Laatua ja yhteisövoimaa Edelläkävijät-verkoston tilaisuudessa

Edelläkävijät-verkosto kokoontui jälleen 27.10. ajankohtaisten asioiden äärelle. Tilaisuuden teemana oli Laatua ja yhteisövoimaa. Etäyhteyksien päähän oli kokoontunut suuri joukko osallistujia koko pohjoisen Suomen alueelta. Nyt jos koskaan, edelleen jatkuvassa pandemiatilanteessa, tarvitaan yhteisöllisyyttä ja yhteisön voimaa. Tilaisuuden aluksi OSAOn palvelujohtaja Virpi Spangar ja Oulun ammatillisen opettajakorkeakoulun lehtori Ulla Mäntykangas keskustelivat siitä, miksi Pohjois-Suomessa kannattaa kehittää yhteisöllisyyttä ja verkostoitumista ammatillisessa koulutuksessa. Näkökulmia ja perusteluita ei tarvitse hakea kaukaa. Sirpaleinen, nopeasti muuttuva toimintaympäristö haastaa kaikkia. Työpaikoilla syntyy jatkuvasti monialaisia, uusia osaamistarpeita, joissa horisontaalisesti ylitetään perinteiset koulutusalat. Tämä luo tarpeita tiimiopettamisen ja isompien kokonaisuuksien hahmottamiseen erityisesti opettajan työssä. Myös uudet, erilaiset oppimisympäristöt ja työpaikat oppimisympäristöinä ovat tärkeitä kohtaamispaikkoja yhteisöllisyyden ja verkostoitumisen kannalta.

Laatuasiaa tilaisuuteen toivat opettaja Outi Niemelä OPAOlta ja laatupäällikkö Timo Huurinainen Ammattiopisto Luovilta alustaessaan omien organisaatioidensa laadunarviointiprosesseista ja käytännön kokemuksista niiden läpiviemisessä. Koulutuskuntayhtymä Brahen johtaja ja rehtori Jaana Ritola kertoi Brahessa pilotoidusta OPE HOKSista, joka on kehitetty yhteistyössä Brahen ja Oulun ammatillisen opettajakorkeakoulun kanssa. Pilotointikokemukset ovat olleet arvokkaita ja rohkaisevia ja opettajan henkilökohtaisella osaamisen kehittämissuunnitelmalla on ollut suuri merkitys koko organisaatiotason suunnittelulle. Osaamisen kehittämisestä yhteistyössä alusti myös OSAOn suunnittelija Raili Karttunen. Amokilla ja OSAOlla onkin pitkä historia hyvästä ja kehittävästä yhteistyöstä, jonka OSAOn vararehtori Raija Näppä on pukenut sanoiksi näin: ”Yhteistyö on kasvanut kumppanuudeksi, joka perustuu luottamukseen ja tiiviiseen pitkäjänteiseen yhteistyöhön ammattilaisten kesken, jolloin perusoletuksena on laadukas palveluprosessi ja asiakkaiden kuunteleminen. Lisäksi yhdessä tekeminen on jo tutuksi tulleiden toimijoiden kesken mutkatonta ja innostavaa. Suunnittelupalavereissa iloinen naurukaan ei yllätä osallistujia.”

Antoisan iltapäivän päättivät ajankohtaiset kuulumiset alueellisista hankkeista. Esittelyssä olivat tällä kertaa hankkeet Silta- Siirry luontevasti ammatilliselta toiselta asteelta korkeakouluun, Oamk Highway sekä PoJo -Positiivisella johtamisella tuottavuutta ja hyvinvointia.

Seuraava Edelläkävijät -verkoston tilaisuus järjestetään 2.3.2021 klo 12-15. Tervetuloa mukaan!

Edelläkävijät -verkostoa koordinoivat Erja Kotimäki, Ulla Mäntykangas ja Päivi Haapakoski. Olethan yhteydessä! Sähköpostiosoitteet ovat muotoa Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Edelläkävijät-verkosto on perustettu tarpeelle koota yhteen Pohjois-Suomen ammatillisten koulutuksen järjestäjien johto. Verkoston merkitys korostuu tiedon jakamisen ja kokemusten vaihtamisen kautta. Tavoitteena on kehittää osaamisperusteisuuden ja osaamisen kehittämisen alueellista yhteistyötä, suunnitella yhteisiä osaamisen kehittämisen hankkeita ja vertaisoppia toisilta. Kantavana ajatuksena verkoston toiminnassa ovat ajankohtaiset teemat ja Pohjois-Suomen ammatillisen koulutuksen laadun kehittäminen.