Tutkimus
Avoin tiede ja tutkimus pyrkii tutkimusetiikan ja juridiikan asettamissa rajoissa siihen, että tutkimusdata, tutkimuksessa käytetyt menetelmät ja tutkimustulokset olisivat kaikkien halukkaiden käytettävissä. Tällä pyritään parantamaan tutkimuksen laatua, luotettavuutta ja näkyvyyttä sekä edistämään tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja uusien innovaatioiden syntyä.
Tutkimusoikeudet
Opiskelijoitamme tai henkilökuntaamme koskevaan tutkimukseen tarvitset luvan. Voit hakea tutkimusoikeutta sähköisellä lomakkeella.
Varaathan hakemuksen käsittelyyn vähintään kaksi viikkoa aikaa siitä lähtien, kun hakemus on saapunut meille. Joulun aikaan ja kesä-heinäkuussa käsittelyaika on pidempi. Opiskelijoiden tai henkilökunnan yhteystietoja ei lähetetä sähköpostin liitteenä, vaan pyyntö osallistua kyselyyn laitetaan opiskelijoiden- ja/tai henkilökunnan intraan.
Oulun ammattikorkeakoulun tutkimusluvista vastaa vararehtori Jyrki Laitinen. Tutkimuslupien käsittelyä koordinoi Sirpa Ahvenlampi.
Tutkimuslupaa haetaan sähköisellä tutkimuslupalomakkeella. Muistathan vahvistaa hakemuksen lähettämisen sähköpostiin saapuvasta linkistä. Vain vahvistetut hakemukset voivat edetä käsittelyyn.
Lisätietoja tutkimusluvista: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..
Hyvä tieteellinen käytäntö ja tutkimusetiikka
Oulun ammattikorkeakoulussa noudatetaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ohjeita hyvästä tieteellisestä käytännöstä ja sen loukkausepäilyjen käsittelemisestä sekä ihmiseen kohdistuvan tutkimukseneettisistä periaatteista ja ihmistieteiden eettisestä ennakkoarvioinnista. Vastuu hyvän tieteellisen käytännön noudattamisesta kuuluu koko korkeakouluyhteisölle ja jokaiselle tutkimus- ja kehitystyötä tekeville sekä opettajille.
Tutkimusetiikan tukihenkilötoiminta
Tutkimusetiikan tukihenkilöjärjestelmä käynnistyi vuonna 2017 Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) aloitteesta. Tukihenkilötoiminnan tavoitteena on vahvistaa kansainvälistyvän tutkijakunnan tietoisuutta suomalaisesta hyvästä tieteellisestä käytännöstä ja lisätä matalan kynnyksen henkilökohtaista tutkimuseettistä neuvontaa korkeakouluissa.
- Hyvän tieteellisen käytännön (HTK) edistäminen.
- Tutkimusetiikan neuvonnan ja luottamuksellisen keskustelumahdollisuuden tarjoaminen omassa organisaatiossa.
- Tutkimusvilpin tunnistamisen ja ennaltaehkäisyn parantaminen.
- TENKin toiminnan ja ohjeistusten sekä hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäilyjen käsittelemisen (ns. HTK-prosessin) tunnetuksi tekeminen.
- Kynnyksen madaltaminen HTK-ilmoituksen tekemiseksi vakavissa vilppiepäilyissä.
Yhteystiedot
Tutkimuslupa-asioissa ole yhteydessä Jyrki Laitiseen, tutkimusetiikan osalta Päivi Aroon ja Reetta Saarnioon.