Opetussuunnitelmat

Opetussuunnitelma
Osaamisalueet
Arviointikehikko
Tietoa koulutuksesta

Ensihoidon tutkinto-ohjelma

Laajuus (op): 240
Tyyppi: Ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus
Tutkinto-ohjelma: Ensihoidon tutkinto-ohjelma
Tutkintonimike: Ensihoitaja (AMK)

Ensihoitaja (AMK) on kiireellisen hoidon asiantuntija. Hän työskentelee hoitotason ensihoidossa, eli kykenee antamaan tehohoitotasoista hoitoa sairaalan ulkopuolella. Hoitotason ensihoitaja osaa myös johtaa ensihoitotilanteita. Joskus kodeissa ja hoitolaitoksissa ensihoitajaa tarvitaan kiireettömään potilaan tilan arviointiin sekä ohjaamaan potilaita tarkoituksenmukaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen piiriin. Sairaanhoitajan perusosaaminen on osa ensihoitajan ammattitaitoa.

Ensihoitaja hoitaa potilaita useimmiten työparin kanssa: arvioidaan potilaan tila systemaattisesti, käynnistetään ja ylläpidetään peruselintoimintoja ja kohennetaan tai lievitetään potilaan tilaa. Hoidon vaikutusten ennakointi ja komplikaatioihin varautuminen kuuluvat ammattitaitoon. Pitkien välimatkojen vuoksi Pohjois-Suomen ensihoidossa korostuu potilaan tarkkailu ja hoito ambulanssikuljetuksen aikana. Viranomaisyhteistyötä tehdään päivittäin mm. hätäkeskuksen, poliisin, pelastus- ja sosiaalipalvelun kanssa. Työyhteisössään ensihoitaja AMK huolehtii ammattitaitonsa kehittämisestä sekä osallistuu alueensa ensihoidon ja työyhteisön kehittämiseen.

Ensihoitaja (AMK) kykenee vaikeissakin tilanteissa ja olosuhteissa tekemään luotettavia päätöksiä hoitovelvoitteiden ja -ohjeiden mukaisesti. Hän toimii työssään potilaita ja työkavereita kunnioittaen. Hyvällä ensihoitajalla on luotettavaan tietoon perustuvat kliiniset taidot. Hän ajattelee tavoitteellisesti ja osaa ottaa tilannetekijät huomioon. Ensihoitotyö vaatii hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa sekä kykyä toimia ammatillisesti haastavissakin vuorovaikutustilanteissa. Ensihoitajat työskentelevät mm. ambulansseissa, ensihoidon suunnittelu-, koulutus-, johtamis- ja kehittämistehtävissä tai yrittäjinä sekä päivystysyksiköissä tai teho-osastoilla sairaanhoitajina.

Ensihoidon tutkinto-ohjelmassa opiskellaan asiantuntijavalmiuksia ja kehittämistä. Opiskelu on vaativaa ja monipuolista. Se sisältää runsaasti toimenpide- ja simulaatioharjoituksia, joihin valmistaudutaan ennakkotehtävillä. Tietopuolinen opiskelu on enimmäkseen itsenäistä tai verkko-opiskelua kirjallisine tehtävineen. Osan opinnoista voi suorittaa projekteissa, opiskelijavaihdossa ulkomailla ja/tai kesäopintoina. Opiskeluun kuuluu harjoittelua ambulansseissa ja päivystysosastoilla (n. 24-26 viikkoa) sekä useissa sairaanhoitotyön yksiköissä. Harjoittelupaikat ovat eri puolilla Suomea. Riittävä osaaminen varmistetaan mm. lääkehoitotenteillä ja ensihoidon tasokokeilla, joiden hyväksytty suorittaminen on edellytys opintojen etenemiselle ja tutkinnon suorittamiselle. Ensihoitotyön kehittämisosaaminen osoitetaan opinnäytetyöllä.

Osaamisalue 1: Hoidon tarpeen arviointi ja päätöksenteko:
- Opiskelija Osaa vastata potilaan systemaattisesta tutkimisesta, tunnistaa ja ennakoida hoitotason ensihoitoa
vaativat peruselintoimintojen häiriöt ja potilaan henkeä uhkaavat tilanteet sekä määritellä potilaalle työdiagnoosin.
- Opiskelija osaa kokonaisvaltaisesti arvioida potilaan hoidon tarpeen ja tehdä sen pohjalta päätöksen:
1. Välittömän ensihoidon aloittamisesta
2. Potilaan kuljettamatta jättämisestä, jos potilaan hoidon tarve ei ole päivystyksellinen tai vaadi
ambulanssikuljetusta ja antaa potilaalle tilanteen edellyttämä ohjaus.
3. Potilaan jatkohoitopaikasta ja kuljetuksen aikaisesta hoidosta
4. Hoito-ohjeen pyytämisen tarpeellisuudesta
5. Yhteydenottamisesta muuhun viranomais- tai sosiaali- ja terveysalan tahoon, potilaan
tilanteen kannalta tarvittavan avun järjestämiseksi.
- Opiskelija osaa päätöksenteossa ottaa huomioon ensihoidon tarpeen arvioinnin lisäksi päivystykseen ottamiskriteerit ja ohjata potilasta päivystyspalvelujen käytössä.
- Opiskelija kykenee perustelemaan ratkaisunsa luotettavaan näyttöön perustuen ja hyödyntämään aktiivisesti uusinta tieteellistä tietoa ammatillisessa päätöksenteossa sekä hoitotason ensihoidon kehittämisessä.

Osaamisalue 2: Potilasturvallinen hoitotason ensihoitotyö
- Opiskelija toimii hoitotason ensihoitajan velvollisuuksien ja vastuiden mukaisesti, alan arvoperustaa ja ammattieettisiä periaatteita noudattaen sekä hallitsee todennetusti ensihoidon osaamisvaatimukset.
- Opiskelija hallitsee ensihoidon systemaattisen työpari- ja tiimityöskentelyn periaatteet ja työnjaon eri rooleissa hoitotason ensihoitotilanteissa.
- Opiskelija osaa ennakoida riskejä, varmistaa ympäristön ja ensihoitotoiminnan turvallisuuden ja ehkäistä mahdollisia lisävahinkoja.
- Opiskelija kykenee itsenäisesti toteuttamaan elottoman, vakavasti sairastuneen tai vammautuneen potilaan hoitotasoisen ensihoidon tapahtumapaikalla ja kuljetuksen aikana.
- Opiskelija kykenee arvioimaan kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan kokonaistilannetta, ennustetta ja hoidon vaikuttavuutta, varautumaan komplikaatioihin ja muuttamaan hoitosuunnitelmaa hoitovasteen mukaisesti.
- OpiskelijaOsaa viestiä ammatillisesti ja potilasturvallisesti potilaan ensihoitoon osallistuvan tiimin ja yhteistyötahojen kanssa.
- Opiskelija kykenee antamaan potilaalle terveysneuvontaa ja ohjaamaan jatkohoitoon hakeutumisessa, jos potilaalla ei ole hoidon tarpeen arvioinnin perusteella todettua tarvetta kiireelliseen hoitoon.
- Opiskelija osaa kirjata potilaan tilaa, tilannetta ja tapahtumia koskevat havainnot, hoitopäätökset, toteutetun hoidon ja vaikuttavuuden kirjaamista koskevien säännösten ja kriteerien mukaisesti.
- Opiskelija osaa raportoida jatkohoitopaikkaan potilaan hoidon jatkuvuuden kannalta oleelliset tiedot.

Osaamisalue 3: Ensihoitolääketiede ja farmakologia
- Opiskelija hallitsee luotettavien lääketieteellisten ja farmakologisten tietolähteiden käytön ja osaa soveltaa
uusinta tietoa hoitotason ensihoitotehtävissä.
- Opiiskelija hallitsee sairastuneen tai vammautuneen potilaan lääkehoidon toteuttamisen hoitotason lääkkeillä potilaan peruslääkityksen huomioon ottaen sekä toteuttaa lääkehoitoa valtakunnallisten ja sairaanhoitopiirien antamien säännösten ja ohjeiden mukaisesti.
- Opiskelija osaa toteuttaa itsenäisesti vaativia ensihoitotoimenpiteitä, sekä avustaa lääkäriä ensihoitolääketieteellisissä toimenpiteissä.
- Opiskelija osaa arvioida luotettavasti lääketieteellisen hoidon vaikuttavuutta, varautua komplikaatioihin ja reagoida asianmukaisesti niiden ilmaantuessa.

Osaamisalue 4: Ensihoidon teknologian käyttö
- Opiskelija hallitsee ensihoidon tutkimus- ja hoitovälineistön turvallisen ja tarkoituksenmukaisen käytön.
- Opiskelija osaa tulkita luotettavasti tutkimusvälineistön avulla saatua tietoa ja hyödyntää tietoa potilaan hoidon tarpeen arvioinnissa.
- Opiskelija osaa käyttää turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti ensihoidon tiedonsiirto- ja viestintävälineistöä ensihoitotilanteissa ja kommunikoidessaan eri viranomaisten kanssa ja muiden sidosryhmien kanssa.

Osaamisalue 5:Ensihoitotyön operatiivinen johtaminen
- Opiskelija ymmärtää ensihoidon, eri viranomaisten ja muiden sidosryhmien operatiivisen johtamisjärjestelmän.
- Opiskelija osaa toimia tilannejohtajana yhden ja useamman yksikön ensihoitotilanteissa potilasturvallisia työtapoja ja työturvallisuutta noudattaen.
- Opiskelija osaa tukea tilannejohtajaa työparina tai ensihoitotiimin jäsenenä toimiessaan.
- Opiskelija hallitsee monipotilas- ja suuronnettomuustilanteeseen liittyvät tehtävät.

Osaamisalue 6: Ensihoidon palvelujärjestelmä
- Opiskelija kykenee tekemään yhteistyötä terveydenhuollon kotiin vietävien ja päivystyspalvelujen kanssa sekä toimimaan ensihoidon asiantuntijana hoiva- ja hoitolaitoksiin kohdistuvilla ensihoitotehtävillä ja hoitolaitosten välisillä potilassiiroilla.
- Opiskelija osaa sosiaalisissa hätätilanteissa tehdä yhteistyötä sosiaalipäivystyksen kanssa ja ohjata kiireettömissä tilanteissa asiakasta sosiaalipalvelujen saamisessa.
- Opiskelija osaa toimia yhteistyössä hätäkeskuksen, poliisin, pelastustoimen ja muiden viranomaisten ja sidosryhmien kanssa.
- Opiskelija ymmärtää sosiaali- ja terveysministeriön valmiusyksikön ja sisäasiainministeriön poliisiosaston alaisen taktisen ensihoidon merkityksen ja erityispiirteet.
- Opiskelija osaa arvioida ensihoitopalvelun, kenttäjohdon ja muiden viranomaisten toimintaa ja johtamista.
- Opiskelija osaa arvioida ensihoitopalvelun toimintaa ja ymmärtää ensihoidon palvelutasopäätöksen merkityksen toiminnan ohjauksessa.
- Opiskelija osaa kehittää ensihoitoa ja ensihoidon johtamista toimimalla asiantuntijana tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioprosesseissa.

Osaamisalue 7:Sairaanhoito-osaaminen
- Opiskelija osaa työskennellä sairaanhoitotyön ammatillisia, eettisiä ja potilasturvallisuuden periaatteita ja sairaanhoitajan osaamisvaatimuksia noudattaen.
- Opiskelija osaa käyttää vaikuttavia, näyttöön perustuvia terveyden ja toimintakyvyn edistämisen menetelmiä ja hoitotyön auttamismenetelmiä erityisesti akuutti- ja tehohoitotyön asiantuntemusta vaativissa tilanteissa.
- Opiskelija kykenee toteuttamaa akuutti- ja tehohoitotyön osalta yleisempien sairausryhmien keskeiset toimenpiteet ja tutkimukset, niihin valmistelun, ohjauksen, toteuttamisen ja suhteuttaa tulosten merkityksen potilaan / asiakkaan kokonaishoitoon.
- Opiskelija osaa soveltaa sairaanhoitotyön osaamistaan ensihoitoon.



Tiedot haettu 16.5.2024 18:53:28