustalle. Jos käytät videon julkaisemiseen jotakin Creative Commons -lisensseistä, merkitse lisenssi videon lopputeksteihin ja esittelytekstiin.

Julkaisukanavia: YouTube, Vimeo, FaceBook, LinkedIn, Instagram (Reels), YouTube Shorts, Twitter, TikTok

Pilvipalveluita: Google Drive (15 GB), Microsoft OneDrive (5 GB), Dropbox (2 GB), Box (10 GB)

Ohjesivun lisenssi

Ohjeen tekijä: Tommi Karjalainen (Ammatillinen opettajakorkeakoulu, OAMK).

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Resurssin ylläpitäjä(t): Tommi Karjalainen

Sivu päivitetty 19.09.2022 12:00