Opetussuunnitelmat

Opetussuunnitelma
Osaamisalueet
Tietoa koulutuksesta

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutus

Laajuus (op): 30
Tyyppi: Erikoistumiskoulutus
Tutkinto-ohjelma: Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutus
Tutkintonimike:

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutuksen keskeisenä osaamisalueena on mielenterveyden, mielenterveys- ja päihdetyön laaja-alainen ymmärrys ja ammatillisen asiantuntijuuden näkökulma. Sosiaali- ja terveyspalvelujen muutoksen mukainen palvelujärjestelmä– ja palveluohjausosaaminen sekä selkeää painopiste asiakaslähtöiseen ajatteluun, muun muassa osallisuuden vahvistamisen ja kokemustiedon avulla. Tärkeää on vahva alan substanssiosaaminen ja moniammatillisen yhteistyön osaaminen, jotta opiskelijalla on valmistuessaan valmiudet ei ainoastaan ohjata, vaan myös tukea ja hoitaa mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsiviä henkilöitä ja heidän läheisiään. Digitalisaation tuomat mahdollisuudet mielenterveys- ja päihdetyössä edellyttävät uutta osaamista. Mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisena toimiminen edellyttää omien tietojen, taitojen ja asenteiden tunnistamista ja jatkuvaa kehittämistä oman ammattitaidon ylläpitämiseksi, joten nämä on kuvattu yhtenä osaamisalueena.

Koulutus asemoituu sosiaali- ja terveysalan korkeakoulututkinnon tai opistotason tutkinnon jälkeiseksi koulutukseksi. Koulutuksen suunnitteluvaiheessa myös suhdetta ylemmän ammattikorkeakoulun mielenterveys- ja päihdetyön opintoihin on tarkasteltu.

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutuksen kohderyhmä on sosiaali- ja terveysalan tutkinnon suorittaneet. Koulutuksen ensisijaisena kohderyhmänä ovat korkeakoulututkinnon tai opistotason tutkinnon suorittaneet, joilla on riittävä tiedollinen ja taidollinen osaaminen erikoistumiskoulutuksen suorittamista varten.

Osaamistavoitteiden laadinnassa on käytetty laajasti työelämän tuottamaa tietoa sekä osallistuvien ammattikorkeakoulujen mielenterveys- ja päihdetyön opettajien asiantuntemusta. Mielenterveys- ja päihdetyön osaajia tarvitaan eri sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristöissä edistävän, ennaltaehkäisevän, hoidon ja kuntoutuksen alueelle. Ammattikorkeakoulut tekevät tiivistä yhteistyötä alan työelämän kanssa ja verkostoja on käytetty ja käytetään mielenterveys- ja päihdeyön erikoistumiskoulutuksen kehittämiseksi.
Mielenterveys- ja päihdetyön alaan kuuluvaa tutkimusta ja muuta kehittämistoimintaa seurataan aktiivisesti ja hyödynnetään koulutusta järjestävien ammattikorkeakoulujen yhteistyöverkostoja kansallisesti ja kansainvälisesti koulutuksen ajantasaisuuden varmistamiseksi. Koulutuksen vastaavuus työelämän tarpeisiin varmistetaan yhteistyöllä tapaamisissa ja palautekyselyillä.

1) Mielenterveyden, mielenterveys- ja päihdetyön kokonaisuuden hahmottaminen laaja-alaisesti ja ammatillisena asiantuntijana tässä kokonaisuudessa toimiminen.
2) Asiakaslähtöisyyden ja osallisuuden varmistaminen ja vahvistaminen
3) Mielenterveys- ja/tai päihdeongelmien tunnistaminen, hoidon suunnittelu, toteutus ja arviointi yhteistyössä asiakkaan, lähteisten ja verkostojen kanssa
4) Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmäosaaminen
5) Mielenterveys- ja päihdetyön palvelujärjestelmä- ja palveluohjausosaaminen
6) Mielenterveys- ja päihdetyön ja oman ammatillisen osaamisen kehittämisosaaminen



Tiedot haettu 19.5.2024 18:58:03