Oulu ja 32 muuta pohjoisen Suomen kuntaa hakevat yhdessä vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Hakemuksen otsikko on Kulttuuri-ilmastonmuutos, jolla haluamme yhdistää uudelleen vihapuheen ja väärinymmärrysten erottamat ihmiset.  Tätä toteutetaan kolmen teeman kautta. Villisti kaupunki tuo esiin villiä luontoa ja omaperäistä kaupunkikulttuuria. Vastakohtien voima yhdistää erilaisuutta uutta luovalla tavalla. Rohkeasti reunalla juhlistaa Euroopan reuna-alueita, joilla on opittu elämään ankarissa oloissa.

Valokuva, jossa nainen ja mies, taustalla graffitiseinä.
Big Bang Riviera ilahduttaa kesäretkellään vuonna 2026. Kuvassa tanssija Milla Virtanen ja mediataiteilija Leevi Lehtinen, taustalla Andrew Bird & Baidak Illya – tuotanto: Kulttuuriyhdistys Kulttuuribingo (kuva: Harri Tarvainen)

Yli neljän vuoden matkan aikana hakemusta oli tekemässä satoja taiteen ja kulttuurin ammattilaista. Tapasimme yli 200 oululaisen yhteisön edustajia, ihmisiä kaikista 33:sta hakemukseen osallistuvasta kunnasta ja tavallisia kuntalaisia lapsista ikäihmisiin. Eurooppalaisia kumppaneita on kertynyt kulttuuriohjelman projekteihin useita kymmeniä. Olemme liittyneet uusiin eurooppalaisiin verkostoihin ja oppineet muilta valtavasti. Yhteensä hakemuksen tekoon on osallistunut tuhansia ihmisiä.

Oulu2026 on alkanut merkitä meille kaikille lupausta tulevaisuudesta, jonka teemme yhdessä. Kaikkia ongelmia ei tietenkään kulttuuripääkaupunkikisan voittokaan ratkaisisi, mutta tutkitusti sen voi odottaa vievän kehitystä hyvään suuntaan. Tutkimus ja itsearviointi ovat pakollinen osa kulttuuripääkaupunkitoimintaa.

Hakemuksessa esiteltävä kulttuuriohjelma on vain jäävuoren huippu tulevasta ohjelmasta. Jos kisa voitetaan, avautuu uusia ohjelmahakuja ja mahdollisuuksia osallistua ohjelmaan tekijänä, kokijana ja vapaaehtoisena. Kansainvälinen asiantuntijaraati julkistaa kisan voittajan 2.6.2021. Oulun kilpailijat ovat Savonlinnan ja Tampere.

Teemalla ovat omat lippulaivaohjelmansa. Rauhankone on Eurooppaa yhdistävä kulttuuri-ilmastomuutoksen lippulaiva. Sen perusta on vuosi sitten kuolleen tekoälytutkija Timo Honkelan testamentikseen kirjoittama teos Rauhankone, jonka inspiroimana Ekho Collektive tulee toteuttamaan yleisön kanssa vuorovaikutuksessa olevan, immersiivisen rauhaa rakentavan taideteoksen. Lapset saavat rakentaa omia Rauhankoneen prototyyppejä. Jokainen saa mahdollisuuden oppia rakentavaa dialogia. Pehkolan kuumissa saunakeskusteluissa opettelemme olemaan eri mieltä ajautumatta konflikteihin. Tuomme varjoista esiin alueen sotahistoriaa. EU perustettiin mantereen rauhanturvaajaksi, ja vain rauhassa voimme rakentaa yhteistä tulevaisuutta. Maailma tarvitsee rauhaa ja rakkautta!


Piia Rantala-Korhonen
Oulu2026 hankejohtaja

Valokuvassa Piia Rantala-Korhonen.
Oulu2026-hankkeen johtaja Piia Rantala-Korhonen (kuva: Harri Tarvainen)