Opetussuunnitelmat

Opetussuunnitelma
Osaamisalueet
Arviointikehikko
Tietoa koulutuksesta

Hoitotyön tutkinto-ohjelma, Kätilötyön suuntautumisvaihtoehto

Laajuus (op): 270
Tyyppi: Ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus
Tutkinto-ohjelma: Hoitotyön tutkinto-ohjelma, Kätilö
Tutkintonimike: Kätilö (AMK)

Kätilö on hoitotyön ja erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyden eri osa-alueiden asiantuntija; raskaana olevan, synnyttävän ja synnyttäneen naisen, terveen vastasyntyneen ja perheen kätilötyössä. Kätilö on myös naisten terveyden ja naistentautien hoitotyön asiantuntija gynekologisen potilaan hoitotyössä. Kätilötyö on perhelähtöistä - tavoitteena on naisten, miesten, vastasyntyneiden sekä perheiden hyvinvoinnin ja voimavarojen tukeminen. Kätilö edistää perheen terveyttä ja yhteiskunnallista hyvinvointia ja ymmärtää naisen terveyden merkityksen koko perheen terveyden kannalta.

Kätilö osaa ennakoida ja tunnistaa mahdollisia riskejä yksilön ja perheen seksuaali- ja lisääntymisterveydessä sekä ymmärtää ennaltaehkäisyn ja varhaisen puuttumisen merkityksen kätilötyössä Kätilöllä on vahvat kliiniset perustiedot ja –taidot. Kätilö tunnistaa tehostettua seurantaa vaativat tai muuten poikkeavat tilanteet ja pystyy toimimaan osana moniammatillista tiimiä tilanteen niin vaatiessa. Työhön kuuluu myös seksuaalineuvonta, perhesuunnittelun ohjaus, vanhemmuuteen kasvun ja synnytykseen valmistautumisen tukeminen sekä mm. seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden hoito.

Hyvät vuorovaikutus- ja tiimityötaidot ovat tärkeitä kohdatessa erilaisissa elämäntilanteissa olevia naisia ja perheitä. Kätilönä voi työskennellä hyvinvointialueilla kätilö- ja sairaanhoitotyön tehtävissä sosiaali- ja terveyspalveluiden eri toimipisteissä; sairaaloissa ja perusterveydenhuollossa. Julkisen sektorin lisäksi kätilö voi työskennellä yksityisellä sektorilla, erilaisissa järjestöissä sekä itsenäisinä ammatinharjoittajina.

Kätilö- ja sairaanhoitotyön opinnoissa on runsaasti toimenpide- ja simulaatioharjoittelua koulussa ja ohjattua harjoittelua eri puolilla Suomea. Teoreettinen opiskelu tapahtuu pääosin itsenäisesti, verkko-opintoina ja seminaareissa. Opintoja voi suorittaa myös projekteissa ja opiskelijavaihdossa ulkomailla. Kätilötyön opinnot ovat pääosin opintojen loppuvaiheessa ja osaaminen rakentuu vahvan sairaanhoitajaosaamisen jatkoksi.

Kätilöillä on EU-direktiivien mukaiset vaatimukset harjoitteluihin ja osaamiseen liittyen. Oamkin kätilökoulutus on rakennettu sekä EU-direktiivien että kansainvälisten kätilön osaamista kuvaavien kompetenssien mukaiseksi kokonaisuudeksi. Riittävä osaaminen varmistetaan direktiivien lisäksi lääkehoito- ja tasokokeilla, joiden hyväksytty suorittaminen on edellytys opintojen etenemiselle. Opiskelu edellyttää opiskelijalta vastuullisuutta ja aktiivista suunnitelmallisuutta sekä kykyä itsenäiseen päätöksentekoon, kuten työskentely kätilönäkin.



Tiedot haettu 20.5.2024 14:52:14