Valmistuminen

Ammatillisesta opettajankoulutuksesta voi valmistua joustavasti pitkin vuotta. Todistushakemus tehdään Pepissä. Sähköinen todistus on ladattavissa kolmen viikon kuluessa hakemuksen lähettämisestä.  
 
Sähköinen todistus liitteineen (ote opintosuorituksista ja Certificate Supplement) on virallinen todistus, jonka toimitamme vain kerran. Virallinen todistus kannattaa ladata sellaiseen sijaintiin, josta se ei helpolla katoa eikä joudu vääriin käsiin. Uutta alkuperäistä todistusta ei ole mahdollista saada enää myöhemmin. 
 
Valmistuttuasi olet suorittanut ammattikorkeakouluista annetun lain (032/2014, 8 §) mukaisesti ammatillisena opettajankoulutuksena opettajan virkaan ja toimeen vaadittavat opettajan pedagogiset opinnot, 60 op. Ammatillisen opettajankoulutuksen suorittanut on oikeutettu käyttämään virallista lyhennettä AmO. 

Todistuksen hakeminen

Voit hakea todistusta, kun kaikki opintosi on arvioitu ja opintosuorituksesi on kirjattu Peppiin - ethän täytä todistushakemusta ennen sitä!

  • Tarkista Pepistä nimesi (etunimet sekä sukunimi) ja yhteystietosi oikeellisuus. Todistus tulee sillä nimellä kuin se on Pepissä. Tarkista myös, että henkilökohtainen sähköpostiosoitteesi on ajan tasalla Pepissä. Todistus lähetetään henkilökohtaiseen sähköpostiisi.
  • Tarkista, että kaikki opintosuoritukset on kirjattu Peppiin ja ole tarvittaessa yhteydessä tuutoriisi, mikäli havaitset puutteita.
  • Tee todistushakemus Pepissä AMOK-valikon alta (Amok todistushakemus).
  • Voit esittää valmistumispäiväksi vain arkipäivää ja se voi olla aikaisintaan hakemuksen jättöpäivä. Todistuspalvelu ehdottaa valmistumispäiväksi hakemuksen jättöpäivästä seuraavan päivän. Lisätiedoissa voit ilmoittaa, mikäli haluat valmistua hakemuksen jättöpäivänä. Jos esittämääsi päivää ei voida hyväksyä todistuksen päiväksi, sinuun ollaan yhteydessä. 
  • Kun olet lähettänyt hakemuksen, hakemuksesi tarkistetaan ja hakemuksen hyväksymisestä tulee opiskelijasähköpostiisi ilmoitus. Hyväksymisen jälkeen todistus laaditaan ja linkki todistuksen lataamiseksi toimitetaan henkilökohtaiseen sähköpostiisi viimeistään kolmen viikon kuluessa.
  • Lataa todistus mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 30 vuorokauden kuluessa siitä, kun saat viestin todistuksesi valmistumisesta.

Todistushakemuksen käsittelyaika on enintään kolme viikkoa lukuun ottamatta seuraavia aikoja: 21.6.–31.7. ja 22.12.–6.1.

Tarvittaessa ota yhteyttä: 

amok#oamk.fi (korvaa # -> @)

Sähköinen todistus

Sähköinen todistus on aito ja alkuperäinen. Sen voi toimittaa liitetiedostona viranomaisille tai työnantajalle. Sitä ei tarvitse todistaa oikeaksi erikseen. Tiedostosta voi ottaa kopioita. Jokainen muokkaamaton, tallennettu kopio on virallinen tutkintotodistus, jossa säilyy sähköinen allekirjoitus. Todistuksen aitouden voi tarkistaa verkkopalvelussa: https://dvv.fineid.fi/validation.

Sähköinen todistus on luotettava, sillä sen väärentäminen on huomattavasti hankalampaa kuin paperisen todistuksen. Jos todistusta muokataan allekirjoittamisen jälkeen, sähköinen varmenne eli allekirjoitus rikkoutuu, eikä todistus ole enää aito. Sähköistä todistusta ei siis kannata ikinä avata esimerkiksi Wordissä muokkaustilassa, sillä sähköinen varmenne rikkoutuu heti. Kun lataat sähköisen todistuksen, siihen sisältyy automaattisesti liitteinä

  • opintosuoritusote suomeksi ja englanniksi,
  • englanninkielinen todistus ja
  • Certificate Supplement

Sähköinen todistus kannattaa ladata sellaiseen sijaintiin, josta se ei helpolla katoa eikä joudu vääriin käsiin. Voit ladata todistuksen omiin tiedostoihin esimerkiksi pilvipalveluun, tietokoneelle, ulkoiselle kiintolevylle tai muistitikulle. Todistus kannattaa tallentaa useampaan tietoturvalliseen paikkaan, jotta siitä on olemassa varmuuskopio.

Sähköinen todistus on EU:n tasolla hyväksytty dokumentti, joka noudattaa EU:n standardeja ja on luokiteltu korkeimmalla EU:n turvallisuusluokituksella.

Mikäli lataamasi sähköinen todistus katoaa, alkuperäistä vastaava todistus on maksullinen. Lähetä siitä pyyntö osoitteeseen amok#oamk.fi (korvaa # -> @)

Maksut todistuksista

Alkuperäinen todistus liitteineen on ilmainen valmistuvalle opiskelijallemme. Opin­tosuoritusote (1 kpl) on ilmainen opiskeluaikana. Jos yhdellä kerralla pyydät kaksi tai enemmän, tuolloin hinta on 2 euroa opintosuoritusotteelta.

1.3.2024 alkaen siirrytään paperisista todistuksista sähköisiin todistuksiin. Saat jäljennöksen ainoastaan todistuksen alkuperäisessä muodossa. Jos olet ladannut sähköisen todistuksen, myöhemmin pyydetty linkki lataamiseen on maksullinen.

Sähköiset opiskeluasiakirjat ovat ilmaisia opiskeluaikana. Voit tilata ne Pepistä. Mikäli tarvitset paperisen asiakirjan, saat sen Ammatillisen opettajakorkeakoulun opintoneuvonnasta. Opintosuoritussote (1 kpl) on ilmainen opiskeluaikana. Jos yhdellä kerralla pyydät kaksi tai enemmän, hinta on 2 euroa opintosuoritusotteelta.

Opintosuoritusote on ilmainen eronneelle opiskelijallemme erotodistuksen yhteydessä.

Hinnat

- Todistusjäljennös liitteineen 50 euroa
- Suomenkielinen opintosuoritusote ilman todistusjäljennöstä 10 euroa
- Englanninkielinen opintosuoritusote ilman todistusjäljennöstä 10 euroa
- Ulkomaan työskentelyä tai muuta käyttöä varten pyydetyt todistusten tarkennukset 50 euroa/kopio sekä niiden vaatimat selvitystyöt 80 euroa/tunti. Tuntimäärä arvioidaan Ammatillisessa opettajakorkeakoulussa p. 029 448 9220, amok@oamk.fi)
- Toimitus kirjattuna kirjeenä kotimaahan 10 euroa ja ulkomaille 50 euroa.

Käytännöt

Toimitamme jäljennöksiä ainoastaan alkuperäisistä todistuksista ja sillä kielellä, millä alku­peräiset kappaleet on luovutettu valmistuneelle. Suomenkielisestä todistuksesta ei ole mahdollista saada englanninkielistä käännöstä. Jos tarvitset valmistuttuasi käännöksen to­distuksesta, sinun tulee itse käännättää se virallisella kielenkääntäjällä omalla kustannuk­sellasi. Emme tarjoa käännöspalveluita myöskään muiden todistusten osalta.

Todistuskopiot annamme ammattikorkeakoulun omasta arkistomateriaalista. Muut todis­tuskopiopyynnöt ohjaamme muihin arkistolaitoksiin, esimerkiksi Maakunta-arkistoon.

Todistamme oikeaksi vain itse kopioimiamme Oulun ammattikorkeakoulun todistuksia ja opintosuoritusotteita. Annamme jäljennöksiä vain edellä mainituista materiaaleista eli emme tarjoa muiden kopi­oiden oikeaksi todistamista.

Postin sijasta voimme pyynnöstä toimittaa todistusjäljennökset myös salattuna sähköpostina. Ohje salatun sähköpostin lähettämiseen ja avaamiseen on osoitteessa https://ict.oulu.fi/11013.

Maksun suorittaminen

Etukäteen pankkitilille:

Pankki: Osuuspankki
IBAN: FI32 5741 4020 0600 54
BIC: OKOYFIHH
Maksun saaja: Oulun ammattikorkeakoulu

Viestikentässä ehdottomasti maininta: Oamk 43000020

Voit hakea tilaamasi todistusjäljennöksen Ammatillisesta opettajakorkeakoulusta tai sopia toimitustavasta etukä­teen. Liitä kuitti maksun suorittamisesta sähköpostiviestiin tai esitä se paikan päällä, jos noudat kopiot opettajakorkeakoulusta. Emme käsittele käteistä rahaa.

Ammatillisen opettajakorkeakoulun yhteystiedot: p. 029 448 9220, amok@oamk.fi

(Rehtorin päätös 4.10.2021 § 81)