Ryhmä(t)
MAA22KM
Paikkoja
Ei käytössä
Arviointiasteikko
0-5
Opetuskieli
Suomi
Opintojakson tyyppi
Avoin amk, Verkko-opinto, Luonnonvara-ala, Kestävä kehitys
Vastuuopettaja
Raija Suomela
Toteutustapa
T&k-osuus: 0.00 op
Virtuaaliosuus: 0.00 op
Lähiopetus: 12 op
Opettaja(t)
Antti Hirvonen, Paula Syri, Raija Suomela, Leena Kärkkäinen
Pienryhmä(t)
Avoin AMK
Arviointiasteikko
0-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Erikoiskasvien tuotanto (3 op):
Erikoiskasvityö ryhmätyönä (2/3) sekä vertailuraportti yksilötyönä (1/3)
Luonnonmukainen kasvintuotanto (3 op):
Aineistotentti, arviointi 0-5, Ajankohtaistietoon tutustuminen ja verkostoituminen webinaarien tai seminaarien avulla, hyv/täydennettävä
Peltoviljelyn kehittäminen ja sadon laatu -laboratoriotyöt (3 op):
Peltoviljelyn analyysi ryhmätyönä, arviointi arvosanoilla 1-5 (huomioidaan opiskelijoiden itse- ja ryhmän vertaisarvioinnit) . Lisäksi laboratoriotyöt ja mittaustulokset (hyväksytty/täydennettävä)
Viljelysuunnittelun työkalut ja ravinnetaseet (3 op):
Viljelysuunnitelma, ravinnetaselaskelma ja viljelysuunnitelman perusteluraportti, yksilötyö, arviointi 0-5
Opetusmenetelmät
Opintojakso toteutetaan verkossa etäopetuksena (paitsi laboratoriotyöt puoli päivää).
Opintojaksolla työskennellään sekä itsenäisesti että projektiryhmissä. Projektiryhmissä pyritään löytämään ja soveltamaan tietoa kasvinviljelyn teemoihin tehtävien / projektien avulla. Ryhmä saa työskentelyynsä tukea on opetuksesta ja opettajan ohjauksesta.
Peltoviljelyn kehittäminen ja sadon laatu - osio toteutetaan tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa niin, että ryhmä etsii sopivan kohde maatilan ja analysoi sen peltoviljelyn prosessia. Kasvinviljelyn ja /tai kotieläintuotannon yritykset toimivat näin opiskelijoiden oppimisympäristöinä. Opiskelijaryhmien työ palvelee tilan viljelyn suunnittelua ja parhaassa tapauksessa myös viljelyn kehittämistä.
Opintojakso sisältää syksyllä 2023 vilja- ja perunasadon laatu -laboratoriotyöt, joihin osallistuminen (paikan päällä Oulussa) on pakollista.
Aika ja paikka
Koko lukuvuoden ajan kestävä opintojakso, jossa joka periodilla on oma teemansa / toteutuksen osa. Toteutus alkaa tammikuussa 2023 ja päättyy joulukuussa 2023.
Opetus tapahtuu verkossa, paitsi viljasadon laatu -laboratoriotyöt pidetään Kontinkankaalla osoitteessa Kiviharjuntie 4.
Oppimisympäristöt
Ei käytössä
Opetusmateriaali
Oppimateriaali ilmoitetaan tarkemmin opintojakson Moodle-alustalla opintojakson eri osioissa.
Suositeltava kirjallisuus:
Peltonen-Sainio ym. 2005. Viljojen kehityksen ja kasvun ABC (verkkojulkaisu)
Laine ym. 2020. Peltokasvilajikkeet 2020. ProAgria keskusten liitto. Myös E-kirjana
Saarinen ym. 2011. Kehitystä rehuviljan tuotantoon. jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/438200/mttkasv...
Salopelto J. 2007. Iso-Vilja viljatutkimus 2007. https://docplayer.fi/15430717-Iso-vilja-viljatutkimus-2007.html (Huom. keskiarvotuloksia, mutta hyviä havaintoja)
Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR nettisivut https://www.vyr.fi/fin/viljelytietoa/
Harmoinen T. ym. 2007. Erikoiskasvien viljely. ProAgria keskusten liitto. Myös E-kirjana
Ajosenpää H. ym. 2015. Luonnonmukaisen rehuviljan ja valkuaiskasvien tuotannon hyvät toimintatavat. ProAgria Keskusten Liitto ry. Verkkojulkaisu.
Lehdet ja artikkelit (kasvilajikohtaisia artikkeleita viljelytekniikasta ja viljakaupasta)
Käytännön maamies
Maatilan pellervo
Maaseudun tulevaisuus
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso toteutetaan muuten verkossa, mutta Peltoviljelyn kehittäminen ja sadon laatu - osiossa on läsnäoloa vaativat labrat syksyllä 2023. Kyseisessä opintojakson osassa projektiryhmä vierailee syksyn mittaan myös omalla kohdemaatilalla. Syksyllä täytyy siis varautua muutamana päivänä tulemaan paikan päälle joko koululle Ouluun tai maatilalle.
Opintojakso voi sisältää myös asiantuntijoiden vierailuja verkko-opetuksessa sekä suosituksia osallistua mahdollisiin ulkopuolisiin webinaareihin/seminaareihin.
Opintojaksototeutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei vaihtoehtoisia suoritustapoja
Opettaja(t)
Antti Hirvonen, Paula Syri, Raija Suomela, Leena Kärkkäinen
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla Peltoviljelyn kehittäminen ja sadon laatu - osiossa tehdään tiivistä yhteistyötä maatilojen kanssa, joiden kasvinviljelyä analysoidaan / tutkitaan. Oma tai maatalousharjoittelutila voi sopia kohdetilaksi opintojaksolle.
Tenttien ajankohdat
Opintojaksolla palautukset ja tentit ajoittuvat periodien loppuun, eli
Erikoiskasvit: palautukset maaliskuussa
Luomu: tentti toukokuussa
Peltoviljelyn kehittäminen ja sadon laatu: palautus syyslukukausi 2023
Viljelysuunnittelu: Viljelysuunnitelman ym. palautus syyslukukausi 2023
Kv-yhteydet
Ei ole
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakso vaatii sekä oman ajankäytön että ryhmän ajankäytön suunnittelua. Pääosa opintojakson työmäärästä on opiskelijan tai ryhmän omatoimista projektin / tehtävän edistämistä, jota opettaja tukee.
Sisällön jaksotus
III periodi (1 / 2023 alkava): Erikoiskasvien tuotanto (3 op)
IV periodi (vko 11 alkava): Luonnonmukainen kasvintuotanto (3 op)
I periodi (syksy 2023): Peltoviljelyn kehittäminen ja sadon laatu -laboratoriotyöt (3 op)
II periodi (syksy 2023): Viljelysuunnittelun työkalut ja ravinnetaseet (3 op)
Arviointikriteerit hyväksytty
Ei käytössä
Arviointikriteerit hylätty
Ei käytössä