Uusia näkökulmia metsien käyttöön
Metsämittari-sovellus tarjoaa tietoa siitä, miten erilaiset metsien käyttötavat vaikuttavat esimerkiksi metsän marjasatoon ja kykyyn sitoa hiilidioksidia. Sovelluksen käyttöliittymän rakensivat Oamkin opiskelijat ja asiantuntijat yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa.
Oamkin metsä- ja ohjelmointiasiantuntemus sekä aiemmat hyvät yhteistyökokemukset saivat Luonnonvarakeskuksen (Luke) kääntymään Metsämittari-hankkeessa ammattikorkeakoulun puoleen.
Hankkeessa haluttiin rakentaa sovellus, jolla voisi tarkastella erilaisten käyttöstrategioiden vaikutusta metsään ja sen eri hyötyihin eli esimerkiksi puuntuotantoon ja monimuotoisuuteen.
– Metsämittari voi auttaa esimerkiksi metsänomistajia miettimään metsien käyttöä uudesta näkökulmasta, mikäli heillä on kiinnostusta tuottaa muutakin kuin puuta, professori Anne Tolvanen Lukesta kertoo.
Sovelluksen tekeminen alkoi syksyllä 2017. Silloin Oamkin tietotekniikan lehtori Lasse Haverisen opiskelijat alkoivat kahdeksan viikon projektiopintojen aikana suunnitella sovellusta Luken antamien määritelmien mukaan.
– Kuusi opiskelijaryhmää suunnitteli siitä oman versionsa, joista paras valittiin jatkokehitykseen. Syksyllä 2018 jatkoin työtä omien opiskelijoideni kanssa, tietotekniikan lehtori Pekka Alaluukas kertoo.
Yhteistyöstä etua asiakkaalle ja opiskelijoille
Sovellusta rakensivat kolmannen vuoden ohjelmistokehityksen ja web-ohjelmoinnin opiskelijat.
– Aloitin projektissa syksyllä 2017 kahden vaihto-opiskelijan kanssa. Teimme ensimmäisen prototyypin, joka meni eteenpäin, tietotekniikan insinööriksi valmistunut Jere Luomajoki sanoo.
Työ vastasi Jeren mukaan todella hyvin sitä, mitä asiakasprojektin tekeminen on.
– Olen kehunut muille opiskelijoille, että se oli opintojen paras projekti ja siitä sai eniten irti.
Sovelluksen viimeistelivät käyttökuntoon Oamkin ja Luken asiantuntijat. Pekka näkee asiakkaalle tehdyn projektityön tuovan sekä korkeakoululle että opiskelijoille hyötyä.
– Meille on tärkeää tehdä yritysten kanssa yhteistyötä, jotta saamme heiltä alan tuoreinta tietoa. Opiskelijoiden näkökulmasta yritysyhteistyö tarjoaa työllistymismahdollisuuksia.
Suomeksi ja englanniksi olevan sovelluksen tiedot perustuvat Luken hallinnoimaan valtakunnan metsien inventointidataan ja monimuotoisuusaineistoon. Tällä hetkellä sovellukseen on ladattu Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan tiedot.
– Tavoitteemme on kehittää Metsämittari valtakunnalliseksi, jolloin se auttaa arvioimaan metsästrategian toteutumista ja tulevia tavoitteita koko maan tasolla, Anne kertoo.
Tutustu sovellukseen: metsamittari.fi