Julia Asikainen
07.12.2022

Kiinnostus robotiikkaan johti automaatiotekniikan insinöörin opintoihin

Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksessa opiskeleva Sara-Sofia Tapio on suuntautunut opinnoissaan automaatiotekniikkaan. Sara-Sofia on pitänyt erityisesti opintojen käytännönläheisyydestä.

– Lukiossa mietin, että haluan hakea joko tekniikan tai lääketieteen alalle. Lopulta sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus tuntui parhaimmalta vaihtoehdolta, koska minua kiinnostaa robotiikka ja siihen liittyy vahvasti automaatio, kertoo automaatioinsinööriksi opiskeleva Sara-Sofia Tapio.

Keminmaasta kotoisin olevalle Sara-Sofialle oli selvää, että hän haluaa hakea opiskelemaan nimenomaan Oamkiin.

– Olen aina tykännyt Oulusta kaupunkina. Kuulin kaupungista myös paljon kehuja kavereiltani, jotka olivat aloittaneet siellä opinnot jo ennen minua.

Sara-Sofia on ollut tyytyväinen valintoihinsa niin opiskeltavan alan kuin oppilaitoksenkin suhteen.

– Etenkin opintojen käytännönläheisyys on ollut mahtavaa. Vaikka teoriaa on paljon, testataan sitä yleensä aina myös käytännössä.

– Oamk on myös opiskeluympäristönä loistava, sillä opiskelijoille järjestetään paljon erilaista tekemistä. Lisäksi opettajat ovat todella kannustavia, Sara-Sofia jatkaa.

Harjoitteluista osaamisen vahvistamista

Ensimmäinen vuosi sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksessa on kaikille yhteisiä opintoja, jonka jälkeen opiskelijat suuntautuvat joko sähkö- tai automaatiotekniikkaan. Automaatioon suuntautuneelle Sara-Sofialle haastavinta opinnoissa on ollut sähkötekniikkaan liittyvät kurssit, joita oli etenkin ensimmäisenä vuonna useampia.

– Niistäkin on kuitenkin aina selvinnyt, sillä opetuksessa lähdetään liikkeelle ihan alkutasosta.

Sara-Sofia on jo päässyt tutustumaan alalla työskentelyyn opintoihin kuuluvien työharjoittelujen kautta. Hän ollut prosessinhoitajana Outokummun terästehtaalla ja kunnossapitoasentajana Metsä Fibren tehtaalla.

– Harjoitteluissa on ollut hienoa huomata, kuinka oppiminen vielä vahvistuu. Lisäksi olen päässyt näkemään käytännössä, että opinnoissa käydään läpi oikeasti työelämän kannalta hyödyllisiä asioita.

"Heittäytykää ja tutkiskelkaa"

Sara-Sofian mukaan sähkö- ja automaatiotekniikan opinnot vaativat ennen kaikkea aktiivista otetta opiskeluun, sillä opintojen eteen on tehtävä paljon töitä.

– Myös vuorovaikutustaitoja ja yhteistyökykyä tarvitaan, sillä opintoihin kuuluu runsaasti ryhmätöitä.

Tulevia alan opiskelijoita Sara-Sofia kannustaa heittäytymään opintoihin ja kysymään aina rohkeasti opettajilta, mikäli tarvitsee jossain asiassa apua.

– Heittäytykää ja tutkiskelkaa. Sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörien työkenttä on laaja, joten opintojen aikana voi hyvin kokeilla eri asioita ja pohtia sitä kautta, mikä voisi olla se oma juttu.

Sara-Sofia haaveilee itse tulevaisuudessa työstä, joka mahdollistaisi matkustelun ympäri maailmaa.

– Kaikista mieluisinta olisi robotiikkaan liittyvä työ, jossa pääsisi matkustelemaan.