11.05.2021
Sonografian täydennyskoulutus tuo fysioterapeutille eväitä tulevaisuuden työhön
Oululainen Ari Ojamaa haki sonografian täydennyskoulutukseen kasvattaakseen osaamistaan ultraäänen käytöstä fysioterapeutin työssä. Arille jatkokouluttautuminen on tärkeä keino ylläpitää työssä viihtymistä.
Ari Ojamaan mukaan ultraäänitutkimukset ovat hyvä väline havainnollistamiseen niin fysioterapeutille kuin potilaallekin. Kuva: Mikko-Pekka Karlin
Oulun Terveystalolla OMT-fysioterapeuttina työskentelevä Ari Ojamaa innostui heti, kun hän kuuli fysioterapeuttien mahdollisuudesta hakea sonografian täydennyskoulutukseen kotikaupungissaan Oulussa. Ari on odotellut jatkokouluttautumista ultraäänen käyttöön liittyen siitä lähtien, kun hän kävi vuonna 2017 Helsingissä lyhyen koulutuksen aiheesta.
– Helsingissä käymästäni ultraäänikoulutuksesta jäi sellainen tunne, että haluaisi oppia aiheesta vielä lisää. Ultraäänen käyttö on kuitenkin fysioterapeutin työssä vielä suhteellisen uutta, joten kouluttautumismahdollisuuksia ei oikein ole ollut.
Arin mukaan ultraääntä on käytetty fysioterapiassa jo jonkin aikaa lantionpohjahäiriöiden hoidossa, mutta tuki- ja liikuntaelinvaivoissa sitä on hyödynnetty vasta hyvin vähän aikaa.
– Oli mahtavaa huomata, että Oulun ammattikorkeakoulun sonografian täydennyskoulutusta on nyt laajennettu myös fysioterapeuteille. Koulutuksen avulla saadaan varmasti hyvin lisättyä ultraäänen käytön tunnettavuutta alalla.
Fysioterapeuttien lisäksi koulutukseen voivat hakea röntgenhoitajat, sairaanhoitajat, kätilöt ja terveydenhoitajat.
Ari Ojamaa toivoo saavansa sonografian koulutuksesta uusia työkaluja ultraäänen käyttöön, tukea käytännön toimintaan sekä uusia verkostoja.
Koulutuksesta uusia oppeja ja verkostoja
Arin mukaan ultraäänitutkimukset ovat ennen kaikkea hyvä väline havainnollistamiseen niin fysioterapeutille kuin potilaallekin.
– Ultraäänen avulla voidaan esimerkiksi havainnollistaa lihasten häiriötiloja, joka puolestaan voi toimia motivaationa potilaalle. Ultraäänitutkimukset tuovat fysioterapian lähemmäs potilasta.
Fysioterapeutti ei tee ultraäänellä lääketieteellistä diagnoosia, vaan ultraäänilaite auttaa tutkimaan kehoa toiminnallisesti tarkemmin.
Haastavien tuki- ja liikuntaelinvaivojen parissa työskentelevä Ari odottaa täydennyskoulutusta toiveikkain mielin. Erityisesti hän toivoo saavansa uusia työkaluja ultraäänen käyttöön, tukea käytännön toimintaan sekä uusia verkostoja.
– Kun koulutuksessa on mukana muitakin aiheesta kiinnostuneita, pääsee varmasti myös hyvin verkostoitumaan ja oppimaan uutta sitä kautta.
Jo pitkän uran fysioterapeuttina tehneen Arin mielestä jatkokouluttautuminen takaa sen, että vielä vuosienkin jälkeen töihin voi lähteä hyvillä mielin.
– Jos samaa työtä tekee pitkään, voi herkästi alkaa toistamaan asioita liiankin kaavamaisesti. Koulutuksen avulla voi hyvin murtaa tällaisia rutiineja ja välttää työhön väsymisen. Itsensä kehittäminen tuo työhön aina jotain uutta.
Jatkokouluttautuminen on Ari Ojamaalle ennen kaikkea keino ylläpitää työssä viihtymistä vielä vuosienkin jälkeen.
Ultraääni on tulevaisuutta fysioterapeutin työssä
Ari suosittelee sonografian täydennyskoulutusta kaikille kiinnostuneille, jotka kokevat, että voisivat hyödyntää koulutusta jollain tavalla työssään.
– Ehdottomasti kannattaa hakea koulutukseen, jos aihe yhtään kiinnostaa. Fysioterapeuteille ultraääni on varmasti tärkeä osa tulevaisuuden työtä, sillä maailmalla se on alalla jo laajasti käytössä ja Suomessakin koko ajan enenevissä määrin.
Hakukelpoisuuden koulutukseen antavat seuraavat tutkinnot:
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Kätilö (AMK)
- Terveydenhoitaja (AMK)
- Röntgenhoitaja (AMK)
- Fysioterapeutti (AMK) tai vastaava opistoasteen tutkinto.
Korkeakoulututkinnon suorittaneet valitaan ennen opistoasteen tutkinnon suorittaneita. Tutkinto tulee olla suoritettu viimeistään hakuajan päättymiseen mennessä.
Lue lisää