01.02.2022
Vaihto-opiskelu Groningenissa yhdisti tasokasta opetusta ja rentoa elämänasennetta – “Voisin kehua Hollantia ihan loputtomiin”
Fysioterapiaa Oamkissa opiskeleva Hannu Mäenpää ihastui vaihto-opintojensa aikana Groningenin eläväiseen opiskelijakaupunkiin. Hollannissa elämä otetaan rennosti, mutta opiskelut kuitenkin tosissaan.
Oulu tunnetaan merkittävänä opiskelijakaupunkina, mutta Hollannissa vaihto-opiskelemassa käynyt Hannu Mäenpää tietää pohjoishollantilaisen Groningenin olevan vielä omalla tasollaan.
– Groningen on asukasluvultaan suunnilleen Oulun kokoinen kaupunki, joka kuitenkin tuntui paljon isommalta. Siellä on noin 50 000 korkeakouluopiskelijaa, joten se on todellinen opiskelijakaupunki.
Opiskelijoiden suuresta määrästä johtuen Groningenin asukkaiden keski-ikä on ainoastaan 34 vuotta. Tämä tekee kaupungin ilmapiiristä eläväisen ja kulttuuriltaan ainutlaatuisen.
– Groningenissa ei ole niin paljoa turisteja kuin isoissa kaupungeissa, joten se on säilynyt aika autenttisena. Se on kiinnostava, upea kaupunki.
Myös Groningenin ammattikorkeakoulun yleisesti korkeaan tasoon Hannu oli tyytyväinen. Vaihto-opiskelijoiden suuri määrä näkyi Groningenissa kansainvälisten opiskelijoiden huomioimisena opetuksessa.
– Opetus oli laadukasta ja kaikki opettajat puhuivat erittäin hyvää englantia. Meiltä myös kysyttiin säännöllisesti, että mennäänkö liian nopeasti ja pysytäänkö kärryillä.
Huoli kielitaidosta oli turha
Hannun päätös vaihtoon lähdöstä syntyi melko spontaanisti ja helposti. Ystävien hyvät kokemukset kannustivat tarttumaan tilaisuuteen itsekin.
– Osa omasta kaveripiiristä oli käynyt vaihdossa aiemmin, enkä ole kuullut keneltäkään koskaan huonoja kokemuksia vaihtoon lähdöstä, hän toteaa.
Lähinnä vain yksi asia jännitti ennen lähtöä: oma kielitaito. Huoli osoittautui kuitenkin vaihdon aikana täysin turhaksi.
– Kielen kanssa ei ollut lopulta mitään ongelmia ja siinähän se kehittyy. Tällä alalla kaikki tutkimustieto tulee muutenkin englanniksi, joten englanniksi opiskellessa on myös helpompi pysyä kärryillä tuoreimmista tiedoista.
Korona varjosti Hannun vaihdon alkamista ja varsinkin vaihdon kahta ensimmäistä kuukautta. Tuolloin Hollannissa otettiin käyttöön ulkonaliikkumiskieltoja ja muita tiukkoja koronarajoituksia.
Kaikki opintojen teoriaosuudet hoidettiin opiskelemalla etänä, mutta onneksi loppua kohden Hollanti alkoi avautua ja lopulta suurin osa Hannun opinnoista järjestettiin kontaktiopetuksena.
– Pahimmillaan sai olla vain neljä henkeä kokoontuneena kerrallaan. Saatiin onneksi kuitenkin pienemmällä porukalla hiukan sosialisoitua yhdessä. Uusi kaupunki ja uusi tilanne myös yhdistivät meitä.
“Ovatko syyt olla lähtemättä todella niin painavia, että tilaisuus kannattaa jättää käyttämättä?”
Avoin asenne elämään viehättää
Hollannissa ihmisten avoimuus ja huomaavaisuus teki Hannuun erityisen vaikutuksen. Paikallinen asenne elämään ja toisiin ihmisiin on tyypillisesti mutkaton ja ennakkoluuloton.
– Ihmiset olivat hirveän avuliaita, sain koulun ja ystävien puolesta aina apua aina, kun tarvitsin. Voisin kehua Hollantia ihan loputtomiin.
Kunnianhimoisen opiskelun ja korkeatasoisen opetuksen vastapainona hollantilaisessa kulttuurissa osataan arvostaa myös vapaa-aikaa. Myös Groningen täyttyi illalla ihmisistä koronarajoitusten poistuttua.
– Hollannin kulttuuri on sellainen, että käydään paljon ulkona syömässä ja terassilla vaikka afterworkeilla. Iltaisin on paljon sosiaalista elämää kaveri-, opiskelu- ja työporukoilla.
Suomesta puolestaan muistutti hetkittäin Hollannissa vuonna 2021 poikkeuksellisen kylmäksi äitynyt talvi. Groningenin kuuluisat kanaalit jäätyivät ja ihmiset luistelivat niiden jäällä.
Kokonaisuudessaan vaihtokokemus oli Hannulle ikimuistoinen. Hän suositteleekin lämpimästi kaikille Hollantia vaihtokohteena ja vaihtoon lähtemistä yleisesti.
– Vaihto-opiskelu on niin huikea mahdollisuus, että se kannattaisi jokaisen käyttää hyödyksi. Ennemminkin yrittäisin keksiä syitä olla lähtemättä ja harkita, ovatko ne todella niin painavia, että tilaisuus kannattaa jättää käyttämättä.