Opetussuunnitelmat

Opetussuunnitelma
Osaamisalueet
Arviointikehikko
Tietoa koulutuksesta

Sosiaalialan tutkinto-ohjelma

Laajuus (op): 210
Tyyppi: Ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus
Tutkinto-ohjelma: Sosiaalialan tutkinto-ohjelma
Tutkintonimike: Sosionomi (AMK)

Sosionomi (AMK)-tutkinnon suoritettuasi toimit sosiaalialan ammattihenkilönä asiantuntijatehtävissä, joissa edellytetään sosiaalialalle suuntaavaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkintoa. Sosiaalialan asiantuntijuuttasi haluavat rekrytoida julkinen sektori, yksityiset sosiaalipalveluja tuottavat yritykset, järjestöt, yhdistykset, säätiöt ja projektit. Työnantajasi tuottavat sosiaalipalveluja lastensuojelun, sosiaalisen nuorisotyön, perhetyön, lasten ja aikuisten vammaispalvelujen, vanhustyön, sosiaalivakuutuksen, aikuissosiaalityön, kuntouttavan työtoiminnan, mielenterveystyön, päihdetyön ja monikulttuurisen työn alueilla sekä koulun oppilas- ja opiskeluhuollon ja varhaiskasvatuksen palveluja.
Esimerkkejä asiantuntijuuttasi kuvaavista ammattinimikkeistä ovat sosiaaliohjaaja, varhaiskasvatuksen sosionomi, koulukuraattori, palveluohjaaja, päivätoiminnanohjaaja, muistikuntoutusohjaaja, nuoriso-ohjaaja, ohjaaja tai vastaava ohjaaja lasten- ja nuorisokodissa, päihde- ja mielenterveystyössä ja vammaistyössä, tiimivastaava, projektityöntekijä ja -päällikkö, urasuunnittelija.

Asiantuntijuuden kehittämisessä tarvitaan osaamista, joka muodostuu viestintä-, vuorovaikutus- ja kansainvälisyysosaamisesta, eettisestä osaamisesta, sosiaalialan asiakastyö-, palvelujärjestelmä- ja yhteiskuntaosaamisesta sekä kehittämis- ja johtamisosaamisesta. Ammattitaitoa on suunnitella, toteuttaa, arvioida ja kehittää sosiaalialan työtä, sosiaalipalveluja ja edistää asiakkaiden toimintakykyä sekä sosiaalista turvallisuutta.

Henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassa (eHOPS) tehdään urasuunnitelma. Osaamista syvennetään perehtymällä sosiaalialan työn yhteiskunnallisiin, yksilöllisiin ja eettisiin kysymyksiin, ammatilliseen työskentelyyn, palvelujen kehittämiseen sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Ammatillista kasvua edistää kolme ohjattua harjoittelujaksoa. Osan opinnoista voi suorittaa kansainvälisessä opiskelijavaihdossa. Ammatillisessa kasvussa voi hyödyntää opettaja- ja opiskelijatutorointia.



Tiedot haettu 16.5.2024 10:47:39