Opetussuunnitelmat

Opetussuunnitelma
Osaamisalueet
Arviointikehikko
Tietoa koulutuksesta

Hoitotyön tutkinto-ohjelma, Terveydenhoitotyön suuntautumisvaihtoehto

Laajuus (op): 240
Tyyppi: Ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus
Tutkinto-ohjelma: Hoitotyön tutkinto-ohjelma, Terveydenhoitaja
Tutkintonimike: Terveydenhoitaja (AMK)

Terveydenhoitaja on terveydenhoitajatyön, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä ennaltaehkäisevän työn asiantuntija. Keskeisiä osaamisalueita ovat terveyden edistäminen ja eri-ikäisen yksilön, perheen ja yhteisön terveydenhoitajatyö, terveellisen ja turvallisen ympäristön edistäminen, yhteiskunnallinen terveydenhoitotyö sekä terveydenhoitajatyön johtaminen ja kehittäminen. Terveydenhoitaja työskentelee sosiaali- ja terveyskeskusten vastaanotoilla, palveluasumisen yksiköissä, kotihoidossa, sairaaloissa, järjestöissä , projekteissa ja yrittäjänä. Terveydenhoitaja voi myös toimia johtajana ja monissa vastuutehtävässä. Terveydenhoitaja työskentelee yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa ammattinsa arvoja ja eettisiä periaatteita noudattaen.

Työ sosiaali- ja terveysalalla muuttuu koko ajan mm. palvelujärjestelmien uudistuessa ja hoito- ja viestintäteknologian kehittyessä. Laaja monitieteinen tietoperusta, itsenäinen päätöksentekokyky ja organisointitaidot, vastuullisuus sekä jatkuva itsensä kehittäminen ovat välttämättömiä terveydenhoitajan työssä. Terveydenhoitajan työ on ihmisläheistä ja monipuolista. Työ edellyttää hyviä vuorovaikutustaitoja ja rohkeutta ottaa puheeksi asiakkaan terveyteen liittyvät asiat elämänkulun kaikissa vaiheissa. Terveydenhoitaja vahvistaa kulttuuritaustaltaan erilaisten asiakkaiden voimavaroja, omahoitoa ja kykyä elää terveellisesti ja työskentelee terveyserojen kaventamiseksi. Sairaanhoitajan osaamisalueessa keskeistä on eri-ikäisen potilaan asiakaslähtöinen, näyttöön perustuva ja turvallinen hoitotyö (esim. kansantauteja sairastavan ja välitöntä apua tarvitsevan potilaan sairaanhoitotyö). Terveydenhoitajatyön syventävissä opinnoissa osaamisalueita ovat yhteisön ja ympäristön terveyden edistäminen, eri-ikäisen terveydenhoitajatyö (esim neuvolatyö ja kouluterveydenhuolto) ja terveydenhoitajatyön johtaminen ja kehittäminen.

Opiskelu terveydenhoitajaksi edellyttää vastuullisuutta, suunnitelmallisuutta ja itsenäisen opiskelun valmiuksia. Jokainen opiskelija tekee henkilökohtaisen opintosuunnitelman. Opiskelu sisältää runsaasti toimenpide- ja simulaatioharjoituksia sekä harjoittelua hyvinvointikeskuksissa, sairaaloissa ja yksityisissä hoitoyksiköissä eri puolilla Suomea. Tietopuolinen opiskelu tapahtuu pääosin itsenäisesti, verkko-opintoina, harjoituksina ja työpajoina. Opintoja voi suorittaa myös kehittämishankkeissa ja opiskelijavaihdossa ulkomailla. Riittävä ammatillinen osaaminen varmistetaan mm. lääkehoidon tenteillä, osaamistestauksilla ja tasokokeilla. Opintoihin sisältyy työelämälähtöinen opinnäytetyö.



Tiedot haettu 20.5.2024 16:53:46