Opetussuunnitelmat

Opetussuunnitelma
Osaamisalueet
Tietoa koulutuksesta

Opintojaksokuvaus


O6240RH Lääketieteellisen säteilyn turvallinen käyttö I (5 op)
Esitietovaatimukset Ei vaadittavia esitietoja.
Osaamistavoitteet Opiskelija tietää mekaniikan, aaltoliikeopin ja sähköopin perusperiaatteet sekä kykenee hyödyntämään tietojaan kuvantamisessa ja sädehoidossa. Opiskelija tietää säteilyfysiikan perusperiaatteet, ja osaa selittää säteilyn ja aineen vuorovaikutukset ja keskeisimmät säteilyn mittayksiköt. Opiskelija osaa selittää natiivikuvantamislaitteiden toimintaperiaatteet. Opiskelija osaa selittää ionisoivan säteilyn ominaisuudet ja siihen vaikuttavat tekijät sekä röntgenkuvan muodostumisen periaatteet erilaisia kuvareseptoreita käytettäessä. Opiskelija tietää kuva-arkiston ja potilastietojärjestelmän toiminnan periaatteet ja nimeää tietoturvaan vaikuttavia tekijöitä tunnistaen oman vastuunsa. Opiskelija tietää röntgenkuvan laatuun vaikuttavat tekijät ja osaa arvioida kuvan laatua natiiviröntgentutkimuksissa. Opiskelija antaa esimerkkejä laadunvarmistuksen merkityksestä natiivikuvantamisessa ja osaa selittää laadunvarmistustoimenpiteet natiivikuvantamisessa. Opiskelija tietää säteilynkäyttöä ohjaavan kansallisen ja kansainvälisen lainsäädännön ja turvallisuuskultturin merkityksen osana säteilyn käyttöä ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Opiskelija tunnistaa potilaan ja henkilökunnan säteilyaltistukseen vaikuttavia tekijöitä, osaa optimoida annosta ja kuvanlaatua sekä osaa määrittää potilasannoksen (ESD ja DAP) natiiviröntgentutkimuksissa.
Sisältö Osa I (2 op) Mekaniikan, aaltoliikeopin ja sähköopin hyödyntäminen kuvantamisessa. Säteilyfysiikan perusteet. Röntgensäteilyn synty ja ominaisuudet. Erilaiset kuvareseptorit ja niiden käyttö. Luuston ja keuhkojen-, osastokuvaus-, ja hammaskuvauslaitteiston toiminta ja käyttö. Osa II (1 op) Lääketieteellistä säteilynkäyttöä ohjaava kansallinen ja kansainvälinen lainsäädäntö. Osa III (2 op) Sähköisen kuva-arkiston ja potilastietojärjestelmän toiminta. Kuvanlaatuun vaikuttavat tekijät, laadunvarmistus. Säteilysuojelu ja säteilyaltistuksen ja kuvanlaadun optimointi. Säteilyaltistuksen määrittäminen (ESD ja DAP)
Suositeltavat muut opinnot Tarpeen mukaan opiskelija ja opintojen ohjaaja käyvät läpi muut suositeltavat opinnot HOPS-keskusteluissa.
Suoritustavat Kirjalliset kuulustelut, kirjallinen tehtävä, ESD-lasku hyväksytty /hylätty
Toteutustavat Ei käytössä
Oppimateriaalit Voimassa oleva säteilylainsäädäntö ja ajankohtaiset artikkelit sekä muu materiaali ilmoitetaan opintojakson alussa oppimisalustalla
Kurssikirjallisuus Ei käytössä
Arviointiasteikko 0-5
Arviointikriteerit
Arviointikehikot Arviointikehikko
Lisätietoja opiskelijoille Ei käytössä
Vastuuhenkilöt Ei käytössä
Linkit Arviointikehikko

Toteutukset


Ei toteutuksia.

Tiedot haettu 13.5.2024 18:26:12