Opetussuunnitelmat

Opetussuunnitelma
Osaamisalueet
Arviointikehikko
Tietoa koulutuksesta

Opintojaksokuvaus


OB00ED13 Diagnostinen histopatologia ja sytologia (5 op)
Esitietovaatimukset Ei käytössä
Osaamistavoitteet Opiskelija tuntee tautiopin keskeiset käsitteet ja yleiset sairauden aiheuttamat muutokset elimistössä. Hän tuntee kudos- ja solunäytteiden oton ja käsittelyn periaatteet sekä osaa ohjata näihin liittyvissä kysymyksissä muuta terveydenhuoltohenkilöstöä. Hän tuntee patologian laboratoriotoiminnan osuuden potilaan kokonaishoidossa. Opiskelija omaa perustiedot kudos- ja solutyypeistä ja tuntee valmistetekniikat kyetäkseen arvioimaan kudosleikkeiden ja irtosolunäytteiden laatua. Opiskelija tunnistaa sytologian merkityksen sairauksien diagnostiikassa sekä potilaan hoidossa. Opiskelija tunnistaa eri solutyyppejä sytologisen solukuvan perusteella ja erottaa normaalin ja atyyppisen solun keskeisissä näytetyypeissä maligniteetin kriteerien mukaisesti. Opiskelija perustelee sytologian tutkimusten merkityksen potilaan hoidossa, tautien diagnostiikassa ja hoidon seurannassa. Opiskelija osaa sytologian perustutkimukset, niiden indikaatiot, suorittamisen ja ymmärtää eri työvaiheiden merkityksen osana laadukasta hoitoa. Opiskelija tuntee normaalin gynekologisen irtosolunäytteen solumorfologian sekä gynekologiset tulehduksenaiheuttajat ja pahanlaatuisten solumuutosten piirteet niin, että hän erottaa normaalilöydöksen patologisesta löydöksestä.
Sisältö Yleis- ja elinpatologia: patologian perusteet, normaalien solujen morfologia, normaalien kudosten rakenne, solujen vaurioituminen, sopeutumismekanismit ja kuolema, kasvaimet, eri elinten tautien erityispiirteet
Histologia: näytteenottotoiminta patologiassa, kudosnäytteen prosessointi, pikaleikemenetelmät, perinteisten värjäysten ja immunohistokemian käyttö diagnostiikassa, molekyylipatologian sovellukset, patologian laadunvarmistus ja työsuojelu
Sytologia: Näytteenottotoiminta sytologiassa, sytologian laboratoriotoiminnan keskeiset menetelmät, sytologisen diagnostiikan perusteet
Suositeltavat muut opinnot Tarpeen mukaan opiskelija ja opintojen ohjaaja käyvät läpi muut suositeltavat opinnot HOPS-keskusteluissa.
Suoritustavat Opetusmenetelmänä on lähiopetus, etäopetus ja itsenäinen opiskelu.
Toteutustavat Luennot, opettajan kanssa erikseen sovittavat tehtävät esimerkiksi ryhmätyöt. Tentit histopatologian osuudesta (2.5op) sekä sytologian osuudesta (2.5op).
Oppimateriaalit Oppimateriaali löytyy opintojakson Moodle-alustalta, lisäksi
runsaasti lisämateriaalia itseopiskeluun.
Kirjallisuus: Karttunen, Soini & Vuopala 2005. Tautioppi. Edita.
Mäkinen, Carpen, Kosma, Lehto, Paavonen & Stenbäck (toim.). 2012. Patologia. Duodecim.
Friman, Kuparinen, Lehto & Liikanen. 2021. Laboratoriotutkimusten näytteenotto. Byrettikustannus.
Kurssikirjallisuus Ei käytössä
Arviointiasteikko 0-5
Arviointikriteerit tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tietää ja muistaa tautiopin keskeiset käsitteet ja yleiset sairauden aiheuttamat muutokset elimistössä. Hän osaa kuvata kudos- ja solunäytteiden oton ja käsittelyn periaatteet sekä osaa ohjata näihin liittyvissä kysymyksissä muuta terveydenhuoltohenkilöstöä. Hän tunnistaa patologian laboratoriotoiminnan osuuden potilaan kokonaishoidossa. Opiskelija omaa perustiedot kudos- ja solutyypeistä ja osaa nimetä erilaiset valmistetekniikat kyetäkseen arvioimaan kudosleikkeiden ja irtosolunäytteiden laatua. Opiskelija tunnistaa sytologian merkityksen sairauksien diagnostiikassa sekä potilaan hoidossa. Opiskelija tunnistaa eri solutyyppejä sytologisen solukuvan perusteella ja erottaa normaalin ja atyyppisen solun keskeisissä näytetyypeissä maligniteetin kriteerien mukaisesti. Opiskelija tunnistaa sytologian tutkimusten merkityksen potilaan hoidossa, tautien diagnostiikassa ja hoidon seurannassa. Opiskelija osaa kuvata sytologian perustutkimukset, niiden indikaatiot, suorittamisen ja ymmärtää eri työvaiheiden merkityksen osana laadukasta hoitoa. Opiskelija tunnistaa normaalin gynekologisen irtosolunäytteen solumorfologian sekä gynekologiset tulehduksenaiheuttajat ja pahanlaatuisten solumuutosten piirteet niin, että hän erottaa normaalilöydöksen patologisesta löydöksestä.

hyvä (3-4)
Opiskelija tietää ja osaa nimetä tautiopin keskeiset käsitteet ja yleiset sairauden aiheuttamat muutokset elimistössä. Hän osaa kuvata ja havainnollistaa kudos- ja solunäytteiden oton ja käsittelyn periaatteet sekä osaa ohjata näihin liittyvissä kysymyksissä muuta terveydenhuoltohenkilöstöä. Hän tunnistaa ja ymmärtää patologian laboratoriotoiminnan osuuden potilaan kokonaishoidossa. Opiskelija omaa perustiedot kudos- ja solutyypeistä, opiskelija tunnistaa ja ymmärtää erilaiset valmistetekniikat kyetäkseen arvioimaan kudosleikkeiden ja irtosolunäytteiden laatua. Opiskelija tunnistaa ja ymmärtää sytologian merkityksen sairauksien diagnostiikassa sekä potilaan hoidossa. Opiskelija osaa kuvata, tunnistaa ja havainnollistaa eri solutyyppejä sytologisen solukuvan perusteella ja osaa nimetä ja tunnistaa normaalin ja atyyppisen solun keskeisissä näytetyypeissä maligniteetin kriteerien mukaisesti. Opiskelija tunnistaa ja ymmärtää sytologian tutkimusten merkityksen potilaan hoidossa, tautien diagnostiikassa ja hoidon seurannassa. Opiskelija osaa ohjatusti toteuttaa sytologian perustutkimukset, niiden indikaatiot, suorittamisen ja ymmärtää eri työvaiheiden merkityksen osana laadukasta hoitoa. Opiskelija tunnistaa normaalin gynekologisen irtosolunäytteen solumorfologian sekä osaa nimetä gynekologiset tulehduksenaiheuttajat ja pahanlaatuisten solumuutosten piirteet niin, että hän erottaa normaalilöydöksen patologisesta löydöksestä.

kiitettävä (5)
Opiskelija ymmärtää ja nimeää tautiopin keskeiset käsitteet ja yleiset sairauden aiheuttamat muutokset elimistössä. Hän hallitsee kudos- ja solunäytteiden oton ja käsittelyn periaatteet sekä osaa ohjata näihin liittyvissä kysymyksissä muuta terveydenhuoltohenkilöstöä. Hän ymmärtää patologian laboratoriotoiminnan osuuden potilaan kokonaishoidossa. Opiskelija hallitsee perustiedot kudos- ja solutyypeistä, opiskelija ymmärtää ja osaa perustella erilaiset valmistetekniikat kyetäkseen arvioimaan kudosleikkeiden ja irtosolunäytteiden laatua. Opiskelija ymmärtää sytologian merkityksen sairauksien diagnostiikassa sekä potilaan hoidossa. Opiskelija tunnistaa ja nimeää eri solutyyppejä sytologisen solukuvan perusteella ja ymmärtää normaalin ja atyyppisen solun erot keskeisissä näytetyypeissä maligniteetin kriteerien mukaisesti. Opiskelija ymmärtää sytologian tutkimusten merkityksen potilaan hoidossa, tautien diagnostiikassa ja hoidon seurannassa. Opiskelija toteuttaa sytologian perustutkimukset, niiden indikaatiot, suorittamisen ja ymmärtää eri työvaiheiden merkityksen osana laadukasta hoitoa. Opiskelija ymmärtää normaaliin gynekologiseen irtosolunäytteeseen kuuluvaa solumorfologiaa sekä osaa nimetä gynekologiset tulehduksenaiheuttajat ja pahanlaatuisten solumuutosten piirteet niin, että hän osaa perustella, miksi normaalilöydös eroaa patologisesta löydöksestä.
Arviointikehikot Ei käytössä
Lisätietoja opiskelijoille Ei käytössä
Vastuuhenkilöt Ei käytössä
Linkit Ei käytössä

Toteutukset


Näytä menneet toteutukset
  • 01.01.2025 - 31.07.2025 (OB00ED13-3001 | BIO23SP)
Tiedot haettu 20.5.2024 14:51:22