Oulun ammattikorkeakoulu

Luonnollista ja pelättyä – Vaihdevuoden osana naisen elämää

Kätilöopiskelijat Heikura Minna-Mari, Kellokumpu Jenni, Tuorila Johanna & Sundell Linda 

Kätilötyön opettajat:

Paananen Ulla, lehtori, tutkintovastaava, kätilötyö, Oulun ammattikorkeakoulu

Manninen Minna, lehtori kätilötyö, Oulun ammattikorkeakoulu 

Perälä Minna, tuntiopettaja, kätilötyö, Oulun ammattikorkeakoulu

Kätilö on tuntenut naiseuden, sen vaivat ja kauneuden jo vuosisatoja. Vaihdevuosien myllerryksessä nainen kokee yhden elämänsä kriiseistä ja historian saatossa näitä muutoksia on selitetty mitä eriskummallisimmin tavoin. 

Nykyajan kätilö osaa vastata tiedolla sekä vuosisatoja vanhoihin, mutta myös uuden maailman tuomiin myytteihin.

Menopaussin oireet kestävät 2-5 vuotta. Yleensä oireita on vuosi ennen kuukautisten loppumista ja vuosi niiden jälkeen. On hyvä muistaa, että vaihdevuosissa on kyse elimistön normaalista muutosprosessista, ei sairaudesta. 

Estrogeenin tuotannon hiipuminen vaikuttaa naisen elimistöön aiheuttaen muun muassa emättimen limakalvojen kuivumista. Elämänlaatua huomattavasti heikentäviin oireisiin ei tarvitse kuitenkaan suhtautua asiaankuuluvana kärsimyksenä. Paikallisestrogeenillä voidaan hoitaa emättimen limakalvoja.

Vaihdevuosiin liittyvä estrogeenin puute voi lisätä haluttomuutta. Seksuaalisen halukkuuden väheneminen on kuitenkin yksilöllistä. Naisen vartalon muutokset voivat vaikuttaa itsetuntoon. Pelko seksuaalisen viehätysvoiman katoamisesta voi johtaa seksuaalisuuden kieltämiseen. On kuitenkin muistettava, että seksuaalisuus on muutakin kuin seksiä!

Hormonikorvaushoito voidaan toteuttaa monin eri menetelmin. Estrogeeni voidaan annostella esimerkiksi tabletein tai laastarein ja siihen lisätään progestiini ehkäisemään kohdun limakalvon liikakasvua. Sivuvaikutuksia voivat olla rintojen arkuus, päänsärky, mielialamuutokset ja vuodot, mutta hoitoa jatkettaessa nämä usein jäävät pois. Tarvittaessa lääkeannosta voidaan pienentää. Paikallisella, emättimen kautta käytetyllä estrogeenilla ei ole naisen muuhun terveyteen vaikutuksia, eikä siihen tarvita progestiini lisää. Tutkimusten mukaan alle viisi vuotta kestävä estrogeenikorvaushoito ei lisää syöpäriskiä. Pidempiaikainen hormonihoito voi lisätä rintasyövän riskiä hieman, mutta tällöinkin riski on kohtuullinen verrattuna esimerkiksi ylipainon tai tupakoinnin aiheuttamiin syöpäriskeihin. On myös hyvä muistaa estrogeenihoidon etuja, se esimerkiksi hillitsee monipuolisesti vaihdevuosioireita, ehkäisee luun haurastumista sekä ehkäisee luunmurtumia.

Mielialaoireet ovat hyvin yleisiä vaihdevuosi-ikäisellä naisella. Alakuloisuus, ärtyneisyys, mielialan vaihtelut, hermostuneisuus, muistamattomuus, aloitekyvyttömyys, masentuneisuus, itsetunnon puute ja ahdistuneisuus ovat oireita, joita naiset kertovat kokevansa. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että tilanne palautuu, kun pahimmat vaihdevuosien oireilut ovat ohi. Riittävä liikunta, painonhallinta ja terveellinen ruokavalio ovat selviytymisen kulmakiviä.

Virtsankarkailu ja virtsateiden tulehduskierre ovat vaihdevuosi-iässä yleisiä vaivoja. Moni ei kuitenkaan tiedä, että estrogeenin puute voi heikentää myös virtsateiden ja lantionpohjan lihasten toimintaa. Emättimen kuivuus voi myös altistaa toistuville virtsatietulehduksille. Virtsankarkailua voi helpottaa paikallinen estrogeeni, painonhallinta, tupakoimattomuus, lantiopohjan lihasten harjoittaminen ja fyysinen aktiivisuus.