Avoin ammattikorkeakoulu

Tervetuloa opiskelemaan Oulun ammattikorkeakoulun avoimeen ammattikorkeakouluun! Tähän oppaaseen on koottu tärkeää tietoa koskien opiskelua avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Jos sinulla oppaan lukemisen jälkeen on vielä kysyttävää, otathan meihin yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen avoinamk#oulu.fi (korvaa # -> @) tai puhelimitse: 029 448 9213.

Toivotamme sinulle opiskeluintoa ja menestystä opinnoissasi!

Avoimen amkin yhteyshenkilöt
Oulun ammattikorkeakoulu

 • Opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa

  Avoimen ammattikorkeakoulun opetustarjonta muodostuu yksittäisistä opintojaksoista, opintokokonaisuuksista ja polkuopinnoista. Avoimen markkinoitu opetustarjonta julkaistaan kolme kertaa vuodessa www-sivuilla (syys-, kevät- ja kesätarjonta). Opinnot toteutetaan pääsääntöisesti tutkinto-opiskelijoiden ryhmissä. 

  Opintojen suunnittelu

  Opintojen suunnittelussa sinua auttaa ensisijaisesti kampuksen avoimen ammattikorkeakoulun yhteyshenkilö. Opintoja voit suunnitella myös opinto-ohjaajan, tutkintovastaavan tai tuutoriopettajan kanssa (etenkin, jos aiot suorittaa laajemman kokonaisuuden). Opintojakson opettajalta voit kysyä tietyn opintojakson suorittamiseen liittyviä asioita.

  Opintojen laskutus

  Avoimen amkin opintomaksu maksetaan verkkomaksupalvelu Paytrailin kautta ilmoittautumisen yhteydessä (polkuopinnoissa opiskelijavalintojen jälkeen).  Saat ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi maksulinkin, joka on voimassa 24h. 

  Mikäli laskussa on jotain epäselvää, otathan heti yhteyttä osoitteeseen avoinamk#oulu.fi (korvaa # -> @).

  Opintojen peruminen

  Voit perua avoimen opintosi maksutta ennen opintojakson alkua ilmoittamalla asiasta sähköpostilla avoimen yhteyshenkilölle avoinamk#oulu.fi (korvaa # -> @). Pelkkä ilmoitus opettajalle ei riitä. Voit perua myös opintojakson alkamisen jälkeen, mutta silloin maksamaasi maksua ei palauteta.

  Huomaathan, että nonstop-opinnoissa ilmoittautuminen on sitova, eikä opintojen perumista voi tehdä maksutta. Nonstop-opinnoissa ilmoittautuminen on laskutusperuste.

  Lukuvuoden aikataulu

  Lukuvuosi (1.8.–31.7.) muodostuu jaksoista, joiden kesto on yhteensä 40 viikkoa. Lukuvuoden opetus alkaa pääsääntöisesti elokuun lopussa viikolla 34 tai 35.

  Lukuvuoden aikataulun voit tarkastaa opinto-oppaasta.

  Opintojen aikataulu ja lukujärjestykset

  Kampusten lukujärjestykset löytyvät Lukkarikoneesta. Mikäli opintojaksollasi on lähi-/etäopetusta, voit hakea opintojesi aika- ja paikkatietoja Lukkarikoneesta kirjoittamalla Hakusana –kenttään opintojakson nimen, toteutuskoodin tai ryhmän, jonka mukana opiskelet. Klikkaamalla muistiinpanokuvaketta hakutuloksen edessä, saat listauksen toteutuspäivistä.

  Huomaathan, että lukujärjestyksiin voi tulla vielä jakson alettua muutoksia, joten seuraa tiedotusta ja Lukkarikonetta. Jos sinulla on kysyttävää opintojen aikatauluista ja lukujärjestyksistä, ole yhteydessä avoimen yhteyshenkilöön tai opintojakson opettajaan.

  Tiedottaminen ja yhteydenpito Oamkin henkilökuntaan

  Henkilökunta käyttää tiedottamiseen yleensä Oivaa tai sähköpostia. Velvollisuutesi on seurata Oamkin students-sähköpostia. Tiedottamiskäytännöistä kerrotaan opintojakson alussa. Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat pääsääntöisesti muotoa etunimi.sukunimi#oamk.fi (korvaa # -> @). Yhteystiedot löydät Oivan hakutoiminnolla.

  Huom! Mikäli yhteystietosi vaihtuvat opintojen aikana, ilmoitathan asiasta heti avoimen yhteyshenkilölle, jotta voimme päivittää muutokset rekisteriin. Tietosi eivät päivity meille automaattisesti Digi- ja väestötietoviraston kautta.

  Ilmoittautuminen uusille opintojaksoille

  Mikäli suoritat yksittäisiä opintojaksoja tai opintokokonaisuutta, sinun tulee ilmoittautua opintoihin ensisijaisesti avoimen ammattikorkeakoulun ilmoittautumisjärjestelmän kautta.  Et siis voi ilmoittautua opintojaksoille opiskelijahallintajärjestelmä Pepin kautta kuten tutkinto-opiskelijat tai pelkästään sopimalla asiasta opettajan kanssa.

  Polkuopiskelijana teet opintojaksoilmoittautumiset itse opiskeluryhmäsi mukana opintojesi alkaessa. Ilmoittautumiset tehdään Pepissä. 

  Opintojen hinta

  Opintojen hinta lukuvuonna 2023–2024 on 15 euroa per opintopiste tai 300 euroa lukuvuosi (opintopisteiden määrää ei rajoitettu).

  Huomioithan, että avoimen amkin maksukatto on 300 euroa lukuvuodessa riippumatta siitä, opiskeletko yksittäisiä opintojaksoja vai oletko polkuopiskelija. Huomaathan, että kyseessä on ilmoittautumismaksu eli ilmoittautuminen on sitova ja laskutusperuste.

 • Opintojen suorittaminen

  Käyttäjätunnukset

  Opintojen alussa saat käyttöösi henkilökohtaisen opiskelijatunnuksen eli students-tunnuksen. Käyttöoikeudet edellyttävät, että vaihdat salasanan heti tunnuksen saatuasi. Samat käyttäjätunnukset käyvät kaikkiin järjestelmiin: koneelle kirjautumiseen, opiskelijaintra Oivaan, sähköpostiin ja Moodleen.

  Opiskelijaintra Oiva

  Oiva on ensisijainen tiedotuskanava opintoihin liittyvissä asioissa. Oivan kautta pääset seuraamaan ajankohtaisia asioita ja käyttämään opinnoissa tarvitsemiasi palveluja.

  Moodle

  Oamkissa on käytössä verkko-opiskeluympäristö Moodle. Mikäli opintojaksollasi on käytössä Moodle, voit kirjautua Moodleen students-tunnuksillasi. Kirjautuminen Moodleen

  Myös avoin ammattikorkeakoulu käyttää opiskelijoiden tiedottamiseen Moodlea. Liity heti opintojesi alussa avoimen ammattikorkeakoulun Moodle-alustalle (kirjaudu Oulun ammattikorkeakoulun käyttäjänä). Alustalta löydät tärkeitä ohjeita ja ajankohtaisuutiset. Kun avoimen amkin moodle-alustalle lisätään uusi ajankohtaistiedote, saat siitä viestin opiskelijasähköpostiisi.

  Sähköposti ja OneDrive

  Sähköpostiosoitteesi on muotoa käyttäjätunnus#students.oamk.fi (korvaa # -> @). Sähköpostisi sijaitsevat Microsoft Office 365 -pilvipalvelussa. Kirjaudu palveluun selaimellasi osoitteessa: 365.oamk.fi. Yläpalkin linkkien kautta pääset käsiksi muihin MS:n pilvipalveluihin, kuten OneDrive-pilvitallennustilaasi.

  Sinun tulee lukea Oamkin sähköpostia säännöllisesti. Opettajat käyttävät opiskelusähköpostia tiedottamiseen. Jos käytät ensisijaisesti jotain muuta sähköpostiosoitetta, voit ohjata opiskelusähköpostisi ko. osoitteeseen.

  Ohjeet sähköpostin kääntämiseen

  Lisäohjeita sähköpostin ja Microsoft Office 365 -pilvipalvelun käyttöön

  Peppi

  Peppi on Oamkissa käytössä oleva opiskelijahallintajärjestelmä. Avoimen opiskelijana käytät Peppiä pääasiassa vain opintosuoritustesi selailuun.  Polkuopiskelijat myös ilmoittautuvat opinnoille Pepissä. Pääset helposti Peppiin (ja moniin muihin sähköisiin järjestelmiin) Opinto-oppaan pääsivulta.

  Tenttikäytänteet 

  Opintojakson opettajalta saat tiedon opintojakson tenttikäytänteistä.

  Oamkissa on käytössä sähköinen tenttijärjestelmä Exam. Opettaja tiedottaa, mikäli opintojaksolla on käytössä Exam-mahdollisuus.

  Läsnäolo tunneilla

  Teorialuennoilla ei yleensä ole läsnäolovelvoitetta, mutta esimerkiksi kieliopinnoissa, seminaareissa ja harjoitustunneilla edellytetään yleensä läsnäoloa. Tarkemman tiedon saat opintojakson opettajalta.

  Opintosuoritukset, arviointimenetelmät ja arvosanat

  Avoimen ammattikorkeakoulun opintosuoritusten arviointiin sovelletaan Oamkin arviointimenettelyä. Opintosuoritukset arvioidaan joko numeerisesti asteikolla 0–5 tai sanallisesti asteikolla hylätty-hyväksytty.  Avoimen amkin opiskelijan tulee tehdä opintojaksoon liittyvät suoritukset opintojaksolla annettuun määräaikaan mennessä.

  Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana voit ilman erillistä maksua korottaa hylättyä opintojaksosuorituksen arvosanaa. Hyväksyttyä opintojaksosuorituksen arvosanaa voit korottaa kerran. Korotusmahdollisuus on käytettävä viimeistään opintojakson päättymistä seuraavan lukukauden aikana.

  Opettajat kirjaavat arvosanasi kolmen työviikon kuluessa arviointitilaisuudesta tai sovitusta suorituksen palautuspäivämäärästä. Suoritusmerkinnän näet opintorekisteristäsi Pepistä.

  Opintojen mitoitus

  Opintojen mitoituksen peruste on opintopiste (op). Opintopisteillä kuvataan työmäärää, jonka opintojakson suorittaminen opiskelijalta edellyttää. Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 27 tuntia opiskelijan työtä.

  Opintosuoritusote, läsnäolotodistus ja selvitykset opinnoista

  Avoimen yhteyshenkilö voi pyydettäessä tehdä esimerkiksi opinnoille osallistumistodistuksen tai täyttää erinäiset lausuntopyynnöt esimerkiksi TE-palveluihin tai koulutusrahastoon.  Pepin "Tilaukset" -osiosta saat otettua itse sähköisesti allekirjoitetun, virallisen opintosuoritusotteen ja opiskelutodistuksen. 

 • Muita opiskelijapalveluita

  Koulutuspalvelut

  Avoimen ammattikorkeakoulun koulutuspalvelut palvelevat osoitteessa avoinamk#oulu.fi (korvaa # -> @). Puhelinnumeromme on 0294489213. Palvelemme puhelimitse tiistaisin ja torstaisin pääsääntöisesti klo 12-15. Muina aikoina voit jättää meille yhteydenottopyynnön puhelinvastaajaan tai sähköpostiin, niin palaamme asiaan pikaisesti. 

  Opiskelijakortti ja opiskelijakunta

  Opiskelijakunnan jäsenyyteen ja valtakunnalliseen opiskelijakorttiin ovat oikeutettuja vain ammattikorkeakoulun päätoimiset tutkinto-opiskelijat. Voit kuitenkin olla yhteydessä Oamkin opiskelijakuntaan (OSAKO) opiskelijan edunvalvontaan liittyvissä asioissa.

  Opiskeluterveydenhuolto ja opintopsykologin palvelut

  Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat eivät ole oikeutettuja opiskelijaterveydenhuoltoon eikä opintopsykologin palveluihin. Avoimen opiskelijana et myöskään maksa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksua.

  Opiskelijaravintolat ja avoimen ateriaetukortti

  Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana voit ruokailla Oamkin kampuksilla toimivissa opiskelijaravintoloissa, mutta et ole oikeutettu Kelan ateriatuettuun ruokailuun.  Avoimen opiskelijana saat ateriakortin, jolla voit ostaa linjastolounaan kampuksien opiskelijaravintoloista ulkopuolista edullisempaan hintaan. Voit todentaa oikeutesi alennettuun ateriahintaan näyttämällä Tuudon ateriaetuus-sivua mobiililaitteellasi. Postitamme paperisen ateriaetukortin vain erillisestä pyynnöstä. Varaudu pyydettäessä todistamaan henkilöllisyytesi.

  Opintotuki ja opiskelijaetuudet

  Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot eivät pääsääntöisesti oikeuta opintotukeen. Useimmat opiskelijaetuudet koskevat vain tutkinto-opiskelijoita. Tietyin edellytyksin opintotukea voi kuitenkin saada myös avoimen ammattikorkeakoulun opintoihin (esim. erillisen arvosanan tai yksittäisen opintokokonaisuuden suorittamiseen, jos olet jo suorittanut korkeakoulututkinnon ja opinnot lisäävät ammatillista kelpoisuuttasi tai saat niillä virkakelpoisuuden). Lisätietoa oikeudesta opintotukeen saat Kelasta.

  Kirjastopalvelut

  Oamkin kirjasto on avoin kaikille lainaajille ja kävijöille. Kirjasto toimii neljässä eri toimipisteessä. Tietoa kirjaston aineistoista ja palveluista löydät Uuden asiakkaan oppaasta ja kirjaston verkkosivuilta. Tarvittaessa voit myös pyytää opastusta kirjaston palveluihin kirjaston henkilökunnalta.

  Sinun kannattaa hankkia kirjastokortti jo opintojesi alussa. Kirjastosta löydät ajantasaiset opiskelua ja oppimista tukevat palvelut ja kokoelmat. Avoimen opiskelijana saat käyttöösi myös elektronisen aineiston etäkäyttöoikeudet toimipisteiden ulkopuolella (toimii students-tunnuksilla).

  ICT-palvelut ja tietokoneiden käyttö kampuksilla

  ICT-palvelut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta helpdesk#oamk.fi (korvaa # -> @) ja puhelimitse numerosta 0294 483 124. Linnanmaan kampuksella toimii Campus ICT -palvelupiste, josta saat tarvittaessa apua tietoteknisissä asioissa. Campus ICT sijaitsee Linnanmaan kampuksella tilassa TH109. Muilla Oamkin kampuksilla, ole yhteydessä helpdeskiin ja sovi tapaamisaika ja -paikka ICT-palveluiden kanssa erikseen. Jokaisella kampuksella on opiskelijoiden käyttöön tarkoitettuja atk-tiloja, joista osa on käytettävissä myös iltaisin ja viikonloppuisin. Voit kysyä lisätietoa kampuksesi virastomestareilta.

  Tuudo-mobiilisovellus

  Voit ladata mobiililaitteellesi Tuudo-sovelluksen, josta näet muun muassa lukujärjestyksesi, opintosuorituksesi sekä Oamkin tiedotteita opiskelijoille. Lisätietoja Tuudosta on saatavilla ICT-palveluiden ohjesivuilta.

  Kopiointi ja tulostaminen kampuksilla

  Luennoilla käytettävä materiaali selviää opintojakson alussa.

  Turvatulostus, kopiointi ja skannaus Oamkin kampuksilla 

  Vakuutusturva avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille

  Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat on vakuutettu.

  Lisätietoa Opiskelijan vakuutusturvasta

  Turvallisuus kampuksilla

  Uusien opiskelijoiden tulee tutustua kampusten turvallisuusohjeisiin. Oman kampuksesi turvallisuusinfon löydät Oivasta ja Avoimen amkin Moodle-alustalta.

  Pysäköinti kampuksilla

  Linnanmaan kampus

  Tietoa Linnanmaan kampuksen pysäköinnistä ja muista käytänteistä

  Kontinkankaan kampus ja Oulainen / Sosiaali- ja terveysala

  Kontinkankaan kampuksen piha-alueella pysäköinti on maksullista. Kontinkankaan kampuksen pysäköintioikeuksien hallinta ja laskutus tapahtuvat Q-Park Finland Oy:n Taskuparkki-verkkokaupassa.

  Ohjeet Kontinkankaan kampuksen pysäköintiin

  Viereinen Rauhanyhdistyksen parkkipaikka on myös käytössä päivisin. Lisää pysäköintitilaa löytyy myös Ouluhallin parkkipaikoilta.

  Oulaisissa lämpöpaikat ovat varattuja, mutta muille paikoille voi pysäköidä rajoituksetta.