XII Leevi Madetoja -pianokilpailu

Leevi Madetoja -pianokilpailu Oulussa

Valtakunnallinen Leevi Madetoja -pianokilpailu on nuorten soittajien ja heidän taustajoukkojensa kohtauspaikka ja elämyksiä tarjoava musiikkitapahtuma, jossa on innostava ja kannustava ilmapiiri. Kilpailu on suunnattu Suomen musiikkioppilaitoksissa tai ammattikorkeakouluissa pianonsoittoa opiskeleville nuorille. Tervetuloa nauttimaan upeista esityksistä, kannustamaan nuoria soittajia ja kokemaan elämyksiä sekä musiikin luomaa yhteisöllisyyttä! 

Esipuheet vuoden 2022 tapahtumassa

Leevi Madetoja -pianokilpailu soi keväisessä Oulussa

Hyvät pianokilpailuun osallistuvat nuoret, heidän tukijoukkonsa ja pianomusiikin ystävät, voimme koronahaasteiden jälkeen vihdoinkin järjestää Valtakunnallisen XII Leevi Madetoja -pianokilpailun Oulussa. Se on hieno asia myös siitä syystä, että tällaista tapahtumaa voidaan pitää askeleena kohti Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -juhlavuotta.

Pianokilpailu tuo keväiseen Ouluun pitkään kaivattua elävää musiikkia ja yhdessäoloa. Kilpailu on kannustava kohtaamispaikka ja yhteisöllinen oppimistilanne pianonsoiton opiskelijoille ja opettajille sekä pianonsoitosta kiinnostuneelle yleisölle. Tulemme varmasti kaikki nauttimaan tästä.

Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) järjestää Valtakunnallisen XII Leevi Madetoja -pianokilpailun yhdessä Oulun konservatorion, Limingan seudun musiikkiopiston, Savonia ammattikorkeakoulun, POTKU – Pohjois-Pohjanmaan taiteen ja kulttuurin tuki ry:n sekä Oulun seudun pianomusiikin ystävät ry:n kanssa.

Toukokuun viimeisellä kokonaisella viikolla Ouluun kokoontuu lähes 70 nuorta pianistia jakamaan näkemyksiään sekä tutuista että tuntemattomammista pianoteoksista kolmessa ikäsarjassa. 17-vuotiaiden ja sitä vanhempien sarjan finaali järjestetään Oulu Sinfonian konserttina, jonka johtaa kapellimestari Esa Heikkilä.

Oamkin musiikkipedagogiopiskelijat kartuttavat osaamistaan tapahtuman yhteydessä. Kahden kilpailijamme instrumenttiopintojen lisäksi opiskelijamme ovat vahvasti mukana monenlaisissa tuotannollisissa tehtävissä opettajiensa ohjaamina.

Kilpailun toteuttamisen mahdollistavat yhteistyökumppaneidemme lisäksi sponsorit, jotka ovat tukeneet kilpailun palkintorahastoa. Pro Musica -säätiö tukee kilpailun tuotannollisia kustannuksia. Suuret kiitokset heille kaikille!

Lämpimästi tervetuloa Oamkin Poiju-saliin Linnanmaalle ja Oulun musiikkikeskukseen kannustamaan nuoria pianisteja ja nauttimaan hyvästä musiikista!

Heidi Fagerholm
Rehtori, toimitusjohtaja Oulun ammattikorkeakoulu

Mietteitä Leevi Madetoja -pianokilpailun alla

Kun nuori Joukahainen haastoi vanhan Väinämöisen kilpailuun, kävi Joukahaiselle köpelösti, koska Väinämöinen lauloi nuorukaisen suohon. Jo antiikin Kreikassa juhlittiin taiteiden jumalaa Apolloa musiikkikilpailujen merkeissä. Runsaslukuinen yleisö seurasi soitantaa ja laulantaa äärimmilleen virittyneenä.

Vaikka kilpaileminen taiteessa on ongelmallista, voi myös kääntää ongelman päälaelleen ja etsiä pianokilpailun arvoja: ohjelmiston valmistaminen ja viimeistely syventävät kosketusta pianonsoiton taiteeseen. Keskittyminen ja suurella lavalla esiintyminen on oudolla tavalla taianomaista. Kilpailu on myös tapahtuma, jossa luodaan tärkeitä ystävyyssuhteita. Ja lopulta, melkeinpä Väinämöisen ikäinen arvostelulautakunta saa keskustella musiikista yhdessä nuorten soittajien kanssa, rohkaista ja ohjata vanhempia opiskelijoita lähestyvissä elämänvalinnoissa.

Jokainen musiikkikappale on aikakapseli, johon on säilötty pala menneisyyttä – milloin satojen vuosien takaa, milloin eilispäivältä. Niin pienen kuin suurenkin muusikon etuoikeus on saada maistella säilykkeestä löytyviä makuja ja opetella, miten liikkua koskettimiston vuoristomaisemassa. Nuorille pianisteille toivon silkkaa hillittömyyttä tutkimusmatkailuun! Jokaisella teillä on oma tarinanne, oma salaisuutenne ja oma intohimonne musiikkiin, olkaa siitä ylpeitä!

Lauloi vanha Väinämöinen: järvet läikkyi, maa järisi, vuoret vaskiset vapisi, paaet vahvat paukahteli, kalliot kaheksi lenti, kivet rannoilla rakoili.

Tuija Hakkila
Arvostelulautakunnan puheenjohtaja

Taiteellisen toimikunnan tervehdys

XII Leevi Madetoja -pianokilpailu pidetään keskellä suuren myllerryksen aikaa. Aloitin viime kilpailun tervehdykseni samoilla sanoilla, mutta hieman eri syistä. Korona on koetellut taiteen tekijöitä ja yleisöjä kovalla kädellä jo kahden vuoden ajan, ja jouduimme suureksi harmiksemme siirtämään kilpailua tammikuulta toukokuulle. Onneksi kaikki loksahti paikalleen, Oulu Sinfonia pysyi rinnallamme, ja löysimme yhteisen sopivan ajankohdan loppukeväältä. Koronan lisäksi olemme joutuneet todistamaan Ukrainan sodan kauheuksia, jotka väistämättä ovat hajottaneet myös taiteen alojen yhteistyötä ja toimintakykyä.

Kun elämä koettelee, luo musiikki monella tasolla vakautta ja tasapainoa. Soittaminen ja musiikin kuuntelu maadoittaa meidät keskelle kauneutta, auttaa purkamaan suruja ja nostattamaan ilon ylemmäs. Heikki Ansan teksti Oskar Merikannon säveltämässä laulussa kertoo musiikin voimasta ja ilmaisun merkityksestä: ”Kun ärjyivät rannan hyrskyt, niin kantele vienosti soi… Soi vienosti murheeni soitto, soi hellästi kaihoni, soi!” Nyt jos koskaan voimme iloita siitä, että saamme yhdessä kokoontua nauttimaan upeasta pianomusiikista nuorien taiteilijoiden esittäminä.

Toivotan kaikille tunnekylläisiä elämyksiä musiikin äärellä!

Jouko Tötterström
Taiteellisen toimikunnan puheenjohtaja, Oulun ammattikorkeakoulu

Ajankohtaista

Tällä palstalla ei ole tällä hetkellä ajankohtaisia tiedotteita. Katso kaikki Oamkin ajankohtaistiedotteet.