Opetussuunnitelmat

Opetussuunnitelma
Osaamisalueet
Arviointikehikko
Tietoa koulutuksesta

Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma

Laajuus (op): 240
Tyyppi: Ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus
Tutkinto-ohjelma: Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma
Tutkintonimike: Insinööri (AMK)

Koulutuksen tavoitteena on kouluttaa automaatio- ja sähkötekniikan insinöörejä, jotka osaavat suunnitella, toteuttaa ja käyttää sähkö- ja automaatiojärjestelmiä, jotka toimivat turvallisesti, energiatehokkaasti, ja ympäristöystävällisesti. Opiskelija saa vankan sähkö- ja automaatioteknisen peruskoulutuksen, laaja-alaisen käsityksen omasta alastaan sekä valmiudet hankkia ja soveltaa työtehtävissään uutta tietoa ja kehittyä asiantuntijaksi omalla alallaan.

Sähkötekniikan suuntautumisvaihtoehdon opinnot täyttävät sähköpätevyyden koulutusvaatimuksen.
Opintojen keskeiset ammattiaineet liittyvät sähkön tuotanto-, siirto-, jakelu- ja käyttötekniikkaan, kiinteistöjen sähköteknisiin järjestelmiin, näitä tukeviin tekniikkoihin ja sähkösuunnitteluun. Keskeisenä tavoitteena on omaksua suunnittelukäytänteet, työmenetelmät ja asenne, joissa otetaan huomioon sähköturvallisuusnäkökohdat.

Sähkötekniikan suuntautumisvaihtoehdosta valmistuneet insinöörit työskentelevät pääasiassa suunnittelu-, kehitys-, kunnossapito- ja markkinointitehtävissä teollisuudessa, suunnittelutoimistoissa, palvelualan yrityksissä, teknisen kaupan piirissä sekä erilaisissa energialaitoksissa.

Automaatiotekniikan koulutuksen tavoitteena on saavuttaa monipuolinen tiedollinen ja käytännön taidot kattava osaaminen, jota tarvitaan automaattisesti toimiviin laitteisiin ja järjestelmiin liittyvissä asiantuntijatehtävissä. Koulutuksessa perehdytään prosessi-, mittaus-, säätö- ja sähkötekniikkaan. Syventävät opinnot painottuvat automaatiotekniikan sovellusaloille, joita ovat prosessi-, kappaletavara- kiinteistö- ja teollisuusautomaatio sekä automaation informaatiojärjestelmät.
Automaatiotekniikan suuntautumisvaihtoehto antaa hyvät valmiudet projektimuotoisesti toteutettaviin, automaattisesti toimivien koneiden, laitteiden ja niistä koottujen järjestelmien suunnittelu-, toteutus- ja käyttöönotto- ja kunnossapitotehtäviin sekä alan koulutus-, myynti- ja markkinointitehtäviin.

Yhteiset opinnot sisältävät kielten ja viestinnän, matemaattisluonnontieteellisten aineiden, tietotekniikan opintoja sekä talouden ja yrittäjyyden perusteita. Ammattiopintoihin sisältyvät suuntautumisvaihtoehdon mukaan painottuvat suunnitteluprojektit tai yritysten kanssa yhteistyönä tehtävät projektit.

Tekemällä oppiminen sekä ja ongelmanratkaisutaidot korostuvat koulutuksessa, joka antaa sähkö- ja automaatioalan osaamisen lisäksi hyvät valmiudet tiimi- ja projektityöskentelyyn. Projektitöitä sekä laboratorioharjoituksia tehdään opintojen alusta lähtien, ja niiden osuus kasvaa opintojen edetessä.

Opintojen päätösvaiheessa tehdään opinnäytetyö ensisijaisesti elinkeinoelämän toimeksiannosta. Vaihto- ja jatko-opiskelumahdollisuudet eri puolille maailmaa ovat hyvät.



Tiedot haettu 13.5.2024 18:58:39