Opetussuunnitelmat

Opetussuunnitelma
Osaamisalueet
Arviointikehikko
Tietoa koulutuksesta

Radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelma

Laajuus (op): 210
Tyyppi: Ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus
Tutkinto-ohjelma: Radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelma
Tutkintonimike: Röntgenhoitaja (AMK)

Opintosuunnitelman sisältö koostuu radiografia- ja sädehoitotyön opinnoista, terveysalan opinnoista, viestintäopinnoista, tutkimus- ja kehittämisopinnoista ja harjoittelusta. Opintovaatimuksiin kuuluu opinnäytetyö.

Radiografia- ja sädehoitotyön opinnot muodostuvat teoriaopinnoista ja harjoittelusta. Teoriaopintojen tietoperusta on monitieteinen ja opinnoissa hyödynnetään radiografia- ja hoitotieteen, luonnon- ja lääketieteen sekä yhteiskunta- ja käyttäytymistieteiden tietoperustaa. Opinnoissa painotetaan kykyä soveltaa tietoperustaa asiakkaiden/potilaiden tutkimus-, toimenpide- ja hoitotilanteissa, mitä vaaditaan erityisesti harjoittelussa. Teoriaopinnoissa käytetään monipuolisia opetusmenetelmiä. Ammattikorkeakoulun röntgenosastolla harjoitellaan simuloidusti asiakkaan/potilaan kuvantamista, asiakkaan/potilaan ohjaus-, hoito- ja toimenpidetilanteita sekä kuvantamisen laadunhallintaa.

Harjoittelu sisältää kaikkien radiologisten kuvantamismenetelmien ja sädehoidon harjoittelujakson. Harjoittelu tapahtuu perus- ja erikoissairaanhoidon sekä yksityisen terveydenhuollon kuvantamis- ja sädehoitoyksiköissä. Harjoittelupaikat sijaitsevat ympäri Suomea.

Osan opinnoista voi opiskella kansainvälisessä opiskelijavaihdossa. Opinnäytetyö toteutuu useimmiten yhteistyössä työelämän kanssa.

Oppimisessa korostuvat itseohjautuvuus ja yhteistoiminnallinen oppiminen. Opiskelijalta odotetaan aktiivista ja vastuullista roolia oppimisessa.

Tutkinto-ohjelmassa suoritetaan sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, tutkintonimikkeenä röntgenhoitaja (AMK). Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira laillistaa röntgenhoitajan terveydenhuollon ammattihenkilöksi.

Tutkinnon suorittanut röntgenhoitaja osaa työskennellä radiografia- ja sädehoitotyössä asiakaslähtöisesti kyeten perustelemaan toimintansa röntgenhoitajan ammatin tietoperustalla. Lisäksi hänen tulee hallita tutkimusetiikan ja tietoturvan periaatteet sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan että kliinisen toiminnan osalta pystyäkseen toteuttamaan turvallista ja eettistä näyttöön perustuvaa radiografiaa

Ammatillisessa osaamisessa röntgenhoitajalta edellytetään asiakas- ja yksilölähtöistä hoitamis- ja ohjaamisosaamista. Röntgenhoitaja osaa työssään huomioida ja kohdata potilaan ja tämän läheiset kokonaisvaltaisesti. Tätä varten röntgenhoitajan tulee osata soveltaa ammattieettisiä periaatteita omaan ja työyhteisönsä toimintaan. Vuorovaikutus-, viestintä- ja kielitaito ovat röntgenhoitajalle keskeisiä osaamisalueita, jotta potilas kokee tutkimuksen ja hoidon turvallisena. Tasa-arvoisuuden ja monikulttuurisuuden huomioiminen ovat osa yksilöllistä palvelua.

Ammatillisessa osaamisessa röntgenhoitajalta edellytetään kuvantamistutkimusten ja kuvantamisohjattujen toimenpiteiden osaamista ja sädehoitotyön menetelmien osaamista. Röntgenhoitajan osaamiseen kuuluvat aseptinen toiminta, kliiniset hoitotaidot ja lääkehoito. Röntgenhoitaja osaa ohjata muita terveysalan työntekijöitä, potilasta ja hänen läheisiään kliinisessä radiografiassa. Röntgenhoitaja osaa kuvauksia ja hoitoja toteuttaessaan käyttää toimintaan tarkoitettuja laitteita ja menetelmiä tarkoituksenmukaisesti ja vastuullisesti. Hän osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida kuvantamistutkimuksia ja sädehoitoa sekä työskennellä toimenpideradiologiassa osana tiimiä.

Ammatillisessa osaamisessa röntgenhoitajalta edellytetään säteilyturvallisuuden ja laadunhallinnan osaamista. Röntgenhoitajan ammatillisessa toiminnassa korostuu turvallisuus, esimerkiksi kuvantamislaitteita käytettäessä, säteilyn vaikutusten tuntemisessa, laatutyössä, terveydenhuollon tietojärjestelmien käytössä ja potilaan voinnin tukemisessa tutkimus- ja hoitotilanteissa. Matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen pohjalta röntgenhoitaja kykenee perustelemaan toimintaansa ja ottamaan omalta osaltaan vastuuta säteilyn lääketieteellisestä käytöstä. Lisäksi hänen on ohjattava muita terveydenhuollon ammattilaisia radiografiassa.

Ammatillisessa osaamisessa röntgenhoitajalta edellytetään kykyä toimia muuttuvissa sosiaali- ja terveysalan ympäristöissä ennakoiden tulevaisuuden haasteita. Röntgenhoitaja osaa toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti työssään. Hän osaa johtaa omaa työtään, toimia moniammatillisesti yhteistyössä asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa.

Suurin osa röntgenhoitajista työskentelee sairaaloissa, terveyskeskuksissa tai yksityisessä terveydenhuollossa toteuttaen kuvantamistutkimuksia, toimenpiteitä tai sädehoitoa. Tutkimus- ja hoitotilanteissa röntgenhoitajan vastuualue vaihtelee itsenäisestä toiminnasta moniammatillisessa työryhmässä toimimiseen. Röntgenhoitajia voi työskennellä myös laitevalmistajien, teollisuuden ja ympäristöterveydenhuollon palveluksessa.

Opetussuunnitelmassa on englanninkielistä opetusta. Lisäksi harjoittelun tehtävät perustuvat työelämästä tuleviin aiheisiin.



Tiedot haettu 20.5.2024 14:51:11