Tšekin tasavallan toiseksi suurimmassa kaupungissa Brnossa sijaitseva Mendelin yliopisto yllätti vauraudellaan ja urbaanilla käytännöllisyydellään. Maa- ja metsätaloutta opiskelevat pääsevät tutkimaan ja perehtymään muun muassa kalanviljelyyn kampusalueella tiedekunnan rakennuksen kakkoskerroksessa. Ennakkoluulottomuuden ohella yliopiston vauraus teki vaikutuksen vierailijoihin.

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) luonnonvara-alalla avautui pitkän tauon jälkeen mahdollisuus opiskelija- ja opettajavaihtoon Blended Intencive Program (BIP) -ohjelman kautta. Vaihdon kohde oli Brnon yliopisto, jonka kanssa on aiemmin ollut tiivistä yhteistyötä. Yhteyshenkilönä yliopistolla oli koordinaattori Vladimir Mikule. Aikaisemmin monet luonnonvara-alan henkilöistä ovat olleet vastaavalla IP-kurssilla ja Oulussa on vastaavasti isännöity kansainvälisiä vieraita Tšekistä ja muualta. Isäntämme heitä muistelikin ja välitimme Vladimirille terveiset tutuilta lehtoreilta.

Pitkän 10 vuoden tauon ja koronan jälkeen uudelleen järjestetylle kurssille ilmoittautui lopulta kolme opiskelijaa. Puolet paikoista jäi tällä kertaa käyttämättä. Ilmeisesti ajankohta sattui päällekkäin harjoittelujaksojen kanssa. Vaihto tapahtui vajaan kahden viikon jaksona touko-kesäkuun vaihteessa. Opiskelijat saivat Erasmus-ohjelmasta tukea matkoihin ja majoitukseen noin 70 euroa päivässä, joten käytännössä matka oli miltei ilmainen ja paikan päällä toteutetut aktiviteetit usein maksuttomia.

Ennakkoluuloton ja vauras yliopisto

Brnon yliopiston maa- ja metsätieteellisen toiminta oli erilaista ja erityistä verrattuna toimintaamme Oamkissa. Kampuksen nykyaikaisissa kerrostaloissa oli muun muassa häkkikanaloita, viiriäisiä ja hautomo sekä kala-altaat, joissa oli muun muassa Afrikan kissakaloja ja kirjolohia. Myös leipomotoimintaan, lihanjalostukseen ja omaan panimotoimintaan oli tilat. Opinnoissa ja opetuksessa oltiin siis ihan ytimessä.

Ylemmässä kuvassa yliopistorakennuksessa sijaitseva munien hauduttamo ja alemmassa kirjolohien kala-altaat. Alemmassa kuvassa oikealla Mikko Posio. (Kuvat: Petri Luukkonen)

Yliopisto on häkellyttävän varakas. Aikoinaan 30-vuotisessa sodassa 1600-luvulla Liechtenstein oli katolisten puolella. Heidän voitettuaan protestantit Liechtenstein sai haltuunsa laajan omaisuuden alueella. Toisen maailmansodan jälkeen Tšekkoslovakia kansallisti tämän omaisuuden väittäen Liechtensteinin syyllistyneen yhteistoimintaan Natsi-Saksan kanssa. Sittemmin Tšekkoslovakian valtio lahjoitti omaisuuden yliopistolle.

Tämä näkyy nykyään muun muassa siinä, että Brnon Mendel yliopisto omistaa metsää 10 000 hehtaaria, opetusnavetassa on 250 lypsävää ja 1 200 päätä lihakarjaa, ratsutilalla on kymmenen hevosta, omaisuuteen kuuluu kaksi omaa linnaa ja metsätalouteen liittyen heillä on oma saha ja taimitarhatuotantoa. Lisäksi yliopistolla on laaja arboretum ja kasvipuutarha. Varmaan jotakin jäi mainitsemattakin.

Vasemmalla ylhäällä yliopiston metsää. Kuvassa vasemmalla Mikko Posio ja oikealla Petri Luukkonen (kuva: Vladimir Mikule). Ylhäällä oikealla kuva yliopiston hevosista ja alakuvassa arboretum (kuvat: Petri Luukkonen).

Opiskelu ja opiskelijoiden osallistuminen liittyvät näihin kaikkiin toimintoihin. Opiskelijoille kuului myös muun muassa vapaa metsästysoikeus yliopiston mailla. Leimallista Tšekin tasavallan maataloudelle ja maatalouden opintoihin on erityisen suuri kokoluokka ja tehomaatalouden näkökulma. Tämä selittyy kommunistiajan hallinnon kolhooseilla, joissa suunnitelmatalouden menetelmin haettiin isoja yksiköitä ja isoa kokoluokkaa. Tämä tausta näkyy edelleen.

Kompakti ja nuorekas Brno

BIP-kurssille osallistui opiskelijoita ja lehtoreita Alankomaista, Puolasta, Suomesta ja Slovakiasta. Luento- ja luokkapäiviä oli ajasta vajaa puolet, pääasiallisesti käytiin ekskursioilla tutustumassa toimintaan kohteissa. Paikkana 400 000 asukkaan Brno on mukavan kompakti ja nopeasti omaksuttavissa oleva kaupunki. Kaupungin noin 70 000 opiskelijan joukko näkyi ja kuului katukuvassa ja ilmapiirissä.

Ylhäällä kuva luokkahuoneesta ja alhaalla patsas Brnon keskustassa (kuvat: Petri Luukkonen).


BIP-kurssille osallistuneet opiskelijat nauttivat jaksosta todella paljon. Toivottavasti vastaavia mahdollisuuksia opiskelijoillemme on tarjolla myös jatkossa! Kuvittelisi ja toivoisi, että tulevaisuudessa on jopa pieni kisa siitä, ketkä pääsevät tähän lyhyeen vaihtoon.


Luukkonen Petri, lehtori
Oulun ammattikorkeakoulu, Tekniikan ja luonnonvara-alan yksikkö


Matkan kohde: The Mendel University of Brno, Tšekki (Mendel University in Brno)

Yhteistyötaho: Blended Intensive Program, The Mendel University of Brno
Matkan aika: 22.5.–3.6.2022

Vaihto-ohjelma: Erasmus+

Matkalla mukana: Mikko Posio ja Petri Luukkonen