Kansainväliset opiskelu- ja harjoittelumahdollisuudet

Haku Euroopan kohteisiin alkaa 1.2.! Tutustu hakuohjeisiin ja hakuajan tapahtumiin Oivan hakukuulutuksesta.

 

"Jos uskallat unelmoida isosti, haluat haastaa ja oppia itsestäsi, sinulla on intohimo päästä tutustumaan uusiin kulttuureihin ja kehittämään ammatillista osaamistasi, kasvattamaan kansainvälistä verkostoasi tai haluat asua ulkomailla - älä epäröi, vaan lähde vaihtoon." Eeva, liiketalous

Eeva on yksi monista Oamkin opiskelijoista, jotka ovat hyödyntäneet mahdollisuutta lähteä suorittamaan osan tutkinnostaan ulkomailla Oamkin yhteistyökorkeakouluissa ja/tai harjoittelussa ulkomaisessa yrityksessä. Tämä on mahdollista sinullekin: Oamkilla on laaja yhteistyökorkeakouluverkosto maailmalla ja voit hyödyntää sitä sekä erilaisia vaihto-ohjelmia opiskelun tai harjoittelun suorittamiseksi ulkomailla.

Vaihdolla tarkoitetaan mahdollisuutta opiskella tai suorittaa harjoittelu ulkomailla 2kk - 12kk. Myös lyhyempiin vaihtoihin on erilaisia mahdollisuuksia ja apurahoja. Lisäksi osalla Oamkin koulutusaloista on kaksoistutkintosopimus, mikä tarkoittaa, että voit saada opintojesi aikana kaksi tutkintoa opiskelemalla tietyn ajan ulkomaisessa kaksoistutkintokohteessa.

Vaihto-opinnot suunnitellaan aina niin, että ne hyväksiluetaan Oamkin tutkintoosi. Lisäksi kaikkiin vaihtoihin on omat apurahansa. Liikkuvuus- ja lähipalvelut tarjoavat sinulle orientaation ulkomaan jaksoosi sekä ohjausta ja tukea koko vaihtosi ajalle.

Opintojen lisäksi kehität vaihdossa kansainvälistä osaamistasi, kuten ongelmanratkaisukykyä, sopeutumiskykyä ja sosiaalisia taitoja, sekä luot verkostoja ja kontakteja, jotka ovat merkityksellisiä myös opintojesi jälkeen. Etenkin, jos suunnittelet uraa kansainvälisissä tehtävissä Suomessa tai ulkomailla, on vaihto olennainen askel tavoitteesi saavuttamiseksi— ota siis opinnoistasi kaikki irti ja tartu mahdollisuuteen.

  • Opiskelijoiden kokemuksia vaihdosta

    Maailmalla olleiden Oamkin opiskelijoiden vaihtokokemuksiin voit tutustua Oamkin opiskelijatarinoissa:

    Näiden lisäksi jokainen vaihdossa ollut opiskelija kirjoittaa kokemuksestaan loppuraportin, mistä voit poimia matkaan myös paljon hyviä käytännön vinkkejä. Loppuraportit löydät kohdekohtaisesti Oamkin vaihtokohdetietokannasta (-> klikkaa ko. korkeakoulun nimeä -> korkeakoulun lisätietovälilehdellä: exchange reports).

    ”Kaiken maailman kuvien ja kokemusten” fiilistelyyn pääset Instagramissa, missä vaihdossa olevat opiskelijamme jakavat vaihtotunnelmiaan häshtägillä #oamkabroad. Myös tämän sivuston kuvat on kerätty opiskelijoiden omista vaihtokuvista.

    Oamkilaisten kokemusten lisäksi voit tutustua n2n- vaihto-ohjelman opiskelijakokemuksiin kyseisen ohjelman omilla sivuilla. Myös opetushallitus julkaisee Erasmus+ ohjelmaan osallistuneiden opiskelijoiden tarinoita, joista voit lukea mm. opiskelijavaihdosta perheellisen opiskelijan sekä myös esteettömyystuella matkanneiden opiskelijoiden kokemuksena.

  • Opiskelu ulkomailla ja vaihto-ohjelmat

    Opiskelijavaihdot perustuvat yleensä Oamkin ja ulkomaisen korkeakoulun väliseen yhteistyösopimukseen tai erilaisiin vaihto-ohjelmiin, jotka on hyvä tuntea etsiessään itselleen sopivinta mahdollisuutta.  

    Erasmus+ liikkuvuusohjelma 

    Olemme mukana Euroopan Unionin Erasmus+ ohjelmassa, jonka kautta voit hakea opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon EU-maiden ja ETA-maiden kohteisiimme. Erasmus+ vaihdolla tarkoitetaan siis opiskelua partnerikorkeakouluissamme, jotka sijaitsevat EU-maassa  tai ETA-maassa.  

    Erasmus+ mahdollistaa sinulle 12 kuukautta opiskelija- ja/tai harjoitteluvaihtoa ohjelman kohdemaissa. Voit siis suorittaa ohjelman puitteissa sekä opintoja että harjoittelua tai pelkkää opiskelua tai harjoittelua. Bachelor- tasolle sinulla on 12 kuukautta, mutta mikäli jatkat opintojasi, saat ylempään amk-tutkintoon tai Master- tasolle uudet 12 kk.  

    Erasmus_EU_emblem_with_tagline-pos-FI (1).png

    Kaksoistutkinnot 

    Joidenkin ulkomaisten partnerikorkeakoulujen kanssa on solmittu kaksoistutkintosopimuksia, joiden puitteissa tiettyjen tutkinto-ohjelmien opiskelijat voivat suorittaa Oamkin Bachelor- tutkinnon oheen toisen saman tason tutkinnon. Opetuskieli kaikissa kaksoistutkinto-ohjelmissa on englanti.  Näet kaikki kaksoistutkinnot omasta osiostaan "Kaksoistutkintomahdollisuudet". 

    University of the Arcticin north2north - ohjelma  

    Ohjelma mahdollistaa vaihdon pohjoisille alueille (Pohjoismaat, Kanada ja Yhdysvallat). Ohjelman erityisyyden ja erillisen haun vuoksi kannattaa lukea huolella uArcticin omat sivut osoitteessa:  https://education.uarctic.org/mobility/about-north2north/  

    soilepuumalainen_.PNG

     Euroopan ulkopuoliset kohteet  kahdenvälisin sopimuksin  

    Kahdenvälisillä sopimuksilla puolestaan tarkoitetaan Euroopan ulkopuolisten korkeakoulujen kanssa tehtävää yhteistyötä. Oamkilla on kahdenvälisiä sopimuksia tällä hetkellä noin kymmeneen eri maahan. Mikäli valitset tällaisen kohteen, ei sinun tarvitse maksaa lukukausimaksuja (muutamaa poikkeuskohdetta lukuunottamatta).

     

    Freemover- eli itse hankittu vaihto 

    Voit myös järjestää vaihtosi itse johonkin korkeakouluun tai osallistua maksulliseen vaihto-ohjelmaan, kuten esimerkiksi Asia Exchange-  tai Beyond Abroad  -yritysten vaihtoihin. Näitä kutsutaan freemover- vaihdoiksi. Freemover-vaihdossa sinun tulee maksaa itse mahdollinen kohteesi lukukausimaksu, mutta Oamkin apurahat ja liikkuvuus- ja lähipalveluiden tuen saat myös freemover- vaihdolle. Itsehankitun vaihdon edellytykset ovat samat kuin muillekin vaihdoille, joten käythän tarkistamassa ne osiosta ”Opiskeluvaihdon edellytykset”.  

    Ylemmän ammattikorkeakoulun opiskelijoiden vaihtomahdollisuudet 

    Oamkilla on muutamia partnerikorkeakouluja, joissa sovitusti opiskelija saa valita opintonsa Master- tasolta. Sellaisten partnerikorkeakoulujen, joiden kanssa Master-opinnoista ei ole erikseen sovittu, tiedustellaan mahdollisuuksista aina tapauskohtaisesti. Lisätietoja hakemisesta löydät osiosta Hakuajat ja hakeminen. Luethan myös Opiskeluvaihdon edellytykset sekä Oamkin vaihtokohteet – osiot, joissa on hyödyllistä tietoa muun muassa vaihdon yleisistä periaatteista. 

    Lyhyet opiskelijavaihdot ja kesäkoulut  

    Myös suositusaikoja lyhyempiä vaihtoja ja harjoitteluja voidaan tukea, mutta erityisperustein; esimerkiksi tilanteissa, jossa opiskelija on päätoimisesti töissä tai perhesyistä pidempi vaihto on haasteellinen. Lyhyt vaihto vaatii aina erillisperustelun opiskelijalta ja puollon omalta koulutusosastolta.  

    ropelii.PNGLyhyet vaihdot voivat olla myös  ulkomaisten korkeakoulujen järjestämiä erityisiä maksullisia kesäkouluja.

    Jos suunnitelmissasi on lyhyt vaihto, ota yhteyttä kansainvälisiin palveluihin lisätietoa saadaksesi. 

     

  • Kaksoistutkintomahdollisuudet

    Tietotekniikan kaksoistutkinto-ohjelmat

    Technological University of Dublin (EDDIT – Double Degree)

    Dublinissa kaksoistutkinto-opinnot suorittaneet valmistuvat Oamkissa insinööreiksi (Bachelor of Engineering) ja saavat samoilla opinnoilla irlantilaisen Bachelor of Science (Ordinary Level) -tutkinnon.

    Hochschule Neu_Ulm (IMA- Double Degree)

    Saksassa kaksoistutkinto-opinnot suorittaneet valmistuvat Oamkista insinööreiksi (Bachelor of Engineering) ja saavat samoilla opinnoilla saksalaisen Bachelor of Science -tutkinnon.

    Lisätietoja ohjelmasta: EDDIT, IMA: Kaisa Orajärvi

    Tietojenkäsittelyn kaksoistutkinto-ohjelmat

    Hocschule Neu-Ulm (Saksa)

    Tietojenkäsittelyn (TIK) -tutkinto-ohjelman opiskelijat voivat hakea kahden opiskeluvuoden jälkeen kaksoistutkintomahdollisuutta HochschuleNeu-Ulmiin Saksaan. Ohjelma kestää yhden lukuvuoden, jonka aikana opiskellaan 60 opintopistettä.

    Neu-Ulmin kaksoistutkinto-opinnot suorittaneet valmistuvat Oamkista tradenomeiksi (Bachelor of Business Administration) ja saavat samoilla opinnoilla saksalaisen Bachelor of Arts (B.A.) -tutkinnon.

    Lisätietoja ohjelmasta: Double Degree HNU HNU, sekä Tuula Harju

    Konetekniikan kaksoistutkinto-ohjelmat

    Konetekniikan kaksoistutkinto-ohjelmat

    Konetekniikan opiskelijat voivat suorittaa kaksoistutkinnon koneosaston partnerikorkeakouluissa Technische Hochschule Ulmissa Saksassa ja Hanze University of Applied Sciences, joka sijaitsee Groningenissa Alankomaissa. Ohjelma kestää vuoden ja kerryttää 60 opintopistettä.

    Ulmin kaksoistutkinto on suunnattu tuotantotekniikan suuntautumisvaihtoehdon opiskelijoille. Syyslukukausi opiskellaan Ulmissa ja kevätlukukausi koostuu 100 päivän harjoittelusta alueen yrityksessä.

    Hanzen kaksoistutkinto on suunnattu koneautomaation suuntautumisvaihtoehdon opiskelijoille. Syyslukukausi opiskellaan ammattiopintoja ja kevätlukukaudella opiskellaan sekä tehdään projekti yritystoimeksiannolla Hanzen tiloissa.

    Saksassa kaksoistutkinto-opinnot suorittaneet valmistuvat Oamkista insinööreiksi (Bachelor of Engineering) ja saavat samoilla opinnoilla saksalaisen Bachelor of Engineering degree (BEng) in Production Engineering and Organization - tutkinnon.

    Alankomaissa kaksoistutkinto-opinnot suorittaneet valmistuvat Oamkista insinööreiksi (Bachelor of Engineering) ja saavat samoilla opinnoilla hollantilaisen Bachelor of Science (BSc) Degree in Mechanical Engineering - tutkinnon.

    Lisätietoja ohjelmasta: Elina Bergroth, Timo Väyrynen

    Liiketalouden kaksoistutkinto-ohjelmat

    Liiketalouden (LIK) ja International Business (DIB) – tutkinto-ohjelmienopiskelijat voivat suorittaa kaksoistutkinnon Hochschule Neu-Ulmissa Saksassa.Ohjelman kesto on 18 kuukautta, ja suoritettava opintopistemäärä on vähintään 75 op. Lisätietoja Business Double Degree-ohjelmasta saat Jyrki Holapalta.

  • Opiskeluvaihdon suunnittelu

    Motiivisi vaihdolle? 

    Mieti, mikä on motiivisi vaihdolle.  Miksi halua ulkomaille opiskelemaan? Haluatko ehkä opiskella mahdollisimman erilaisessa kulttuuriympäristössä? Oletko ajatellut kaksoistutkinnon suorittamista? Kiinnostavatko sinua opintojaksot joltakin erityisalalta, joita ei löydy omasta opintotarjonnasta? Oletko erityisen innostunut pohjoisista alueista ja kulttuureista, ja haluat syventää osaamistasi kyseisellä saralla? Haluatko tietää, millaista on opiskella yliopistossa?

    Jokaisella opiskelijalla vaihtoon hakemisen syyt ovat erilaiset ja yksilölliset. Oman kohteen kartoittamista helpottaa, kun tiedät mitä vaihdolta eniten haluat – olipa se sitten maiseman vaihdoksella uutta pontta opintoihisi, jonkin kielitaidon petraamista, uramahdollisuuksien parantamista tai tiettyyn erityisalaan syventymistä.  

    mysundayss_.PNG

    Minne haluaisit lähteä? 

    Kirkasta itsellesi minne haluaisit lähteä. Mielitkö kauemmaksi vai löytyisikö läheltäkin mielenkiintoisia kohteita? Kiehtooko suurkaupungit vai haluatko ottaa pienemmän paikan haltuusi vaikkapa pyörällä ajellen?  

    Näet vaihtokohdetietokannasta mihin kaikkiin kohteisiin voit lähteä opiskelemaan ja tietokannan käyttöön löydät video-ohjeen sivupalkista. 

     

     

    Milloin haluaisit lähteä? 

    Opiskeluvaihdon ajankohtaa kannattaa myös miettiä yhdessä tutkintovastaavan tai muun osaston kv-asioista vastaavan opettajan kanssa.  Kannattaa muistaa, että vaihdon pituuden määrää aina kohteesi lukuvuosikalenteri. Itsellesi tulee mietintään se, haluaisitko viipyä kohteessa koko lukuvuoden vaiko yhden lukukauden. Hyvä on myös huomioida, että kohteissa vaihdon ajankohdat vaihtelevat: osassa kohteista ei voi olla koko lukuvuotta tai esimerkiksi kevätlukukautta.  

    lauraserafia_.PNG

    Mitä haluaisit ulkomailla opiskella? 

    Tutustu hyvin kohteiden opintotarjontaan, jotta ne osuisivat hyvin omaan tutkintoosi sekä olisivat sinulle mahdollisimman mielekkäitä. Paras lähde etsiä opintoja ovat aina vastaanottavan korkeakoulun omat www-sivut.  Vaihtokohdetietokantaan on pyritty linkittämään mahdollisimman monen korkeakoulun englanninkielinen opintotarjonta tai vähintään linkki, joka johtaa kohteeseen menevälle opiskelijalle hyödyllistä tietoa sisältävään sivustoon.  

    Suunnittele opintosi aina hyvissä ajoin tutkintovastaavasi/osastosi akateemisen kv-koordinaattorin kanssa.   

    Oma kohde eli freemover-vaihto 

    Jos haet opiskelupaikkaa ulkomaisesta korkeakoulusta, johon Oamkilla ei ole yhteistyösopimusta, olet hakemassa nk. Freemover – opiskeluvaihtoon.  

    Ohessa vinkkejä miten edetä: 

    1. Etsi kyseisen korkeakoulun sivuilta heidän kansainvälisten palvelujen yhteystiedot. Voit käyttää hakuja: international services/ international office/incoming exchange students. 

    1. Vaihtomahdollisuutta tiedustellessasi tuo esiin, että olet tutkinto-opiskelija Oamkissa ja että kotikorkeakoulullasi ei ole valmista yhteistyösopimusta ko.kohteen kanssa. Eli tiedustele Freemover - vaihtomahdollisuutta. 

    1. Jos Freemover- opiskelumahdollisuutta sinulle tarjotaan, niin varmista miten ja milloin voit mahdollisuutta hakea ja maksaako mahdollinen opiskelu. Osassa korkeakouluja Freemover -vaihto on mahdollinen, mutta maksullinen. 

    1. Myös Freemover -vaihdoille tulee olla tutkinto-ohjelman puolto.

    kristiankejonen_.PNG

     Liikkuvuus- ja lähipalvelut auttavat sinut alkuun haaveidesi toteuttamisessa.

    Vaihto-opintojen suunnittelussa sinua puolestaan auttavat tutkintovastaavasi.  

  • Opiskeluvaihdon edellytykset

    putkonenh_.PNGVoit hakea

    opiskelijavaihtoon,

    kun… 

     

     

     

     

     

     

    • Sinulla on takanasi vähintään 1 lukuvuoden opinnot tai sinulla on suoritusrekisterissäsi vähintään vuoden opintosuoritukset.
    • Opintosi ovat edenneet riittävästi, n. 30 op/lukukausi, n. 60 op/lukuvuosi.
    • Vaihtokohteesi tarjoaa opintoihisi sopivia opintoja vähintään 5 op/kuukausi kerryttäen opintopisteitä samaan tahtiin kuin kotonakin  
    • Osastollasi puolletaan vaihtoasi. Tällä tarkoitetaan sitä, että käyt keskustelemassa vaihtosuunnitelmistasi tutkintovastaavasi tai kv-asioista vastaavan henkilön kanssa omassa tutkinto-ohjelmassasi.

    Osastoittain saattaa olla vielä omia vaatimuksia/suosituksia opiskelijavaihdolle, joita sinun tulee noudattaa/täyttää kriteerit. Myös kohteilla voi olla omia vaatimuksiaan mm. kielitaidosta. Tiedon saat osastosi kv-vastaavalta tai tutkintovastaavaltasi.  

    roosamustakangas_.PNG

    Sopivassa vaihdossa toteutuvat seuraavat:  

    1. Vaihdon suunniteltu kesto on vähintään kaksi kuukautta (60 päivää),  poikkeuksena lyhyet vaihdot.  Kesto lasketaan tarkkojen kalenteripäivien mukaisesti. 

    Partnerikorkeakouluilla on omat lukukausi/-vuosiajoituksensa, joita sinun on noudatettava. Et siis voi itse määritellä, oletko kohteessa 2 kuukautta tai jotain muuta, vaan kohteesi lukukausiajoitus määrittelee opiskelun ajan vaihdossa.  

    2. Kyseisen vaihdon/vaihto-ohjelman/vaihtokohteen muut mahdolliset erityisvaatimukset täyttyvät, esimerkiksi kahden vuoden minimiopinnot (kaksoistutkinnot) tai muut vastaavat vaatimukset.  

    3. Vaikka vaihto olisi sinulle jo toinen, edellyttää jokainen oman puollon tutkinto-ohjelmastasi asialle.  

  • Oamkin vaihtokohteet

    lauraelinaa_.PNG

     

    Oamkin vaihtokohteet tarkoittavat  virallisiin vaihtosopimuksiin perustuvia  kohteita ja niiden vaihto-ohjelmien kohteita, missä Oamk on mukana. 

     

     

    Oamkin partnerikorkeakoulut ovat pääasiallisesti kohteita opiskeluun, mutta osa kouluista tarjoaa myös harjoittelumahdollisuuksia (etenkin sosiaali- ja terveysalalla).

    unelmiaafrikasta_1.PNG

    Partnerikorkeakoulun tarjoamat mahdollisuudet käyvät tarkemmin ilmi vaihtokohdetietokannasta ja tietokannan käyttöön löydät video-ohjeen sivun oikeasta sivupalkista. 

    Kohteista löydät varmasti sopivimmat itsellesi. Partnerikorkeakouluja sijaitsee ympäri maailmaa. Niitä on suurkaupungeissa ja pienemmissä kaupungeissa. Kohteista monet ovat ammattikorkeakouluja, mutta joukossa on myös yliopistoja sekä yksityisiä korkeakouluja.  

  • Harjoittelu ulkomailla

    Tutkintoosi olennaisena osana kuuluu harjoittelu, jonka voit suorittaa myös ulkomailla. Ulkomaan harjoittelu kuuluu usein opiskelijoiden parhaisiin opiskelukokemuksiin, sillä se yhdistää mahdollisuudet ammatillisuuden kehittämisestä, kansainvälisen osaamisen hankkimisesta sekä kansainvälisestä verkostoitumisesta.

    Opintojen aikana hankittu kansainvälinen työkokemus erottuu työnhaussa ja ulkomaan harjoittelu on ollut myös monen oamkilaisen starttiruutu kansainväliseen työuraan ja ulkomaille työllistymiseen. Tartu rohkeasti tilaisuuteen!

    Harjoittelu voi olla palkallista tai palkatonta – molempien kohdalla rikastut vähintäänkin kokemuksen ja oppimisen verran. Koska harjoittelu ulkomailla on osa opintojasi, olet oikeutettu Kelan tukiin myös harjoittelusi aikana. Lisäksi Oamk tukee opintoihin sisältyvää kansainvälistä harjoittelua apurahoin.  Sinulla on seuraavat mahdollisuudet: 

    Itsehankittu harjoittelu (kesto min. 2kk) 

    Haet harjoittelupaikan itsenäisesti ja hyväksytät suunnitelman tutkinto-ohjelmassasi. Saat harjoitteluusi joko Erasmus+ harjoitteluapurahaa tai Oamkin kv-harjoitteluapurahaa kohdemaasta riippuen. Tuet itsehankittuun harjoitteluun ovat jatkuvassa haussa.

    Harjoittelu Oamkin kv-partnerikorkeakoulun kautta (kesto min. 2kk) 

    Osa Oamkin yhteistyökorkeakouluista tarjoaa opiskelumahdollisuuksien lisäksi myös harjoittelupaikkoja verkostoidensa kautta.  Nämä kohteet löydät Oamkin vaihtokohdetietokannasta.  Yhteistyösopimusten kautta avautuvat harjoittelumahdollisuudet ovat pääasiassa sote-alojen paikkoja (Euroopassa ja Keniassa) ja näihin sinun tulee hakea Oamkin virallisina vaihtohakuaikoina. Apurahana on joko Erasmus+ harjoitteluapuraha tai Oamkin kv-harjoitteluapuraha kohdemaasta riippuen. 

    Lyhyt harjoittelu (2 vkoa- alle 2kk) 

    Jos opiskelu- tai elämäntilanteesi ei salli pidempää oleskelua ulkomailla, voit etsiä myös lyhyemmän mahdollisuuden. Lyhyen harjoittelun haet itsenäisesti ja hyväksytät tutkinto-ohjelmassasi itsehankitun harjoittelun tavoin. Saat harjoitteluusi Oamkin lyhyen kv-harjoittelun apurahaa, mikä on jatkuvassa haussa.  

    Virtuaaliharjoittelu ja "blended exchange"

    Erasmus+ ohjelmassa on mahdollisuus myös virtuaaliharjoitteluun tai ns. blended exchange -harjoittelutyyppiin. Virtuaaliharjoittelu tarkoittaa työn tekoa ulkomaille/ ulkomaiselle työnantajalle Suomesta käsin. Harjoittelu hyväksytetään koulutusosastolla sekä toteutetaan opintopiste- ja dokumenttivaateiltaan vastaavan fyysisen harjoittelun reunaehdoin poikkeuksena minimikesto, jota virtuaalivaihdolle ei ole asetettu. Ulkomaille tehtävän harjoittelun tulee olla päätoimista. Erillistä apurahaa virtuaaliharjoitteluun ei saa, mutta se mahdollistaa sinulle työsentelyn esim. ulkomaiseen yritykseen osana Oamkin tutkintoa.  

    Toinen mahdollisuus, blended exchange, on vaihto, jossa osa harjoittelusta suoritetaan virtuaalisesti Suomesta käsin (esim. ensimmäisen kuukausi) ja osa fyysisesti ulkomailla työskennellen. Suositus on, että fyysinen ulkomaan osuus kestää vähintään kaksi kuukautta, jolloin voit saada  apurahaa fyysisen vaihdon osalta.  

    Virtuaalivaihdon mahdollisuus tulee aina neuvotella työnantajan kanssa erikseen. Joihinkin työtehtäviin mahdollisuus voi soveltua.

    Vasta-valmistuneen harjoittelu (kesto min. 2kk – max. 12kk) 

    Voit saada harjoitteluapurahaa myös valmistumisesi jälkeen edellyttäen, että harjoittelusi suuntautuu EU- jäsenmaahan tai Norjaan, Islantiin, Liechtensteiniin, Turkkiin, Makedoniaan tai Serbiaan. Tätä mahdollisuutta tuetaan Erasmus+ harjoitteluapurahoin, tavoitteena tukea työllistymistäsi valmistumisen jälkeen. Harjoittelusi voi olla myös palkallinen. Harjoittelusopimus tulee olla valmis ja allekirjoitettu ennen valmistumistasi ja itse harjoittelun tulee alkaa ja päättyä vuoden kuluessa virallisesta valmistumisestasi. Myös mahdolliset aiemmat Erasmus+ vaihdot ja Erasmus+ ohjelmakausien ajoitus vaikuttavat apurahoihin ja reunaehtoihin.

  • Harjoitteluvaihdon suunnittelu

    Ulkomaan harjoittelupaikat haetaan pääasiassa itsenäisesti (poikkeuksena Oamkin yhteistyökorkeakoulujen tarjoamat harjoittelupaikat sote-alalla). Paikkaa voit etsiä oman alasi yrityksistä, organisaatioista tai järjestöistä eri maissa. Kysele ja selvitä, mitkä ovat hyviä harjoittelupaikkoja ja vastaavat sinun uratoiveitasi. Missä yrityksissä, organisaatioissa tai yhdistyksissä voisi olla sinua kiinnostavia työtehtäviä? Mille työnantajalle/yritykselle sinä tahdot työskennellä?

    Paikan etsiminen 

    Usein itsehankitut harjoittelut kuuluvat opiskelijoiden parhaisiin opintoaikaisiin kokemuksiin, joten mieti rohkeasti mihin sinä haluaisit ja tartu toimeen. Google on hyvä apu etsiessäsi harjoittelupaikkoja välittäviä organisaatioita (hakusanat harjoittelupaikat ulkomailla, internship, placement ,traineeship).  Lisäksi kannattaa etsiä maakohtaisia sivustoja, kuten esim. "Internships in Ireland". Kysy vinkkejä ja suosituksia kohteisiin myös alasi opettajilta, harjoitteluohjaajaltasi sekä kanssaopiskelijoilta. Myös seuraavat linkit voivat auttaa etsinnässä: 

    Harjoitteluhaku 

    Harjoittelupaikan hakuun sinun kannattaa suhtautua normaalina työhakuna. Ole rohkeasti ja kohteliaasti yhteydessä kohteeseen ja liitä tiedusteluusi mukaan CV/ LinkedIn-tietosi/osaamisportfoliosi. Esittele itsesi, kiinnostuksesi ja osaamisesi. Hakemus kannattaa aina kohdentaa. Voit halutessasi myös mainita, että sinulla on mahdollisuus Oamkin kv- harjoittelutukeen, jolloin palkka ei ole välttämätön. 

    Harjoittelupaikan hyväksyntä 

    Kun löydät mahdollisen harjoittelupaikan, ota yhteyttä harjoitteluvastaavasi ja varmista, että suunnittelemasi työ sopii harjoitteluksi ja saat sen hyväksiluettua tutkintoosi. Liikkuvuuspalvelut ohjeistavat sinua sitten eteenpäin apurahahaussa sekä tarvittavien sopimusten osalta.

     

  • Harjoitteluvaihdon edellytykset

    Ulkomailla suoritettua harjoittelua koskee sisällöltään ja reunaehdoiltaan samat ohjeet kuin muutakin tutkintoosi liittyvää harjoittelua.  Lisäksi seuraavat asiat tulee huomioida: 

    • Voit lähteä ulkomaan harjoitteluun aikaisintaan ensimmäisen lukuvuoden opinnot suoritettuasi. 
    • Harjoittelun kohde, sisältö ja ajoitus tulee hyväksyttää harjoittelu- tai tutkintovastaavallasi. 
    • Harjoitteluopintopisteiden lisäksi harjoitteluvaihdolla voit suorittaa myös esim. projektiopintoja tai osan opinnäytetyöstäsi. 
    • Harjoittelun vähimmäiskesto on kaksi kuukautta (60 päivää), lukuun ottamatta ns. lyhyttä harjoittelua.  
    • Ulkomaan harjoitteluapurahan saadaksesi, harjoittelusi tulee kerryttää vähintään kolme opintopistettä/kuukausi ja työtunteja tulee olla vähintään 30 viikossa. 
    • Harjoittelutuen oikeuttamaksi harjoitteluvaihdoksi katsotaan vaihdot, jotka ovat puhtaasti tai harjoittelua/työntekoa. Joissain tapauksissa, kohdemaasta ja -kielestä riippuen, työtä tukevat kieliopinnot voidaan laskea osaksi harjoittelua . Muutoin opintoja ja harjoittelua sisältävä vaihto katsotaan tyypiltään aina opiskelijavaihdoksi reunaehtojen sekä apurahan osalta. Jos harjoittelusi sisältää kieliopintoja tai olet epävarma vaihdon tyypistä, niin olethan yhteydessä Kansainvälisen liikkuvuuden palveluihin () ennen hakemuksen tekoa tarkemmat ohjeet saadaksesi.
    • Jos suoritat harjoittelun lisäksi myös edellä mainittua enemmän opintoja tai sellaisia opintoja, jotka eivät suoranaisesti liity harjoitteluun, on kyseessä ns. yhdistetty vaihto, jolloin sovelletaan opiskelijavaihdon apurahoja ja reunaehtoja.
  • Hakuajat ja hakeminen

    Vaihtoonhaku on aina kaksivaiheinen. Ensin haetaan niin sanotussa Oamkin sisäisessä haussa allaolevien hakuaikojen mukaisesti. Kun opiskelijat on valittu hakemiinsa kohteisiin Oamkin taholta, on edessä kohdekorkeakoulun oma haku. Kumpikin hakuvaihe on pakollinen. 

    Oamkin sisäinen vaihtoonhaku tehdään Oamkin hakuportaalissa. Kirjaudu tunnuksillasi ja etusivulta näet, mitkä hakulomakkeet ovat milloinkin aktiivisia. 

    Hakuajat vaihtoon ovat seuraavat:  

    Päähaku Euroopan ulkopuolisiin kohteisiin marraskuun kolme ensimmäistä viikkoa
    • Oamkin bilateraaliset vaihtokohteet eli Euroopan ulkopuoliset maat
    • north2north-verkoston kohteet Kanadassa ja Yhdysvalloissa
    Päähaku Euroopan kohteisiin / Helmikuu: 1.-28.2.
    • Oamkin Erasmus+ yhteistyökorkeakoulujen opiskelu- ja harjoittelupaikat Euroopassa.
    • Oamkin SEMP-yhteistökorkeakoulujen opiskelupaikat Sveitsissä
    • north2north-verkoston kohteet Pohjoismaissa
    Musiikin päähaku / tammikuu: 1.-31.1. 
    • Musiikin kaikki vaihtokohteet 
    Täydennyshaku / syyskuu (tarkempi aika ilmoitetaan vuosittain) 
    • Kohteet, joihin on paikkoja jäljellä seuraavalle keväälle varsinaisten päähakujen jälkeen. 

    Kustakin hausta julkaistaan erillinen hakukuulutus Oivassa hakujen alettua. Päähauissa haet vaihtoon seuraavalle lukuvuodelle, täydennyshaun paikat kohdistuvat aina seuraavalle keväälle. On tärkeä, että haet hakuaikojen puitteissa, sillä hakuaikojen ulkopuolella tulleita hakemuksia ei hyväksytä. Näiden lisäksi itsehankittujen harjoittelujen apurahat ovat jatkuvassa haussa.

  • Vaihdon rahoittaminen

    Vaihdon rahoitus koostuu Oamkin kautta saatavasta apurahasta sekä Kelan etuuksista niiden opiskelijoiden kohdalla, kenellä oikeus etuuksiin on.  Apurahoja voi anoa myös ulkopuolisilta säätiöiltä kuten esimerkiksi Riitta ja Jorma J. Takasen säätiöltä tai muilta vastaavilta.

    Kaikki ulkomaan opiskelu- ja harjoitteluvaihto oikeuttaa sinut hakemaan vaihto-ohjelman tai Oamkin apurahaa.  Vaihtokohteesi, vaihto-ohjelma, vaihdon kesto sekä sisältö vaikuttavat apurahan määrään.  

    Yleisinä sääntöinä on, että apurahasummassa huomioidaan vain se aika, joka sinun tulee olla läsnä vastaanottavassa korkeakoulussa.  

    Toinen huomioitava asia on se, että niissä tapauksissa, missä saat opiskeluvaihtoosi apurahan esim. Opetusministeriöstä, vastaanottavalta korkeakoululta tai muulta vastaavalta taholta, Oamkin apurahoja ei makseta.  

    Kolmantena huomiona on se, että apurahaa vaihtoihin maksetaan vain, jos opinnot tai harjoittelu luetaan hyväksi Oamkin tutkintoosi. 

     

    Opiskelijavaihdon apurahat  

    Pitkät vaihdot eli yli 2kk kestävä opiskelijavaihto 

    Kaikissa alla olevissa yli 2kk kestävissä vaihdoissa opintopistevaade on 5 op / opiskelukuukausi.  

    Erasmus+ (Euroopan kohteiden) opiskelijavaihto lukuvuosi 2022-2023

    Erasmus+ ohjelmassa kohdemaat on jaettu kahteen ryhmään. Vaihdon kohdemaa sekä kesto määrittää apurahasi tarkan määrän.  

    Maaryhmä 1: Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Liechtenstein, Norja, Luxemburg, Ruotsi, Tanska
    Maaryhmä 2: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Portugali, Puolta, Ranska, Romania, Saksa, Slovakia, Slovenia, Tsekin tasavalta, Turkki, Unkari, Viro, Serbia

    Maaryhmä 1: 540€ / kokonainen kalenterikuukausi
    Maaryhmä 2: 490€ / kokonainen kalenterikuukausi

    Kokonaisten kalenterikuukausien ylittävistä vaihtopäivistä maksetaan päiväkohtainen apuraha.  

    Päiväkohtaiset apurahat: 

    Maaryhmä 1: 18 € / päivä

    Maaryhmä 2: 16,33 € / päivä

    Opiskelu Euroopan ulkopuolisissa yhteistyökorkeakouluissa vuonna 2023,  2200€/ kertasumma yhden lukukauden mittaisissa vaihdoissa ja 3000€ kahden lukukauden mittaisissa vaihdoissa. 

    Opiskelu Euroopassa ei- Erasmus+ tukikelpoisissa kohteissa, apuraha Erasmus+ apurahojen mukainen. 

    Opiskelu Euroopan ulkopuolisissa itsehankituissa eli freemover – opiskeluvaihdoissa 1500€/ kertasumma.  

    Erasmus+ -vaihdon lisätuet 

    Nämä lisätuet on tarkoitettu Erasmus+ -opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon lähteville: 

    Vihreän matkustamisen tuki 

    Sinulla on mahdollisuus saada vihreän matkustamisen tukea, jos matkustat vähäpäästöisesti vähintään puolet edestakaisesta matkasta vaihtokohteeseen tai kokonaan joko meno- tai paluumatkan.  

    Vähäpäästöisiksi matkustustavoiksi lasketaan Erasmus+ -ohjelmassa pyörä, bussi, juna ja kimppakyyti autolla. Laivaa ei lasketa vähäpäästöiseksi matkustustavaksi.  

    Vihreän matkustamisen tuki on 50 euroa, jonka lisäksi saat Erasmus+ -apurahaa enintään neljältä matkustuspäivältä. Vain todellisilta matkustuspäiviltä maksetaan apurahaa.  

    Fewer Opportunities - tuki 

    Mikäli kuulut johonkin alla olevista ryhmistä, sinulla on mahdollisuus hakea lisätukea vaihtosi ajalle. Pitkäkestoisissa vaihdoissa (vähintään 2 kk) lisätuki on 250 e / kk ja se lisätään yleisen Erasmus+ -apurahan päälle. Lyhytkestoisessa liikkuvuudessa lisäapuraha on vaihdon keston mukaan joko 100 euroa (kesto 5-14 päivää) tai 150 euroa (kesto 15-30 päivää). Olethan yhteydessä osoitteeseen hyvissä ajoin, mikäli olet lähdössä vaihtoon ja:  

    • Sinulla on alaikäisiä lapsia huollettavana. 

    • Toimit omaishoitajana.  

    • Sinulla on EU:n vammaiskortti tai oikeus siihen.  

    • Sinulla on lääkärin toteama vähintään keskivaikea toiminnanvajaus vammasta, toimintarajoitteesta tai vakavasta tai kroonisesta terveysongelmasta johtuen.  

    • Olet saanut kansainvälistä suojelua (pakolaiset, turvapaikanhakijat).  

    Lyhyet opiskelijavaihdot (5 päivää – alle 2 kk) 

    Lyhyissä opiskelijavaihdoissa opintopistevaade on vähintään 3 op /vaihto tai 5 op / kuukausi (jälkimmäinen kuukauden tai yli kuukauden kestävissä vaihdoissa).

    Eurooppaan apuraha on 150€/vko ja Euroopan ulkopuolelle 200€/vko. Huomioithan, että apurahamaksimi lyhyissä vaihdoissa Euroopan vaihtojen osalta on 750€ ja Euroopan ulkopuolisten vaihtojen osalta 1000€.  Lyhyen opiskelijavaihdon apurahoja myönnetään pääasiassa Oamkin yhteistyökorkeakouluihin suuntautuviin vaihtoihin.

    North2north -kohteet  

    Suomessa north2north - apurahaohjelmaa hallinnoi opetushallitus. Suomalaiset opiskelijat saavat yleensä 1500 - 2500€/vaihto kohteesta ja vaihdon kestosta riippuen.  

    N2n -apurahat ovat 1000€ (3 - 5kk:n vaihto) ja 1500€ (5 - 12kk:n vaihto). Lisäksi lähtijä saa matka-apurahan, jota maksetaan lähialueille (Muurmansk ja Pohjoismaat) 500€ ja muille alueille 1000€. North2north kohteissa ei voi suorittaa ulkomaan harjoittelua. 

     

    Harjoittelun apurahat 

    Pitkät harjoittelut (2kk ->)  

    Kaikissa alla olevissa yli 2kk kestävissä harjoitteluissa opintopistevaade on 3 op / harjoittelukuukausi.  

    Erasmus+ (Euroopan kohteiden) harjoitteluvaihto

    Erasmus+ ohjelmassa kohdemaat on jaettu kahteen ryhmään. Harjoittelusi kohdemaa sekä kesto määrittää apurahasi tarkan määrän. 

    Maaryhmä 1  Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Liechtenstein, Norja, Luxemburg, Ruotsi, Tanska
    Maaryhmä 2 Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Portugali, Puolta, Ranska, Romania, Saksa, Slovakia, Slovenia, Tsekin tasavalta, Turkki, Unkari, Viro, Serbia

    Maaryhmä 1: 690€ / kokonainen kalenterikuukausi
    Maaryhmä 2: 640€ / kokonainen kalenterikuukausi

    Kokonaisten kalenterikuukausien ylittävistä vaihtopäivistä maksetaan päiväkohtainen apuraha.  

    Maaryhmä 1: 23 € / päivä

    Maaryhmä 2: 21,33 € / päivä

    Katso myös Erasmus+ -vaihdon lisätuet opiskelijavaihdon rahoitus-kohdasta. Samat lisätuet koskevat myös Erasmus+ -harjoitteluun lähtijöitä. 

    Harjoittelu Euroopan ulkopuolella 1500€/kertasumma matka-apurahaa + n. 300€/kuukausi. Jälkimmäinen lasketaan vaihdon toteutuneiden päivien mukaisesti.  Kuukausikohtaista apurahaa  ei makseta, jos opiskelija saa palkkaa 1000€ tai enemmän.  Matka-apurahan saa palkallisiinkin harjoitteluihin. 

    Lyhyet harjoittelut (5 päivää – alle 2kk) 

    Lyhyissä harjoitteluissa Eurooppaan apuraha on 150e/vko ja Euroopan ulkopuolelle 200e/vko. Opintopistevaade on vähintään 3 op /vaihto tai 3 op / kuukausi (jälkimmäinen kuukauden tai yli kuukauden kestävissä harjoitteluissa).

    Maksimiapuraha Eurooppaan on 1050€ ja Euroopan ulkopuolelle 1200€. 

  • Yhteyshenkilöt ja lisätiedot