Toimenpiteet ja tulokset

Hankkeessa kehitetään aloitteita, jotka tuottavat lisäarvoa biotalouden arvoketjuun ja joilla on nähtävissä liiketoimintapotentiaalia. Hankkeessa kehitettävät projektit ovat yrityslähtöisiä ja jakautuvat alla oleviin kokonaisuuksiin:

Kehitystyön ja testauksen jälkeen prototyypit luovutetaan jatkokehitystyöhön avoimen lähdekoodin palveluun. Prototyyppien lähdekoodit löytyvät GitHub-palvelimesta osoitteesta: https://github.com/Biodipi/. Ohjelmakoodit ovat lisensoitu avoimen lähdekoodin lisenseillä, jotka mahdollistavat koodin käyttämisen ja jatkokehittämisen vapaasti.

Hankkeen neljälle sovellusaloitteelle laadittiin kaupallistamissuunnitelmat, jotka löytyvät hankkeen nettisivuilta kohdasta Materiaalit. Näihin kaupallistamissuunnitelmiin on koottu aloitekohtaisesti kunkin aloitteen taustaa ja toimintaperiaatetta, liiketoimintapotentiaalia ja mahdollisia markkinoita.

 

Yllä olevien varsinaiden kehitysprojektien lisäksi hankkeessa tutkittiin muun muassa droonien hyödyntämistä biotaloudessa. Hankkeen aikana selvitettiin mansikkapeltojen drooniruiskutuksia ja lidar-korkeustietoaineistojen tuotantoa dronella ja aineistojen käyttömahdollisuuksien selvittämistä sala- ja valtaojasuunnittelun sekä salaojituksen toteutuksen digitalisointiin. Hankkeessa selvitettiin myös älymaatalouteen liittyviä aiheita kuten erilaisten kasvustosensoreiden ja –antureiden sekä traktorin ajonohjausjärjestelmän tuottaman datan hyödyntämistä täsmäviljelyn tukena.