Opetussuunnitelmat

Opetussuunnitelma
Osaamisalueet
Arviointikehikko
Tietoa koulutuksesta

Opintojaksokuvaus


OB00DY43 Näytteenottotoiminta ja vierianalytiikka (5 op)
Esitietovaatimukset Ei käytössä
Osaamistavoitteet Opiskelija perehtyy alan eettisiin ohjeisiin. Opiskelija tietää, miten laboratoriotutkimusprosessi käynnistyy ja mitkä ovat laboratoriotutkimusprosessin eri vaiheet. Opiskelija tuntee laboratoriotutkimusnimikkeistön ja systeemilyhenteet sekä laboratoriotutkimuksiin liittyvien ohjekirjojen käytön. Opiskelija ymmärtää preanalyyttisten tekijöiden merkityksen laboratoriotutkimuksiin ja -tuloksiin. Opiskelija osaa tunnistaa asiakkaan kaksivaiheisesti. Opiskelija osaa ottaa laboratoriotutkimusnäytteitä aseptisesti eri tekniikoita käyttäen ja samalla hän osaa arvioida ottamiensa laboratoriotutkimusnäytteiden laadukkuutta. Opiskelija osaa perusteet gynekologisesta näytteenotosta, virtsa-, uloste-, nielu- ja muusta mikrobiologisesta näytteenotosta. Opiskelija osaa käsitellä, säilyttää ja lähettää laboratoriotutkimusnäytteitä ohjeiden mukaisesti. Opiskelija osaa rekisteröidä aikuisilta EKG:n ja spirometriatutkimuksen sekä arvioida niiden laatua. Opiskelija osaa tehdä vieritutkimuksia, suorittaa vieritestilaitteille laaduntarkkailun. Opiskelija osaa varmistaa laboratoriotutkimusten luotettavuuden noudattamalla kotimaisia ja kansainvälisiä suosituksia ja standardeja. Opiskelija osaa huomioida työssään ergonomian ja huolehtia potilas- ja työturvallisuudesta. Opiskelija perehtyy laboratorion tietojärjestelmään.
Sisältö Opiskelija osaa työskennellä turvallisesti, aseptisesti ja preanalyyttiset tekijät huomioiden erilaisissa näytteenottotilanteissa ja toimii ryhmässään vastuullisesti toiset huomioiden.
Opiskelija osaa asiakkaan kaksivaiheisen tunnistamisen.
Opiskelija kykenee käsittelemään, säilyttämään ja lähettämään laboratorionäytteitä ohjeiden mukaisesti.
Opiskelija omaksuu tavallisimmat kansallisten ja kansainvälisten näytteenottosuositusten ja standardien periaatteet.
Opiskelija osaa ottaa EKG:n ja spirometriatutkimuksen sekä arvioida virhelähteitä.
Opiskelija tekee vieritutkimukset ja niiden laaduntarkkailun annettujen ohjeiden mukaan ja on paikalla jokaisella harjoituskerralla.
Opiskelija osaa varmistaa laboratoriotutkimusten luotettavuuden noudattamalla kansallisia ja kansainvälisiä standardeja.
Opiskelija työskentelee huomioiden ergonomian.
Opiskelija varmistaa potilas- ja työturvallisuuden.
Suositeltavat muut opinnot Tarpeen mukaan opiskelija ja opintojen ohjaaja käyvät läpi muut suositeltavat opinnot HOPS-keskusteluissa.
Suoritustavat Ei käytössä
Toteutustavat Ei käytössä
Oppimateriaalit Ei käytössä
Kurssikirjallisuus Ei käytössä
Arviointiasteikko 0-5
Arviointikriteerit tyydyttävä (1-2)
Opiskelija muistaa kohtia laboratorioalan eettisestä ohjeistuksesta. Opiskelija muistaa vähän laboratoriotutkimusprosessin eri vaiheita. Opiskelija osaa nimetä laboratorionimikkeistöä ja on perehtynyt vähän tutkimusohjekirjoihin ja systeemilyhenteisiin. Opiskelija tunnistaa preanalyyttisten tekijöiden merkityksen laboratoriotukimustutkimuksiin ja -tuloksiin. Opiskelija tietää asiakkaan kaksivaiheisen tunnistamisen. Opiskelija tietää laboratoriotutkimusnäytteiden ottamisen aseptisesti eri tekniikoita käyttäen ja niiden laaduntarkkailun. Opiskelija tietää gynekologisen näytteenoton, sekä virtsa-, uloste-, nielu- ja muun mikrobiologisen näytteenoton. Opiskelija tietää laboratoriotutkimusnäytteiden käsittelyn, säilytyksen ja lähetyksen. Opiskelija tunnistaa EKG- ja spirometriatutkimukset. Opiskelija tietää vieritutkimukset ja niiden sisäisen sekä ulkoisen laaduntarkkailun. Opiskelija muistaa laboratoriotutkimusten luotettavuuteen liittyvät kotimaiset ja kansainväliset suositukset ja standardit. Opiskelija tunnistaa ergonomiaan, potilas- ja työturvallisuusteen liittyvät asiat. Opiskelija tunnistaa laboratoriotietojärjestelmään liittyviä kohtia.

hyvä (3-4)
Opiskelija ymmärtää laboratorioalan eettisen ohjeistuksen merkityksen. Opiskelija osaa nimetä laboratoriotutkimusprosessin vaiheet. Opiskelija osaa nimetä hyvin laboratoriotutkimusnimikkeistöä ja osoittaa perehtyneensä tutkimusohjekirjoihin ja systeemilyhenteisiin. Opiskelija tunnistaa ja ymmärtää preanalyyttisten tekijöiden merkityksen laboratoriotukimustutkimuksiin ja -tuloksiin. Opiskelija osaa asiakkaan kaksivaiheisen tunnistamisen. Opiskelija tietää ja ymmärtää laboratoriotutkimusnäytteiden ottamisen aseptisesti eri tekniikoita käyttäen ja niiden laaduntarkkailun. Osaa tunnistaa ja valita välineet gynekologiseen näytteenottoon, virtsa-. uloste-, nielu- ja muuhun mikrobiologiseen näytteenottoon. Opiskelija osaa kuvata ja havainnollistaa laboratoriotutkimusnäytteiden käsittelyn, säilytyksen ja lähetyksen. Opiskelija ymmärtää EKG- ja spirometriatutkimuksen ja tunnistaa virhelähteet. Opiskelija osaa nimetä vieritutkimukset ja niihin liittyvän sisäisen ja ulkoisen laaduntarkkailun. Opiskelija ymmärtää laboratoriotutkimusten luotettavuuteen liittyvät kotimaiset ja kansainväliset suositukset ja standardit. Opiskelija osaa nimetä ja ymmärtää ergonomiaan, potilas- ja työturvallisuusteen liittyvät asiat. Opiskelija ymmärtää laboratoriotietojärjestelmään liittyviä kohtia.

kiitettävä (5)
Opiskelija ymmärtää laaja-alaisesti laboratorioalan eettisen ohjeistuksen merkityksen. Opiskelija hallitsee laboratoriotutkimusprosessin eri vaiheiden nimeämisen. Opiskelija hallitsee laboratoriotutkimusnimikkeistön ja on perehtynyt tutkimusohjekirjoihin sekä systeemilyhenteisiin. Opiskelija ymmärtää laaja-alaisesti preanalyyttisten tekijöiden merkityksen laboratoriotukimustutkimuksiin ja -tuloksiin. Opiskelija osaa perustella asiakkaan kaksivaiheisen tunnistamisen. Opiskelija hallitsee laboratoriotutkimusnäytteiden ottamisen aseptisesti eri tekniikoita käyttäen ja niiden laaduntarkkailun. Opiskelija hallistee gynekologisen näytteenoton, sekä virtsa-, uloste-, nielu- ja muun mikrobiologisen näytteenoton. Opiskelija osaa valita ja toimia itsenäisesti laboratoriotutkimusnäytteiden käsittelyssä, säilytyksessä ja lähetyksessä. Ymmärtää laaja-alaisesti EKG- ja spirometriatutkimuksen ja tunnistaa virhelähteet. Opiskelija hallitsee vieritutkimukset ja niihin liittyvän sisäisen ja ulkoisen laaduntarkkailun. Opiskelija ymmärtää laaja-alaisesti laboratoriotutkimusten luotettavuuteen liittyvät kotimaiset ja kansainväliset suositukset ja standardit. Opiskelija hallitsee laboratoriotietojärjestelmään liittyviä kohtia.
Arviointikehikot Ei käytössä
Lisätietoja opiskelijoille Ei käytössä
Vastuuhenkilöt Ei käytössä
Linkit Ei käytössä

Toteutukset


Näytä menneet toteutukset
  • 01.08.2023 - 31.12.2023 (OB00DY43-3001 | BIO23SP)
  • 01.08.2024 - 09.03.2025 (OB00DY43-3002 | BIO24SME, BIO24SM)
Tiedot haettu 20.5.2024 16:51:11