« Takaisin koulutuslistaan

Hyveet ja luonteenvahvuudet positiivisessa johtamisessa ja työyhteisöissä, 2 op

Täydennyskoulutus
Opetusmuoto:Verkko-opetus
Laajuus ja kesto:2 op
Koulutusaika:11.4.2024 - 30.5.2024
Hakuaika: 14.2.2024 - 5.4.2024
Hinta:maksuton
Opetuskieli:suomi
Paikkakunta:

Yleiskuvaus opinnoista

Toivottu syventävä valmennus luonteenvahvuuksista maksuttomana hankekoulutuksena opetustoimessa työskenteleville!  

  • Positiiviseen johtamiseen ja työyhteisöjen kehittämiseen  
  • Oman hyvinvoinnin vahvistamiseen  
  • Opetus- ja ohjaustyöhön tai uraohjaukseen  
  • Positiiviseen pedagogiikkaan 

Hyveet ja luonteenvahvuudet ovat positiivisen johtamisen eettinen ydin (Decuypere & Schaufeli, 2021; Wenström, 2020). Ne vastaavat kysymykseen, millaista on hyvä työelämä, hyvä työyhteisö tai hyvä johtaminen. Luonteenvahvuuksien varassa voimme tietoisesti kehittää johtamista ja työyhteisöjen toimintaa.   

Meillä jokaisella on myös omat yksilölliset ydinluonteenvahvuutemme, jotka heijastavat sitä, mitä olemme ihmisinä, identiteetiltämme. Tunnistamalla omat ydinluonteenvahvuuteemme, voimme lisätä itsetuntemustamme ja tulla tietoisemmaksi omasta ajattelustamme, tunteista ja toiminnastamme; suhteestamme itseen ja suhteesta muihin ihmisiin. Näin on myös mahdollista vahvistaa omaa hyvinvointia ja parantaa ihmissuhteita eri elämänalueilla. 

Luonteenvahvuuksien tuntemus tarjoaa monia käytännön hyötyjä: 

* Luonteenvahvuuksien avulla voi kehittyä ihmisenä, ammattilaisena, asiantuntijana tai johtajana  

* Luonteenvahvuudet ovat kaikilla käytössä olevaa vahvuuspotentiaalia: ne ovat jokaisen saatavilla, hyödynnettävissä ja kehitettävissä – tietoisen itsensä johtamisen ja kehittämisen välineitä 

* Luonteenvahvuuksien käyttö tuottaa hyvinvointia itselle ja muille 

* Luonteenvahvuudet ovat positiivisen organisaation rakennusaineksia - jokaista luonteenvahvuutta tarvitaan hyvässä työyhteisössä 

* Luonteenvahvuuksien kautta on mahdollista tarkastella erilaisia työelämän ja työyhteisöjen arjen ilmiöitä ja löytää haastaviinkin tilanteisiin uusia näkökulmia ja käsitteitä  

* Luonteenvahvuudet tarjoavat mittapuun sille, mikä organisaatiossa ja elämässä on hyvää ja arvokasta – ne ovat organisaation laatutekijöitä.  

* Luonteenvahvuuksien tuntemus mahdollistaa niiden laaja-alaisen soveltamisen organisaatiossa ja omassa johtamisessa: yksilöiden ja tiimien kanssa tai koko organisaatiota koskevassa työskentelyssä tai opetus- ja ohjaustyössä  

Tässä suositussa valmennuksessa tutustutaan luonteenvahvuuksien VIA-luokitukseen kattavasti teoriassa ja käytännössä sekä reflektoidaan omia vahvuuksia yhdessä muiden kanssa. Valmennuksesta saat lähes rajattomasti uusia ideoita sekä valmiita ja sovellettavia harjoituksia ja aktiviteetteja jokaisesta luonteenvahvuudesta. Mikä parasta, harjoitukset, keskustelut ja oma reflektio on koettu voimaannuttavana.  

Valmennuksessa käsitellään hyveajattelun ja VIA-teorian historiallinen ja tieteellinen tausta ja lähtökohdat; jokaisen 24 luonteenvahvuuden ilmenemismuodot, teoreettiset käsitteet, merkitys, optimaalinen käyttö vs. yli- ja alikäyttö; näkökulmat työyhteisöön sekä keinoja luonteenvahvuuksien aktivoimiseen.  

Valmennus koostuu ennakkomateriaalista, 7 osallistavasta live-webinaarista; välityöskentelystä kirjallisuuden ja verkkomateriaalin parissa Howspace-oppimisalustaa hyödyntäen sekä laajan materiaalin harjoituksineen ja aktiviteetteineen.   

Iltapäivään sijoittuvissa webinaaritapaamisessa keskitytään käytännön harjoituksiin ja keskusteluun, ja työskentely on luonteeltaan reflektoivaa ja voimaannuttavaa, luottamuksellisessa ilmapiirissä tapahtuvaa itsen ja työelämän ilmiöiden tutkailua. 

Koulutus ei edellytä ennakkotietoja, mutta soveltuu erinomaisesti positiiviseen johtamiseen tai laajaan vahvuusnäkemykseen aikaisemmin perehtyneille osaamisen syventämiseen ja laajentamiseen.   Luonteenvahvuuksiin liittyvä syväosaaminen tukee laajan vahvuusnäkemyksen hyödyntämistä ja käyttöä. Positiivisen johtamisen näkökulmasta luonteenvahvuudet liittyvät oman positiivisen johtajuuden tarkasteluun ja positiivisena johtajana kehittymiseen. Lisäksi ne ovat positiivisen organisaation rakennusaineksia, joiden avulla on mahdollista kehittää työyhteisöjen ja yksilöiden hyvinvointia ja hyvää työelämää. Opetus- ja ohjaustyössä toimivat voivat soveltaa koulutuksen antia omaan työhönsä eri-ikäisten oppilaiden tai opiskelijoiden kanssa.  

Palautetta aikaisemmista toteutuksista: 

  • Mahtava paketti tietoa. Hyvät diat. Paljon erilaisia tehtäviä, joita voin viedä myös käytäntöön. 
  • Koulutuksen sisältö ja Sanna kouluttajana antoi hienoja esimerkkejä miten positiivinen johtajuus voisi näkyä, sen merkitystä ja pieniä konkreettisia keinoja asian edistämiseen. Vahvuustyöskentelyt olivat loistavia ja niistä saan valtavasti apua omaan kehittymiseen ja avaimia tiimin huomioimiseen positiivisen johtajuuden näkökulmasta. 
  • En ehkä voi kylliksi kiittää tämän koulutuksen antia. Tämä oli enemmän kuin osasin odottaa. Jotenkin tuntui, että tämä koulutus nivoi kaikki aikaisemmin käymäni koulutukset yhteen ja valaistuin luonteenvahvuuksien polullani. Puhuin myös kollegani kanssa tästä valaistumisesta ja hän oli samaa mieltä, että koulutuksen anti on ollut kattava ja lukuisat harjoitukset ovat olleet hyvin merkittäviä asioiden jäsennyksessä. 

 

Tietoja kouluttajasta 

KT, FM, ammatillinen erityisopettaja Sanna Wenström. Hän toimii johtamisen ja hyvinvoinnin lehtorina Oulun ammattikorkeakoulun TKI-yksikössä sekä ammatillisen opettajakorkeakoulun hankkeissa. Työssään hän tutkii ja kehittää positiiviseen johtamiseen liittyviä aiheita sekä valmentaa eri alojen organisaatioita, johtoa ja henkilöstöä ottamaan käyttöön ja soveltamaan positiivisen johtamisen ja organisaation tutkimustietoa. Wenström on ainoana Suomessa väitellyt positiivisesta johtamisesta ja kirjoittanut aiheesta myös kaksi tietokirjaa: Positiivinen johtaminen. Johda paremmin opetus- ja kasvatusalalla (2020) sekä Kaikilla vahvuuksilla. Opas laajan vahvuusnäkemyksen käyttöön opetuksessa (2022) (www.ps-kustannus.fi/7116).   

 

Valmennuksen sisältö ja aikataulu   

Ennakkomateriaaliin perehtyminen  

  • Johdantoluennot (tallenteet): Positiivinen johtaminen; Laaja vahvuusnäkemys; Hyveet ja luonteenvahvuudet  
  • Johdanto VIA-teoriaan (artikkeli) 
  • Luonteenvahvuuksien kartoittaminen (VIA-kartoitus)  

Ilmoittautuneet saavat kutsun Howspace alustalle 22.3.2024 alkaen ja pääsevät perehtymään ennakkomateriaaleihin.  

Huom! Oheislukemistona toimii Sanna Wenströmin kirja Positiivinen johtaminen (luku 9), jonka osallistujan on tärkeä hankkia käyttöönsä koko valmennuksen ajaksi. Kirja kannattaa varata kirjastosta hyvissä ajoin tai hankkia omaksi etuhintaan www.ps-kustannus.fi/7116    

Osallistavat webinaarit torstaisin 11.4. – 30.5.2024 klo 13-16 (9.5. ei ole webinaaria)  

  1. Orientaatio ja johdanto 
  2. Viisauden ja tiedon hyve  
  3. Rohkeuden hyve  
  4. Inhimillisyyden hyve  
  5. Oikeudenmukaisuuden hyve  
  6. Kohtuullisuuden hyve  
  7. Transsendenssin hyve  

Webinaarit toteutetaan ZOOM-alustalla. Ne sisältävät teoriaa ja keskustelua. Webinaareja ei tallenneta, joten varmistathan, että pääset osallistumaan webinaareihin ja olemaan niissä aidosti läsnä aikataulun mukaisesti. Webinaareihin liittyy aina ennakkolukemistoa, jonka avulla valmistaudutaan keskusteluun. Huomioithan myös tämän opintojesi aikatauluttamisessa.  

Kuka voi osallistua? 

Koulutus on OPH:n rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta. Siihen voi osallistua opetustoimen henkilöstö: Varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja taiteen perusopetuksen, ammatillisen koulutuksen, aikuiskoulutuksen ja vapaan sivistystyön rehtorit, opettajat ja opinto-ohjaajat sekä tukipalvelujen henkilöstö kuten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajat, kouluavustajat, asuntolanhoitajat sekä opetustoimessa työskentelevät koulukuraattorit ja koulupsykologit. 

Huomioithan, että korkeakoulujen henkilöstö tai yksityisten koulutus- tai konsulttiyritysten henkilöstö ei voi osallistua opetustoimen henkilöstökoulutukseen.  

Koulutus on osa Oulun ammattikorkeakoulun, ammatillisen opettajakorkeakoulun koordinoimaa hanketta Tillsammans – Yhdessä pedagogista hyvinvointia kehittämään.  

 

Ilmoittautuminen 

Viimeinen mahdollinen ilmoittautumispäivä on 5.4.  
Ilmoittautuminen on sitova.  

Ilmoittaudu tästä linkistä: https://link.webropol.com/s/luonteenvahvuuskoulutus2024  

 

Lisätiedot:  

Sanna Wenström 
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.     

Kouluttaja(t)

Lehtori, Liiketoiminnan kehitys
040 1903494

Yhteystiedot

Projektipäällikkö, Liiketoiminnan kehitys
040 1415163