Luontokato-webinaari 

Aika: 30.5.2023 kello 9.00–10.30
Paikka: Webinaari

Katso webinaari

Monipuoliset luonnonympäristöt, joissa elää runsas kasvi- ja eläinlajien kirjo, ovat kaiken elämän edellytys. Ihmisen toiminta on johtanut luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen tavalla, jonka kaikkia vaikutuksia emme pysty edes arvioimaan. Hallitustenvälisen luontopaneeli IBPESin mukaan sukupuutto uhkaa jopa miljoonaa eläin- ja kasvilajia.

Keskeisin syy luonnon köyhtymiselle on elinympäristöjen yksipuolistuminen ja häviäminen. Maatalous, asutus, tiet ja muu rakennettu ympäristö valtaa tilaa luonnolta. Myös saasteet, ilmastonmuutos ja vieraslajit vaikuttavat luontokatoon. Suomen luonnossa merkittävä uhanalaisuuden aiheuttaja on metsänhoidosta johtuva lahopuun väheneminen.

Luontokatoon on mahdollista vaikuttaa, mutta toimeen on tartuttava pikaisesti. Miten luontokato näkyy ympäristössämme ja Suomen maisemissa? Entä millaisia mahdollisuuksia luontokadon torjumiseen liittyy?

Tervetuloa mukaan maksuttomaan Yhdessä muutamme maailmaa -webinaarisarjamme pariin!​​​​​​​


Tohtori Mari Pantsar kertoo alustuksessaan luontokadon torjumisen mahdollisuuksista. Muun muassa Sitran teemajohtajana ja lukuisten puhtaan teknologian yritysten hallituksissa työskennellyt Pantsar näkee luontokadon torjumisen asiana, joka yritysten kannattaisi ottaa strategiatasolla huomioon.

Finlandia-palkittu kirjailija Jenni Räinä on käsitellyt sekä tietokirjoissaan että esikoisromaanissaan luonon ja maisemien muuttumista monesta näkökulmasta. Luontokato-webinaarissa hän tarkastelee aihetta otsikon “luontokato ja unohtunut maisema” alla.

Tervetuloa mukaan maksuttomaan Yhdessä muutamme maailmaa -webinaarisarjamme pariin! 

Ohjelma

Avaus
rehtori Heidi Fagerholm

Luontokadon torjuminen mahdollisuutena
tohtori Mari Pantsar

Luontokato ja unohtunut maisema
tietokirjailija Jenni Räinä

Paneelikeskustelu, keskustelemassa Mari Pantsar, Jenni Räinä ja Oamkin luonnonvara-alan koulutuspäällikkö Jouni Kääriäinen

Webinaarin juontaa lehtori Tilly Andersson

 

 

Mari Pantsar

Mari Pantsar on analyyttisen kemian tohtori. Hän on työskennellyt muun muassa ympäristöalan konsulttitehtävissä, UPM:n ympäristöpäällikkönä, Sitran ohjelmajohtajana ja lukuisten puhtaan teknologian yritysten hallituksissa.

Jenni Räinä

Jenni Räinä on toimittaja ja kirjailija. Hän oli yhtenä kirjoittajana Finlandia-palkitussa Metsä meidän jälkeemme -tietokirjassa. Niin Räinän tietokirjoissa kuin hänen esikoisromaanissaan Suo muistaa luontokato on ollut vahvana teemana.

 

Jouni Kääriäinen

Jouni Kääriäinen työskentelee Tekniikan ja Luonnonvara-alan yksikön koulutuspäällikkönä Oamkissa. 

Heidi Fagerholm

Heidi Fagerholm toimii Oamkin rehtorina.

 

Tilly Andersson

Tilly Andersson on Oamkin Tekniikan ja Luonnonvara-alan yksikön lehtori.