Oulun ammattikorkeakoulu

Nuorten lihavuuden vaikutuksia lisääntymisterveyteen

Kätilöopiskelijat Hunnakko Iida, Hyvärinen Milla, Kemppainen Iida-Maria, Korpela Elisa, Onkalo Johanna ja Salonen Jannika

Kätilötyön opettajat:

Paananen Ulla, lehtori, tutkintovastaava, kätilötyö, Oulun ammattikorkeakoulu

Perälä Minna, tuntiopettaja, kätilötyö, Oulun ammattikorkeakoulu

12–18 vuotiaiden ylipainoisuus on lähes kolminkertaistunut neljän vuosikymmenen aikana. Lihavuus ja ylipaino aiheuttavat hormonaalisia muutoksia, hedelmöittymisongelmia, lapsettomuutta, ovat riskitekijöitä munasarjojen monirakkulataudille sekä näyttävät lisäävän raskauskomplikaatioita tulevaisuudessa. Ylipainon aiheuttamista riskeistä seksuaali- ja lisääntymisterveydelle tiedetään edelleenkin hyvin vähän. Lihavuus lasten ja nuorten keskuudessa on huolestuttava ilmiö, sillä se usein jatkuu vielä aikuisiällekin. Lisäksi lapsuusiässä alkanut lihavuus on mahdollisten sairauksien kannalta vaarallisempaa kuin aikuisiän lihavuus. 

Keskivartalolihavuus voi aiheuttaa muuttunutta estrogeenin aineenvaihduntaa, insuliiniresistenssiä, hyperinsulinemiaa, kuukautisten aikaisempaa alkamisikää, harvoja kuukautisia, ovulaation puuttumista, liikakarvaisuutta sekä aknea. Insuliiniresistenssi altistaa metaboliselle oireyhtymälle, sydän- ja verisuonisairauksille ja II-tyypin diabetekselle. 

Nuoruuden lihavuus voi ennakoida lapsettomuus-, raskaus- ja synnytysongelmia. Se lisää merkitsevästi raskausdiabeteksen, raskaudenaikaisen verenpaineen nousun ja raskausmyrkytyksen riskejä sekä haavainfektioita, synnytyksen jälkeisiä virtsatieongelmia ja myöhemmin ilmenevää virtsanpidätyskyvyttömyyttä. Lisäksi siihen liittyy suurentunut keskenmeno- ja sikiön epämuodostumariski. Lihavuus lisää myös kohdunrungon ja rintasyövän elämänaikaista riskiä, jotka lyhentävät merkittävästi elinajanodotetta.

Rasvakudoksessa aktiivisesti toimivan aromataasientsyymin vaikutuksesta syntyy liiallinen määrä estrogeeneja. Pysyvästi suurentunut estrogeenipitoisuus häiritsee sukupuolirauhasten toimintaa stimuloivien ja säätelevien hormonien eli gonadotropiinien eritystä. Se heikentää hypotalamus-aivolisäke-munasarja – akselin toimintaa sekä lisää LH:n eritystä aivolisäkkeestä. Tämän seurauksena ovulaatio häiriintyy. Korkea BMI myös vähentää sukupuolihormoneja sitovien globuliinien määrää, jonka seurauksena saattaa esiintyä hedelmättömyyttä ja kuukautiskiertohäiriöitä. Suuri rasva- ja tulehdussolujen määrä voi vaikuttaa negatiivisesti munasolujen kehittymiseen.

Merkittäviä eroja psykologisessa hyvinvoinnissa ei havaita lihavien ja normaalipainoisten nuorten välillä. Ylipainoiset nuoret kuitenkin kertovat seurustelevansa harvemmin kuin ikätoverinsa ja tytöt olivat tyytymättömämpiä vartalonkuvaansa kuin ikäisensä pojat. Normaalipainoisten tyttöjen minäkuva on parempi kuin ylipainoisten ikätovereiden ja merkittävimmät erot ilmenivät seksuaalisessa ja ammatillisessa minäkuvassa. Intiimejä suhteita on huomattavasti vähemmän ylipainoisilla ja tämä liittyy nuorten ongelmiin seksuaalisessa minäkuvassa. 

Ylipainoisten tyttöjen keskuudessa on myös huomattu olevan enemmän seksuaalista riskikäyttäytymistä kuin muilla saman ikäisillä nuorilla.  Heikon itsetunnon myötä tytöt kokevat, ettei heillä ole valinnanvaraa partnerin suhteen.  

Lihavuuteen tulee puuttua jo painonnousun vaiheessa neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa. Ruokavalion ja syömiskäyttäytymisen muutokset sekä fyysisen aktiivisuuden lisääminen ovat lihavuuden ehkäisyn ja hoidon kulmakiviä. Nuoret ylipainoiset tytöt tarvitsevat elämäntapaneuvontaa, tietoa ylipainon pitkäaikaisvaikutuksista sekä jatkuvaa motivointia ja tukea. Moniammatillisesta tiimistä on hyötyä hoidossa.

Jo vähäinen laihduttaminen parantaa elämänlaatua merkittävästi. Tutkimusten mukaan jo 5 %:n painonpudotus parantaa insuliiniherkkyyttä ja vähentää miessukupuolihormonien pitoisuutta elimistössä. Lisäksi se vähentää keskenmenon riskiä ja lisää spontaanin raskauden mahdollisuutta.