MOOC-verkkokoulutus

Tavoite

Syksyn 2023 aikana hankkeessa suunnitellaan matkailualan kestävän kehityksen kriteeristön ja osaamismerkistön pohjalta MOOC-verkkokoulutus, jota voidaan tarjota maksutta osana jatkuvan oppimisen tarjontaa eri koulutusasteiden kautta. Keväällä 2023 koulutusta pilotoidaan hankkeen aikana eri koulutusasteilla. Tavoitteena on suunnitella ja tuottaa verkkokoulutusmalli, joka skaalautuu osaamismerkistön tavoin sopimaan eri koulutusasteiden tutkinnonosiin ja osaamisvaatimukseen. Koulutus kytketään osaamismerkistön osaamistavoitteisiin ja pedagogisena mallina toimii osaamismerkein ohjautuva oppiminen. Kukin oppilaitos vastaa itsenäisesti ja hallintamallin mukaisesti osaamisen validoinnista ja osaamismerkkien myöntämisestä. Koulutus on osa jatkuvan oppimisen tarjontaa ja helppo suorittaa esim. hiljaisen sesongin aikana. 

Toiminta

  • Lapin amk ja REDU toteuttavat verkkobenchmarkingin olemassa olevista verkkokoulutusratkaisuista, joissa teemana on kestävä matkailu.

  • Lapin amk ja REDU rakentavat verkkokoulutuksen sisällöt kriteeristön sekä osaamismerkistön ja siihen kuvattujen osaamistavoitteiden pohjalta. Koulutus skaalautuu ammatilliseen koulutukseen ja korkeakoulutukseen (amk ja yliopistot). Koulutus muodostaa merkistön tavoin polun eri koulutusasteiden välillä.

  • Lapin amk ja REDU määrittelevät verkkokoulutukselle aslustan ja suunnittelevat pedagogiset ratkaisut. Osaamismerkistö kytketään koulutukseen osaamismerkein ohjautuvan pedagogisen mallin mukaisesti.

  • Hankekumppanit mitoittavat verkkokoulutuksen sekä opinto- että osaamispisteinä. Pistemäärä tarkentuu hankkeen kriteeristön ja osaamismerkistön valmistumisen myötä.

  • Hankekumppanit pilotoivat verkkokoulutusta hankkeen aikana 2 kertaa ja keräävät osallistujilta palautetta. Piloitteihin on tavoitteena saada yhteensä 140 opiskelijaa. Palatetta käytetään verkkokoulutusmallin kehittämiseen.

  • Hankekumppanit varmistavat jatkuvuuden osana organisaatioiden jatkuvan oppimisen toimintaa ja tutkinnonosia.

Tulokset

Verkkokoulutus tukee osaamismerkkien suorittamista ja tarjoaa merkeistä kiinnostuneille mahdollisuuden saada kestävän kehityksen osaaminen validoitua osaamisen tasoon sopivalla koulutusasteella. Skaalautuva koulutus ja siihen kytketty osaamismerkistö myös kannustavat kehittämään omaa osaamista eteenpäin ja näin tukevat siirtymiä eri koulutusasteiden välillä. Vekkokoulutus toimii hankkeen aikana maksuttomana jatkuvan oppimisen tarjontana. Hankkeen jälkeen verkkokoulutus voidaan myös integroida mahdollisuuksien mukaan tutkintoihin ja yksittäisiin opintojaksoihin.