React & Share: React & Share pois
Kampustieto: Kotkantie
Hakuaika 1: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 2: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 3: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 4: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 5: koulutusmuoto: Päivä

 

Tutkimus

Avoin tiede ja tutkimus pyrkii tutkimusetiikan ja juridiikan asettamissa rajoissa siihen, että tutkimusdata, tutkimuksessa käytetyt menetelmät ja tutkimustulokset olisivat kaikkien halukkaiden käytettävissä. Tällä pyritään parantamaan tutkimuksen laatua, luotettavuutta ja näkyvyyttä sekä edistämään tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja uusien innovaatioiden syntyä.


Tutkimusoikeudet

Opiskelijoitamme tai henkilökuntaamme koskevaan tutkimukseen tarvitset luvan. Voit hakea tutkimusoikeutta sähköisellä lomakkeella.

Varaathan hakemuksen käsittelyyn vähintään kaksi viikkoa aikaa siitä lähtien, kun hakemus on saapunut meille. Joulun aikaan ja kesä-heinäkuussa käsittelyaika on pidempi. Opiskelijoiden tai henkilökunnan yhteystietoja ei lähetetä sähköpostin liitteenä, vaan pyyntö osallistua kyselyyn laitetaan opiskelijoiden- ja/tai henkilökunnan intraan.

Oulun ammattikorkeakoulun tutkimusluvista vastaa vararehtori Jyrki Laitinen. Tutkimuslupien käsittelyä koordinoi Sirpa Ahvenlampi.

Tutkimuslupaa haetaan sähköisellä tutkimuslupalomakkeella. Muistathan vahvistaa hakemuksen lähettämisen sähköpostiin saapuvasta linkistä. Vain vahvistetut hakemukset voivat edetä käsittelyyn.

Lisätietoja tutkimusluvista: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Hae tutkimuslupaa

Tietosuojainfo


Hyvä tieteellinen käytäntö ja tutkimusetiikka

Oulun ammattikorkeakoulussa noudatetaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ohjeita hyvästä tieteellisestä käytännöstä ja sen loukkausepäilyjen käsittelemisestä sekä ihmiseen kohdistuvan tutkimukseneettisistä periaatteista ja ihmistieteiden eettisestä ennakkoarvioinnista. Vastuu hyvän tieteellisen käytännön noudattamisesta kuuluu koko korkeakouluyhteisölle ja jokaiselle tutkimus- ja kehitystyötä tekeville sekä opettajille.

TENK:n hyvä tieteellinen käytäntö

TENK:n ihmistieteiden eettinen ennakkoarviointi


Tutkimusetiikan tukihenkilötoiminta

Tutkimusetiikan tukihenkilöjärjestelmä käynnistyi vuonna 2017 Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) aloitteesta. Tukihenkilötoiminnan tavoitteena on vahvistaa kansainvälistyvän tutkijakunnan tietoisuutta suomalaisesta hyvästä tieteellisestä käytännöstä ja lisätä matalan kynnyksen henkilökohtaista tutkimuseettistä neuvontaa korkeakouluissa.

  • Hyvän tieteellisen käytännön (HTK) edistäminen.
  • Tutkimusetiikan neuvonnan ja luottamuksellisen keskustelumahdollisuuden tarjoaminen omassa organisaatiossa.
  • Tutkimusvilpin tunnistamisen ja ennaltaehkäisyn parantaminen.
  • TENKin toiminnan ja ohjeistusten sekä hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäilyjen käsittelemisen (ns. HTK-prosessin) tunnetuksi tekeminen.
  • Kynnyksen madaltaminen HTK-ilmoituksen tekemiseksi vakavissa vilppiepäilyissä.

Yhteystiedot

Laitinen Jyrki
Vararehtori, Hallinto
050 3441733

Aro Päivi
Tutkintovastaava, Yliopettaja, Liiketoiminta ja luonnonvara-alat
050 5298364

Saarnio Reetta
Yliopettaja, Terveysala
040 1440341

 

Tutkimuslupa-asioissa ole yhteydessä Jyrki Laitiseen, tutkimusetiikan osalta Päivi Aroon ja Reetta Saarnioon.

React & Share: React & Share pois
Kampustieto: Kotkantie
Hakuaika 1: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 2: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 3: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 4: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 5: koulutusmuoto: Päivä

Digipedagogiikka

Varmista pärjäämisesi kilpailussa kehittämällä opetusta ja osaamista kanssamme. Olemme digipedagogiikan ja jatkuvan oppimisen asiantuntija vahvalla ja pitkällä kokemuksella.  Hyvän toimivan pedagogiikan avulla opiskelu ja osaamisen kehittäminen onnistuu mistä vain. Meidän kanssamme voit viedä digitaalisen koulutuksen ja oppimisen uudelle tasolle.

Digitaalinen murros tuo haasteita, mutta myös mahdollisuuksia opetukseen ja osaamisen kehittämiseen. Kansainvälisessä kilpailussa pärjääminen edellyttää meiltä uusia tapoja opettaa sekä kehittää osaamistamme. Digipedagogiikka on yksi vahvuuksistamme. Osaamme hyödyntää sen tarjoamia monipuolisia tapoja tukea oppimista ja parantaa koulutuksen laatua. Digipedagogiikka tukee paikasta riippumatonta opiskelua. Etä- ja mobiiliteknologiat puolestaan mahdollistavat niin etäopiskelun kuin esimerkiksi fyysisten oppimis- ja kehitysympäristöjen etäkäytön.

Meillä on meneillään useita digipedagogiikkaan liittyviä hankkeita, kuten HOPEDI eli Hybridimallin opetuksen ja digitaalisen osaamisen kehittäminen korkeakouluopetuksessa sekä KOKKO eli yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen korkeakoulupedagogiikan kouluttajien ja kehittäjien osaamisen kehittämishanke. Olemme myös edelläkävijöitä digipedagogikan osaamismerkkien luomisessa, joilla tulevat opettajat voivat osoittaa osaamisensa digipedagogiikan saralla. KEPEÄ eli Kehittävä työelämäpedagogi -hankkeessa puolestaan lisäämme työelämään liittyvää pedagogista osaamista. Kampuksilla käytössämme oleva digitaaliteknologia on maailman mittakaavassa huippua.

 

React & Share: React & Share pois
Kampustieto: Kotkantie
Hakuaika 1: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 2: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 3: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 4: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 5: koulutusmuoto: Päivä

Vähähiiliset ratkaisut

Haluatko olla luomassa hiilineutraalia huomista? Edistämme kestävää kehitystä sekä luomme uusia vähähiilisen energian, liikenteen,  työkonetekniikan ja kiertotalouden ratkaisuja. Kehitämme myös ympäristöystävällistä rakentamista sekä autonomisia työkoneita. Huippuluokan tutkimus- ja kehitysympäristöissämme voimme yhdessä testata ideoita käytännössä. 

Vähähiiliset ratkaisut ovat osa kaikkea tutkimus- ja kehitystoimintaamme. Uudistamme yhteiskuntaa vähähiilisillä ratkaisuillamme muun muassa kehittämällä autonomisia, nollapäästöisiä ajoneuvoja ja työkoneita. Etsimme myös ilmastonmuutoksen aiheuttamiin logistiikkaongelmiin ratkaisuja LEVITOI-hankkeessa, jossa tutkimme uusia työkone- ja laiteratkaisuja alkutuotannon logistiikka- ja käsittelyhaasteiden voittamiseksi. Ilmastonmuutos muuttaa toimintaolosuhteita kantavan tieverkon ulkopuolella maailmanlaajuisesti, mikä on otettava huomioon kehitettäessä työkoneita maa- ja metsätalouden tarpeisiin. Uudenlaiset teknologiset ratkaisut ovat tarpeen, sillä maa- ja metsätalouden logistiikkamäärät kasvavat globaalisti.

Linnanmaan kampuksella sijaitsee ainutlaatuinen NUVE-LAB -simulointiympäristömme, joka on Suomen johtava ajoneuvoteknologioiden kehitys- ja opetusympäristö.  Siellä voi kehittää ja testata energiatehokkaita ja autonomisia ajoneuvoja aina kulkuautoista raskaisiin hyötyajoneuvoihin. 

 

NUVE-LAB koostuu Mobilab-,  NUVE- ja eMobiili -hankkeista, joissa kehitetään maailmanluokan tutkimus- ja kehitysympäristöä autonomisille, nollapäästöisille ajoneuvoille ja työkoneille.  

Ilmastonmuutos ratkaistaan uudella teknologialla 

Uudessa hybridilaboratoriossamme voi testata uusia energiansäästöratkaisuja. Tiloihin rakennettujen sähkö- ja kaukolämpöverkkojen avulla voidaan tutkia ja kehittää niin sähkö-, automaatio- kuin energia- ja talotekniikankin järjestelmiä. Vastaavia erityisesti opetuskäyttöön soveltuvia olosuhteita ei juuri muualla Pohjois-Suomessa ole.  Taloteknisten järjestelmien tarkemmalla säätämisellä, kuten älykkäiden valaisimien ohjelmoinnilla ja lämpöverkon optimoinnilla, voidaan myös parantaa energiatehokkuutta ja tavoitella vähähiilisyyttä. 

Drooneista uutta liiketoimintaa 

Kehitämme droonitoiminnasta uutta liiketoimintaa. Olemme mukana useassa droonitoimintaa edistävässä hankkeessa, kuten esimerkiksi FUAVEssa, jossa kehitämme droonien testialueita kuudelle paikkakunnalle ympäri Suomea. Ensimmäinen testialue sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla. Oamkilla on käytössään laaja dronelaivue, jota yritykset voivat hyödyntää kehittäessään esimerkiksi vähähiilisyyttä edistäviä ratkaisuja.

Kehitämme myös rakentamisessa ympäristöystävällisiä raaka-aineita, kuten tutkimalla, miten biopohjaiset materiaalit soveltuvat rakentamiseen.  Vastaamme ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin parantamalla rakentamisen energiatehokkuutta sekä kehittämällä  bio- ja kiertotaloutta.  ProsBKT-hankkeessa pilotoimme uutta prosessitekniikan koulutusohjelmaa.  Tavoitteena on, että yritykset saisivat osaavaa ja korkeakoulutettua henkilökuntaa bio- ja kiertotalouden prosessien suunnitteluun.  Osaamisen vahvistuessa yritykset pystyvät omaksumaan uutta prosessiteknologiaa ja ympäristöä vähemmän kuormittavia prosesseja. 

Demonstroimme  painettavaa älykkyyttä myös uudella alueella, ruokaketjussa. PrintoFood-hankkeessa demonstroimme uusia ruuantuotantoon soveltuvia tekniikoita ja menetelmiä painettavallla älykkyydellä, jotta ruoantontoketjusta saataisiin vähähiilisempi.  
Olemme olleet myös mukana myös laatimassa Pohjois-Pohjanmaa ilmastotiekarttaa vuosille 2021–2030, jonka tavoitteena on tehdä Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta hiilineuraali. Tiekartta päivitetään vuonna 2024, jolloin toimimme työn koordinaattorina. 

 

 

React & Share: React & Share pois
Kampustieto: Kotkantie
Hakuaika 1: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 2: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 3: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 4: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 5: koulutusmuoto: Päivä

Digitaaliset ratkaisut

Haluatko kehittää uusia digitaalisia ratkaisuja? Meillä on huippuluokan osaamista erityisesti painettavan älykkyyden sovelluksista, robotiikasta, drooneista sekä joustavasta automaatiosta. Olemme mukana edistämässä digitalisaation hyödyntämistä useilla eri aloilla ja tuemme yrittäjyyden sekä uuden liiketoiminnan syntymistä. Korkeatasoiset kehitysympäristömme ja huipputeknologia antavat erinomaiset olosuhteet luoda uutta.

Yrityksissä on tällä hetkellä kysyntää etenkin automaation ja robotiikan lisäämiselle, missä voimme olla avuksi. Meiltä löytyy vahvaa osaamista sekä huippuluokan automaatiorobotiikkalboratorio, jossa yritykset voivat simuloida ja testata erilaisia ratkaisuja riskittömästi. Kalusto on myös täysi siirrettävissä yrityksen tiloihin. Meillä on parhaillaan yli 50 yrityksessä automaatiototeutusta menossa. Hankkeissa yritykset saavat käyttöönsä parhaan kaluston ja laitteiston ja apuna on usein valmistumisvaiheessa olevat opiskelijamme, joilla on tarvittavaa osaamista. Esimerkkiski Rokka-hankkeessa autamme yrityksiä kartoittamaan uusia robotisointikohteita.

PrinLab – uusia painettavan älyn sovelluksia

Linnanmaan kampukselta löytyy painettavan elektroniikan laboratoriomme PrinLab, jonka avulla voimme kehittää hankkeissa uusia painettavan älyn sovelluksia. Meillä on painettavan elektroniikan osaamisesta ja sovelluksista yli kymmenen vuoden kokemus sekä kansainvälisiä näyttöjä.  Useissa elektronisissa, terveysteknologian ja rakentamisen tuotteissa on jo painettua elektroniikkaa. Painettua älyä käytetään esimerkiksi antureissa, pikadiagnostiikassa, ohjauspaneeleissa ja älyvaatteissa. 

Painettavaa laboratoriota hyödynnetään myös CoRoSect-hankeessa, joka on Oamkin ensimmäisessä Horisontti 2020 -hanke. Horisontti 2020 on Euroopan unionin merkittävä tutkimuksen ja innovoinnin ohjelma, joka tukee läpimurtojen, mullistavien tutkimustulosten ja uraauurtavien keksintöjen toteutumista edistämällä loistavien ideoiden markkinoille viemistä.  CoRoSect-hankeessa, jossa tutkitaan teknologiatehostettua hyönteiskasvatusta ja proteiinituotantoa. Kehitämme painetun älyn avulla myös turvajärjestelmiä, jotta ruokaketjusta saadaan turvallinen.

(droonikuva/video)

Droonit ovat tulevaisuuden teknologiaa ja niiden hyödyntäminen tutkimus- ja kehitystyössä on tärkeä. Oamkin droonitoiminta keskittyy kansainväliseen Arctic Drone Labsiin.  Olemme mukana myös Suomen Akatemian rahoittamassa FUAVE-hankkeessa,  jossa kehitetään droonien testialueita kuudelle paikkakunnalle ympäri Suomea. Ensimmäinen testialue on Pohjois-Pohjanmaalla. Drooni-ratkaisujen pilotointi- ja testausympäristössä yritykset kehittää esimerkiksi uusia vähähiilisyyttä edistäviä drooni-ratkaisuja.  Teemme yhteistyötä kansallisen ja kansainvälisen verkoston kanssa, johon kuuluu noin 40 yritystä ja tutkimuslaitosta.

Kehitämme myös digitaalisen liiketoimintaa ja markkinointia, ja olemme esimerkiksi Dimmy-hankkeessa tehneet yrityksille ilmaisen digitaalisen markkinoinnin perusoppaan. Kirjassa käydään läpi digitaalisen markkinoinnin suunnittelun, toteutuksen ja johtamisen perusteet verkossa tapahtuvan myynnin näkökulmasta. Edistämme myös työelämässä toimivien henkilöiden digitaalisen liiketoiminnan ja markkinoinnin osaamista ja samalla digitaalisen liiketoiminnan valmiuksia. Hankkeiden tuotoksena on syntynyt myös uusia opintojaksoja mm. digitaaliseen liiketoimintaan, markkinointiin ja myyntiin liittyen.

Sote-puolella digitaalisia olemme luoneet uusia digitaalisia ratkaisuja ikääntyneiden turvalliseen asumiseen ja liikkumiseen esimerkiksi KARITA-hankkeessa.  Äly-TKI-hankkeessa kehitämme yhdessä alueen toimijoiden kanssa OuluHealth-ekosysteemiin ainutlaatuisen ja turvallisen terveys- ja hyvinvointipalveluiden TKI-ympäristön, joka edistää digiratkaisujen nopeaa kehittämistä sekä niiden käyttöönottoa.

Kehitämme digitaalisia ratkaisuja myös kulttuurin tarpeisiin, kuten digitaalista uuden ajan alustaa sisällöntuotannon ja siihen sovellettavan teknologian kehittämiseen.  MUSE-hankkeessa puolestaan etsimme ja testataamme matalan latenssin ja matalan kynnyksen ratkaisuja musiikin etäopettamiseen, etäesittämiseen ja etätuottamiseen.

 (video/jussi tuohino)



React & Share: React & Share pois
Kampustieto: Kotkantie
Hakuaika 1: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 2: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 3: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 4: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 5: koulutusmuoto: Päivä

Taiteellinen toiminta

Taiteellinen toiminta kehittää kulttuurielämää. Tavoitteena on luoda inspiroiva kulttuurin ekosysteemi, jossa sekä henkilöstön että opiskelijoiden osaaminen kasvaa, kansalliset ja kansainväliset verkostot kehittyvät, erilaiset yleisöt pääsevät nauttimaan tuotoksista ja Oulun ammattikorkeakoulu saa positiivista näkyvyyttä.

Taiteellista toimintaa on erityisesti Kulttuurialan yksikössä, ja se näkyy esimerkiksi erilaisina produktioina. Taiteellinen toiminta tuottaa vuosittain merkittävän osan Oamkin julkaisuista, ja se toteutuu niin osana koulutusta kuin henkilöstön omien taiteellisten ambitioiden tuloksena. Taiteellisia tuotantoja, esimerkiksi näyttämöteoksia ja katselmuksia, toteutetaan yhteistyössä muun muassa alueen kulttuuritoimijoiden sekä suomalaisten ja kansainvälisten korkeakoulujen ja julkisorganisaatioiden kanssa.

Tutustu tapahtumatarjontaan Oamkin tapahtumakalenterissa.

Oamkin produktioita