Omakuva 60-luku
II-luokka.jpg (40379 bytes)
Kuva on kansakoulun 2. luokalta. Olen joskus varmaankin syystä repinyt veljeni pois kuvasta. Minä olen takarivissä keskellä. Toisen rivin 2. tyttö oikealta on Elisabet ja alarivin oikeassa reunassa on Ritta Väisänen. Kertomukseni sankarittaret.
60-luvun merkittävin tapaus elämässäni oli kansakoulun aloittaminen. Vuonna 1966 astelin reppu selässä keskuskansakouluun. Jo ensimmäisenä vuonna minulle meinasi käydä kuin Simo Salmiselle viereisessä laulussa. Riitta Väisänen ilmoitti minulle yksinkertaisesti pusun jälkeen, että me menemme naimisiin. Minähän hätäännyin, että näinkö ne poikamiesvuodet jäivät lyhyeen. Seitsemään vaivaiseen vuoteen. Onneksi äitini vakuutti minulle, ettei minun yhden pusun takia tarvitse solmia pakkoavioliittoa Riitan kanssa. Se helpotti huomattavasti pienen pojan sielunelämää.


Kun alakouluun mua pienenä vietiin
niin likka pantiin viereen istumaan.
Kun silmä vältti
mä tempasin oitis
sen lettinauhan ja piilotin.
Se katto pitkään

ja kirjoitti kirjeen
nyt on pakko mennä naimisiin.
No pitipäs olla

huono tuuri
kun varovainen

mä ollut en.

Kolmannelta vuodelta (1969) muistan tapauksen, joka opetti minulle kuinka umpikieroja tytöt voivat olla. Eräällä välitunnilla taas tapani mukaan juoksin tyttöjä pakoon (pitäähän pikkupojan vaalia poikamieselämää). No aikanaan tytöt kuitenkin saivat minut kiinni, selättivät ja ottivat minun käteni ja jalkani haltuunsa. Neljä tyttöä piti minut aloillaan ja viides, kaikkein isoin tyttö alkoi hyppiä minun päälläni. Kun höykkyytys aikoinaan loppui ja uusi tunti alkoi luokassa, niin nämä katalat tytöt juorusivat opettajalle, että minä olin muka kiusannut heitä välitunnilla. Vastaväitteistäni huolimatta sain opettajalta kaupanpäällisiksi vielä aimo annoksen "tukkapöllyä".

Älkää siis naiset ihmetelkö, miksi minä kiusaan teitä nykyään kaiken maailman tilastotieteellä ja kvantitatiivisella tutkimuksella. Kaikelle löytyy syynsä.

Etusivu
Omakuva
Valoa tai Haave
Työ tai harrastus
Murphy tai hakuja
Vinkit
60-luku 70-luku 80-luku 90-luku takaisin "Omakuva"-sivulle