Tietoa hankkeesta
Tasapainoinen ravinnetalous on avain suuriin satoihin, tilojen menestymiseen ja tuotannon ympäristöystävällisyyteen. Keskeisin Pohjois-Suomen eloperäisiltä ja karkeilta kivennäismailta puuttuva pääravinne on yleensä kalium. Tässä hankkeessa pureudutaan kaliumtilanteeseen pintaa syvemmälle.
Kaliumtasapainon tarkastamiseen kannattaa aktivoitua!
Kaliumin puute voi todella olla viljelyn tuottavuuden pullonkaula. Peltolohkojen kaliumtilanteen selvittäminen kannattaa aloittaa suunnittelemalla tilalle maan reservikalium -määritykset. Muokkauskerroksen lisäksi pohjamaalla on myös ratkaiseva merkitys pellon kaliumvarojen kehittymiselle - siksi pohjamaan reservikaliumpitoisuus kannattaa selvittää samalla kun analysoi muokkauskerroksen. Lohkokohtaisten rehun kivennäispitoisuuksien seuranta kertoo taas kaliumlannoituksen onnistumisesta.
Aktivointia turvemaiden viljelyn kehittämiseksi
Hankkeessa viljelijä saa neuvoja siitä, kuinka peltojen kaliumtilannetta voi seurata ja kuinka erilaiset näytteet kannattaa kerätä - ei kaikilta lohkoilta vaan suunnitelmallisesti tilan tuotannollisesti tärkeimmistä lohkoista maaperä- ja viljelyhistoriatietojen pohjalta. Samalla mietitään eri mahdollisuuksia turvata kasvien kaliumin saanti.
Ilmastotalkoisiin voi osallistua tuotantoa kehittämällä
Suuret sadot sitovat ravinteita ja ilmakehän hiilidioksidia sekä säästävät peltoalaa sekä vähentävät pellonraivaustarvetta, polttoaineen kulutusta, kaluston hankintaa ja viljelijöiden työpanosta. Tehdään yhdessä turvemaiden viljelyssä harppauksia satomäärissä ja ekoaskelissa, jotta tuotanto on jatkossakin mahdollista ja perusteltua.
Hankkeen toteuttavat Oulun ammattikorkeakoulu Oy ja Helsingin Yliopisto. Hankkeen toiminta-aika on 1.3.2019-31.12.2022. Hankkeen toiminta-alue on Pohjois-Pohjanmaa.
Hankkeen julkaisut
Someviestintä:
Kaliumtarpeen arviointi ja havainnot pellolla - Pellon pientareelta -YouTube soittolista
#kaliumillaturvemaattuottamaan (Oamk_agrologi -tilillä on julkaistu kesän havaintoja vuosina 2020-2022)
Artikkelit, oppaat, raportit
Kuinka testata kaliumlannoitusta omilla pelloilla? Tutustu hankkeen oppaaseen!
Kaliumilla turvemaat tuottamaan – Kestävyyttä tasapainoisella kasvinravitsemuksella (Posteri Maataloustieteenpäivillä 2022)
Tavoitteena tuottava nurmi ja terveet eläimet (artikkeli Oamk Journal 2022)
Kaliumilla turvemaat tuottamaan (artikkeli Oamk Journalissa 2023)
Hankkeen loppuraportti 2023 (sis. hankkeen keskeiset tulokset ja johtopäätökset)
Biotiitin maaperävaikutuksista Pohjois-Suomelle tyypillisillä maalajeilla (KM 5/2023)
Tulossa: Juuristomääritys eloperäisellä maalla
Opinnäytetyöt (agrologi AMK)
Kaliumlannoitustason nostaminen matalan reservikaliumin mailla ja sen vaikutukset nurmirehun kivennäiskoostumukseen: lypsykarjan ruokinnan näkökulma (Hietala Linda, opinnäytetyö 2022)
Biotiitin maaperävaikutukset Pohjois-Pohjanmaalle tyypillisillä maalajeilla: lannoitetestaukset vuosina 2020 ja 2021 (Ylitervo 2022)
Esityksiä
Esimerkkejä hankkeen esitysmateriaaleista 2019-2022