Opetussuunnitelmat

Opetussuunnitelma
Osaamisalueet
Arviointikehikko
Tietoa koulutuksesta

Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma

Laajuus (op): 210
Tyyppi: Ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus
Tutkinto-ohjelma: Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma
Tutkintonimike: Suuhygienisti (AMK)

Keskeiset työtehtävät
Tyypillisiä suuhygienistin vastuualueen hoitotoimenpiteitä ovat suun- ja hampaiston terveystarkastukset, padodontiitin eli hampaiston kiinnityskudossairauksien varhais- ja ylläpitohoidon toimenpiteet, värjäytymien poisto, esteettinen hammashoito, hampaan pinnoitus, ennaltaehkäisevät toimenpiteet sekä oikomishoidon osatehtävät.
Asiakkaan omahoidon ohjaus on osana kokonaishoitoa.
Erilaisten projekti-, kehittämis-, ja asiantuntijatyöt.
Hallinnolliset- ja esimiestehtävät.
Myynti- ja markkinointitehtävät.
Terveydenedistämisprojektien suunnittelu ja totutus.
Terveyden edistämiseen sisältyvää ohjausta ja neuvontaa toteutetaan moniammatillisessa työryhmässä terveyskeskuksissa sekä neuvolassa, päiväkodissa, koululla ja hoitolaitoksissa. Koulutukseen sisältyy terveyden edistämisen tapahtumien järjestämistä eri kohderyhmille. Opiskeluaikana on mahdollisuus harjoitella myös lähijohtamisentehtävissä ja huolehtia työympäristön turvallisuudesta ja terveyttä edistävistä toimintatavoista opetushammashoitolassa ja terveyskeskusharjoittelussa.

Suuhygienisti voi työskennellä terveyskeskuksessa, hammas- ja suusairauksien poliklinikalla, yksityisellä hammaslääkäriasemalla sekä myynti- ja markkinointitehtävässä. Suuhygienisti voi toimia myös yrittäjänä ja itsenäisenä ammatinharjoittajana. Suuhygienistillä on valmiudet toimia terveyden edistämisen koordinaattorina sekä alan kehittämisprojektien ja hankkeiden koordinaattorina. Lisäksi on valmiuksia lähijohtamisen tehtäviin sekä alan tutkimus- ja kehittämistyöhön.

Ammatilliset valmiudet saavutetaan teoriaopintojen ja ohjatun harjoittelun hyväksytyllä suorittamisella. Osa opinnoista opiskellaan yhdessä hammaslääketieteen opiskelijoiden kanssa.
Harjoittelu suoritetaan terveyskeskuksessa, koulutusyksikön opetusklinikassa sekä Oulun kaupungin Opetushammashoitolassa. Osa opinnoista on mahdollista suorittaa kansainvälisessä opiskelijavaihdossa, kansainvälisenä vaihtokohteen ovat Ghent, Lissabon ja Verona, jotka ovat perinteisesti olleet suosittuja yhteistyötahoja mutta myös Torino, Luulaja tai Tromssa ovat mahdollisia vaihtokohteita.

Tutkimuksen painopisteet linkittyvät terveyttä ja hyvinvointia edistävien palveluiden ja teknologian tutkimus- ja kehittämiskohteisiin. Keskeinen painopiste on suun terveydenhoitoon liittyvät teemat, terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, monialainen oppiminen ja ohjausosaaminen sekä koulutuksen ja opetuksen kehitystyö.

Koulutuksen osaamisalueiden jakautuminen:
Työyhteisö- ja viestintäosaamisen opinnot 17 op
Turvallisuusosaamisen opinnot 15 op
Kehittämis- ja johtamisosaamisen opinnot 17 op
Suun terveydenhoitotyön perusosaaminen 14 op
Terveyden edistämisen osaamisen 25 op
Suun terveydenhoitotyön osaamisen opinnot 25 op
Vapaasti valittavat opinnot 7 op
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 75 op
Opinnäytetyö 15 op



Tiedot haettu 16.5.2024 12:46:43