Digitaaliset ympäristöt opintojen tukena

Opiskelu Oamkin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa edellyttää tiettyjen digitaalisten palveluiden ja työkalujen hallintaa. Opetuksessa ja ohjauksessa käytetään sähköisiä oppimateriaaleja ja oppimisympäristöjä. Lisäksi tarvitset opiskelussasi tietokoneen, kuulomikrofonin, webbikameran ja internetyhteyden.

IT-tuki Oamkissa https://ict.oulu.fi/ || helpdesk@oamk.fi || 0294 483 124

Kootut ohjeet

1. Tunnus, salasana ja monivaiheinen tunnistautuminen MFA

Tarvitset käyttäjätunnusta kirjautuessasi Oamkin sähköisiin palveluihin, joita ovat mm. opiskelijahallinta-rekisteri Peppi, Moodle ja Office365. Henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen haet pankkitunnuksillasi ohjeen mukaan https://ict.oulu.fi/11260. Linkki salasanan hakemiseen ja uusimiseen on https://auth.oamk.fi/tunnukset/. Tunnuksia käytät kaikkiin Haka-kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Opintojesi päättyessä opiskelijatunnuksesi lakkaa toimimasta.

Oamkissa on käytössä monivaiheinen tunnistaminen MFA (Multi-Factor Authentication, MFA). MFA tarkoittaa sitä, että varmistat kirjautumisesi ensisijaisesti palveluun liitetyllä matkapuhelimella.  Ota MFA käyttöön ohjeen mukaan https://ict.oulu.fi/16893/ .

MS Office palveluiden käytössä Oamkin verkon ulkopuolelta tarvitset MFA-tunnistautumista (tarkistettu 2.6.2022). Lue lisää https://ict.oulu.fi/14283/

 

Tunnuksiin liittyvissä mahdollisissa ongelmatilanteissa ole suoraan yhteydessä IT-tukeen puh. 0294 483 124 tai helpdesk@oamk.fi.

2. Langattomat verkot, VPN ja tulostus

Oamkissa on kattava langaton verkko (WLAN) Linnanmaan, Kontinkankaan ja Oulaisten kampuksilla. Opiskelija voi liittää oman kannettavan tietokoneensa Oamkin kk-langattomaan verkkoon. Vierailijaverkko on eduroam. Avointa panoulua ei ensisijaisesti suositella.

Joidenkin Oamkin palveluiden käyttö edellyttää VPN-yhteyttä.  Tarkista VPN-tarve palvelukohtaisesti.

Turvatulostus on käytettävissäsi kaikilla kampuksilla. Kun tulostat Oamkin turvatulostusjonoon, sinun on ensin tunnistauduttava tulostimella, jotta tulostus voi käynnistyä. Turvatulostusjonoon tulostamisen ohjeet https://it.oamk.fi/5713

3. Oamkin tunnuksilla käytettäviä palveluita

3.1. Sähköposti ja muut 365.oamk.fi -palvelut

Kirjautuminen:

  • siirry osoitteeseen http://365.oamk.fi/
  • kirjoita käyttäjätunnus-kenttään käyttäjätunnuksesi kk\ktunnus (esim. kk\a0vepi99) TAI koko sähköpostiosoitteesi muodossa ktunnus@students.oamk.fi
  • kirjoita salasanasi sille varattuun kenttään.

Sähköposti

Oamkin sähköpostiin ohjautuu kaikki opintojesi aikaiset viestit, kuten Oamkin opiskelijoille suunnatut yhteiset tiedotteet, ilmoitukset salasanan vanhentumista sekä Moodlesta/Pepistä lähetetyt viestit. On tärkeää, että seuraat aktiivisesti sähköpostiasi.

Opiskelijasähköpostia voit lukea mobiililaitteella ja omassa sähköpostisovelluksessa, tarkempi ohje https://it.oamk.fi/1889

Voit ohjata Oamk students – sähköpostiviestit omaan, henkilökohtaiseen sähköpostiisi tämän ohjeen mukaan https://it.oamk.fi/11040

OneDrive -pilvitallennus ja tiedostojen jakaminen

Perehdy ohjevideoon https://youtu.be/zX_o80JPTNM

Oamk ei ota varmuuskopioita pilvipalveluista. Opintojesi päättyessä opiskelijatunnuksesi lakkaa toimimasta. Jos haluat palata myöhemmin opettajasi jakamaan sähköiseen oppimateriaaliin, ota materiaalit itsellesi talteen.

Microsoft Teams

Microsoft Teams on monipuolinen ryhmätyöskentelyn työskentely-ympäristö. Se on osa O365 pilvipalvelua. Teamsissa voit perustaa ryhmätyötiloja eli tiimejä, joissa voit esim. keskustella, jakaa tiedostoja ja työstää tiedostoja yhtäaikaisesti. Tiimejä on mahdollista luoda toimivaksi yli organisaatiorajojen. Teamsista löydät myös työkalut verkkokokousten järjestämiseen.

3.2. Peppi = opiskelija- ja opintotietojärjestelmä

Kirjaudu Peppiin osoitteessa http://www.oamk.fi/peppi. Sen jälkeen sinulle avautuu ns. Opiskelijan työpöytä. Tutustu Ammatillisen opettajakorkeakoulun opiskelijan Peppi-ohjeeseen.

Lisätietoja Pepin käytöstä löytyy osoitteesta https://it.oamk.fi/8863.

3.3 Ossi – osaamisen tunnistamisen, kehittämisen, arvioinnin, ja tunnustamisen työväline

Ossi löytyy Pepin Amok-valikosta. Tutustu Ammatillisen opettajakorkeakoulun opiskelijan Ossi-ohjeeseen.

3.4. Moodle – oppimisympäristö

Moodle on verkko-oppimisympäristö, jota käytetään opetuksen ja ohjauksen tukena. Moodlessa on erilaisia työkaluja materiaalin jakamiseen, keskusteluihin ja tehtävien tekemiseen. Lue lisää https://ict.oulu.fi/753/ .

3.5. Zoom – verkkokokoukset, etäopetus

Zoom on verkkokokous/etäopetustyökalu, jossa voit välittää webbikameran kuvaa, tietokoneen ääniä tai puheääntäsi sekä jakaa näyttösi muille osallistujille. Zoom-kokouksen koollekutsumista varten täytyy laatia oma profiili osoitteessa https://oamk.zoom.us/ Ohjeet löydät osoitteesta https://ict.oulu.fi/13953/.
Zoomin käyttäjätuki zoom@oulu.fi

3.6. G Suite for Education

Voit käyttää Googlen palveluita oamk-tunnuksillasi. Lisätietoja G Suite for Education (Googlen pilvipalvelut kouluille)

Opintojesi päättyessä opiskelijatunnuksesi lakkaa toimimasta. Voit harkita Google palvelujen käyttämistä henkilökohtaisilla tunnuksilla, jolloin opiskelun aikana tutottamasi sisältö on käytössäsi myös myöhemmin.

3.7. Howspace

Howspace on digitaalinen fasilitointialusta. Howspace soveltuu oppimis- ja ohjausympäristöksi. Opettajat ja muu henkilökunta voivat tilata oman Howspce-tilaan.  Ohjeet https://ict.oulu.fi/17392/ 

3.8. Presemo

Presemo on selainpohjainen ja helppokäyttöinen osallistamistyökalu. Oamkin henkilökunta ja opiskelijat voivat luoda omia Presemo-huoneita ja ottaa niissä käyttöön Presemo-aktiviteetteja. Ohjeet https://ict.oulu.fi/17248/.


Lue lisää oppimisympäristöistä ammatillisen opettajankoulutuksen sivuilla: https://www.oamk.fi/opinto-opas/amok-ops/ammatillinen-opettajankoulutus/Oppimisymparistot

4. Tietokone ja ohjelmistot

Hanki sellainen tietokone, jolla tulet toimeen koko opiskelujen ajan. Tarvitset tietokoneen lisäksi kuulokemikrofonin ja webbikameran etäopiskelun ja ohjauksen tueksi.

Saat käyttöösi opiskelujesi ajaksi mm. Office paketin. Voit asentaa Officen viidelle eri koneelle Office 365 -pilvipalvelun kautta. Katso tarkempi ohje IT-sivuilta Opiskelussa tarvittavien toimisto-ohjelmien hankinta kotikoneelle (oulu.fi)

5. Osaamismerkit

Osaamismerkeillä tunnustetaan eri tavoin hankittua osaamista. Opiskellessasi Oamkin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa voit hakea osaamismerkkejä esimerkiksi digipedagogiikassa ja yrittäjyyskasvatuksessa. Uusia osaamismerkkejä luodaan jatkuvasti lisää.

Lue lisää aiheesta osaamismerkkejä käsittelevältä sivulta.

6. Blogit osaamisen osoittamisessa

Blogi soveltuu osaamisen osoittamiseen. Blogiin voi koota tekstejä, linkkejä, kuvia, kuvioita, taulukoita, videoita tms. osaamisen osoittamisen tarpeen mukaan. Eri blogialustoilla (WordPress, Blogger) on valmiita ulkoasuja eli teemoja, joiden pohjalta on helppo rakentaa blogisi palvelemaan osaamisen osoittamista. Blogista löytyy koko joukko muita ominaisuuksia, voit esimerkiksi päättää, ketkä pääsevät lukemaan blogiasi. Käytetympiä ilmaisia blogialustoja ovat Blogger ja WordPress. Ilmaisia blogeja voi laajentaa maksullisilla lisäosilla.

Blogger

WordPress

  • WordPress-blogin voi perustaa ilmaiseksi osoitteessa https://wordpress.com/
  • Blogin osoite on muotoa www.sivustonnimi.wordpress.com
  • Aihetta käsittelevä webinaaritallenne https://youtu.be/Pp46iPATpkk
  • Ilmaisen blogin perustamisen aikana WordPress tarjoaa aktiivisesti maksullisia lisäosia
  • Huomaa, että WordPress.com ja WordPress.org ovat eri palvelut. Verkkopalveluun perustettava ilmainen blogi luodaan WordPress.com-palveluun.

7. Video ja muu media

Käytössäsi ovat YuJa Software Capture ja YuJa Mobile. Yuja Software Capture -ohjelman avulla voit tallentaa videota webbikameralla, tehdä ruudunkaappausvideoita ja luoda äänitallenteita mikrofonia ja tietokoneen ääniä käyttäen. Ohjeet löydät https://ict.oulu.fi/17601/.

Ks. myös https://www.oamk.fi/emateriaalit/video-aani/ 

8. Opetussuunnitelmat ja opintoihin liittyvät ohjeet

Osoitteesta: http://www.oamk.fi/opinto-opas/amok löydät ajantasaiset opetussuunnitelmat, harjoitteluohjeet, opintojen aikataulut, tietoa kansainvälisestä opiskelu- ja vaihtomahdollisuuksista, opiskeluoikeudesta, opintososiaalisista eduista, ohjauksesta ja neuvonnasta.

9. Saavutettavuus

Saavutettavuuden edistäminen perustuu Yhdenvertaisuuslakiin (1325/2014). Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019) asettaa vaatimuksia oppimateriaaleille ja oppimisympäristöille.  Esimerkkejä saavutettavuuteen liittyvästä aineistosta:
Oppimisresurssien saavutettavuus || Pedagoginen saavutettavuus

10. Oulu Campus Navigator

Oulun yliopistokampuksella kulkemista helpottaa mobilisovellus Oulu Campus Navigator, joka on sisätilapaikannukseen ja -navigointiin tarkoitettu mobiilisovellus. Sen avulla paikannat sijaintisi, voit hakea tiloja ja löydät reitin haluamaasi tilaan.

Sovellus ei vaadi kirjautumista, eikä sillä seurata yksittäisten käyttäjien sijaintia kampuksen sisällä. Campus Navigatorin toiminta perustuu kampuksen käytäville asennettujen Bluetooth-lähettimien signaaleihin, joiden avulla mobiililaite paikantaa oman sijaintinsa. Ilmainen sovellus on ladattavissa Google Play ja App Store -sovelluskaupoista.

 


Resurssin ylläpitäjä(t): Tiiu Tenno

Sivu päivitetty 21.04.2023 13:42