Virkkaamalla tehty kasvosuojain - Proof of Concept -rahaa idean kehittämiseen

Julkaistu: 18.5.2020 klo 11:58 Ammattikorkeakoulu tiedottaa

Tiesitkö, että Oamkin henkilöstö ja opiskelijat voivat saada liikeidean testaamiseen Proof of Concept -rahaa? Yksi rahoitusta saanut on tekniikan yksikön lehtori Esa Törmälä, joka on yhdessä koneensuunnittelua Oulun yliopistossa opiskelevan tyttärensä kanssa kehittänyt uudenlaisen hengityssuojamallin, jonka pystyy jokainen tekemään ilman koneita. Esan tytär Minna on käsityöharrastaja ja siitä se idea lähti. 

– Lähdimme kehittämään hengityssuojainta, jonka voi valmistaa yksinkertaisilla välineillä läheltä saatavista materiaaleista. Tällaisille on tarvetta esimerkiksi kriisialueilla. Tästä syntyi persoonallinen virkkausmalli, joka on nyt vapaasti ladattavissa suomeksi ja englanniksi, kertoo Esa.

– Virkattu kehys tulee hengityssuodattimen päälle. Kehys tiivistää paremmin paperi- tai kangassuodattimen kasvoja vasten. Suodatinkangas on vaihdettava tai pestävä, riippuen käytettävästä materiaalista, muistuttaa Esa.

Tuotantomallin kehitys tähtää kaupalliseen toimintaan ja siihen Esa ja hänen tyttärensä saivat PoC-rahoitusta.

– Virkatusta suojaimesta tuli niin toimiva, että se oli järkevää suojata. Kasvosuojaimen toimintaperiaatteesta on tehty patenttihakemus ja tavoitteenamme on kaupallistaa tuote. Tässä vaiheessa PoC -rahoitus ja käydyt keskustelut Innovaatiokeskuksen asiantuntijoiden kanssa auttoivat meitä ratkaisevasti eteenpäin, kertoo Esa. 

Mahdollinen PoC -jatkorahoitus tuotantomallin kehittämiseksi on hakuvaiheessa.

Käsityöyhteisöltä saatu palaute auttaa virkkausmallin jatkokehityksessä; ulkonäköön saadaan uusia ideoita, turvallisuus ja käyttömukavuus paranevat.

Katso virkatun suojaimen ohje: 

Suomenkielinen ohje

Englanninkielinen ohje

Maskia ei ole tarkoitettu ammattimaiseen hoitohenkilökunnan käyttöön.

Onko sinulla idea, jota haluaisit testata?  Ideat voivat olla pieniä tai suuria ja jokaisessa ideassa voi olla potentiaalia. Hae Poc-rahaa!

Rahoitusta on mahdollista saada ostopalveluihin, materiaalihankintoihin sekä matkoihin. Rahoituksella pyritään tukemaan ja nopeuttamaan uudenlaisten liiketoimintakonseptien kaupallistamista Oulun oppilaitoksissa.  

Rahoituksen myöntämisen kriteerit: 

  • Kyseessä on uudenlainen konsepti, jota täytyy testata 
  • Onnistuessaan hankkeesta syntyy työllistävää ja kasvuhakuista uutta liiketoimintaa 
  • Kohteena on oululaisessa oppilaitoksessa opiskeleva henkilö/tiimi tai oppilaitokseen virka- tai työsuhteessa oleva henkilö 
  • Huomioithan, että jo perustetuille yrityksille tukea ei voida myöntää 

Yritysideoita testaavat tiimit/henkilöt tulevat hyödyntämään Oulun ammattikorkeakoulun, Oulun yliopiston ja BusinessOulun palveluita (korkeakouluissa Avanto-yrittäjyysohjelma). 

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.