Oulun ammattikorkeakoulu

Nainen – Huolehdi terveydestäsi

Kätilöopiskelijat Kemppainen Carita, Korvala-Keskitalo Anna, Kurunsaari Emmi, Mäki Jutta, Tammela Anna-Kaisa & Tammela Salla

Kätilötyön opettajat:

Paananen Ulla, lehtori, tutkintovastaava, kätilötyö, Oulun ammattikorkeakoulu

Perälä Minna, tuntiopettaja, kätilötyö, Oulun ammattikorkeakoulu

Naisen olisi hyvä jo nuorena oppia tutkimaan rintansa säännöllisesti: miltä omat rinnat tuntuvat ja näyttävät. Yli 40 prosenttia naisista ovat tyytymättömiä omiin rintoihinsa, rintojen säännöllinen tutkiminen auttaa hyväksymään omat rinnat sellaisina kuin ne ovat. Rintojen koostumus, muoto ja ulkonäkö muuttuvat läpi naisen elämän.  

Rintojen tutkiminen on tärkeää, koska teollistuneissa maissa rintasyöpä on yleistä. Rintasyöpä onkin naisten yleisin syöpäsairaus Suomessa. Rintarauhaseen liittyvistä vaivoista 75 prosenttia on hyvälaatuisia. 

Rintojen omatarkkailu olisi hyvä suorittaa kuukautisten jälkeen kerran kuussa. Katsele ensin rintoja peilin edessä: kädet ensin ylhäällä ja sitten sivuilla. Tarkkaile rintojen kokoa, muotoa, ihon väriä ja kuntoa sekä nännien väriä ja muotoa. Tarkista puristamalla tuleeko nännistä eritettä tai onko nänni sisäänpäin vetäytynyt. Tunnustele kauttaaltaan rinnat selin makuulla napakasti painellen. Siirrä rinnan puoleista kättäsi ensin alas, sivulle ja lopuksi ylös. Tee rintojen tutkimisesta rutiini, jonka suoritat aina samassa järjestyksessä.  

Vahva lantionpohja tukee lantion sisäelimiä ja mahdollistaa normaalin eritystoiminnan ylläpidon sekä hyvän seksuaalielämän. Lantionpohjan toimintahäiriöt ovat moninaisia: ongelmat erittämisessä, seksuaalitoimintojen häiriöt, yhdyntäkivut, laskeumat sekä lantionpohjan alueen kiputilat. Toimintahäiriöille altistavat mm. raskaus, synnytys, ikääntyminen, ylipaino sekä voimakas ponnistelu.

Lantionpohjan lihasten ylläpitoa edesauttavat terveelliset elämäntavat sekä lantionpohjan lihasten säännöllinen harjoittelu. On tutkittu myös, että matalilla D-vitamiiniarvoilla on yhteys lantionpohjan heikkouden ongelmiin. 

Yhdistä lantionpohjalihasharjoittelu johonkin päivittäiseen askareeseen ja tee siitä osa arkea!

Sukupuoliteitse tarttuvat infektiot leviävät suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Seksikumppaneiden suuri määrä lisää riskiä saada infektio. Suuseksissä infektion voi saada nieluun ja anaaliyhdynnässä infektioriski kasvaa limakalvovaurioiden vuoksi. Paikallisia oireita voi olla suun- limakalvojen haavaumat, syylät ja rakkulat, kutina ja kirvely, lisääntynyt valkovuoto, sekä alavatsa- ja ristiselkäkivut. 

Yleisoireina voi olla kuumetta, päänsärkyä, kurkkukipua, lihas- ja nivelsärkyjä ja imusolmukkeiden suurentumista. Sukupuolitauti voi aiheuttaa lapsettomuutta. Sukupuolitauti voi olla myös oireeton!

Ainoa varma suojautumisväline on kondomi. Yleisimmät sukupuolitaudit ovat: klamydia, tippuri, kuppa, sukuelinherpes, kondylooma, HIV. Suomessa todetaan vuosittain lähes 14 000 klamydiatartuntaa

Kohdunkaulansyöpä aiheuttaa eniten kuolemia naisten syövistä. 500 000 naista sairastuu siihen vuosittain maailmassa. Papa-näyte on ensisijainen tutkimus kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden sekä tulehdusten diagnosoinnissa. Lähes kaikki naiset saavat kutsun 5 vuoden välein 30–60 vuoden iässä. Ensimmäinen papa-näyte suositellaan otettavaksi viimeistään 1-2 vuoden päästä aktiivisen sukupuolielämän aloittamisesta. Näyte suositellaan otettavaksi 5 vuoden välein, jotta mahdolliset solumuutokset havaitaan varhain. 

Raskauden ehkäisy jaetaan hormonaalisiin, kohdunsisäisiin, estemenetelmiin ja sterilisaatioon. Yli puolet suomalaisista käyttää joko ehkäisytabletteja tai kondomia. Varmimpia ehkäisymenetelmiä ovat yhdistelmäehkäisytabletit ja hormonikierukka.