Julia Asikainen
16.10.2023

Vaihto-opiskelu Barcelonassa oli Eetu Hintsalalle mahtava ja silmiä avaava kokemus – ”Sen jälkeen olen vain miettinyt, että pääsisipä takaisin Välimeren rannikolle”

Rakennusarkkitehdiksi Oamkissa opiskeleva Eetu Hintsala ihastui vaihto-opintojensa aikana monipuoliseen Barcelonaan.

Pitkiä hiekkarantoja, surrealistista arkkitehtuuria, upeaa vuoristoa ja sykkivää kaupunkikulttuuria. Muun muassa näistä asioista rakennusarkkitehdiksi opiskeleva Eetu Hintsala pääsi nauttimaan, kun hän vietti kolmannen opiskeluvuotensa syyslukukauden vaihdossa Barcelonassa Espanjan auringon alla.

Vaikka Eetu ei vielä opintojensa alussa juuri miettinyt vaihtoon lähtöä, oli ajatus ulkomailla opiskelusta tai työskentelystä ollut aina jollain tapaa hänen mielessään.

– Se juontaa varmaan juurensa siitä, että olen asunut pikkupoikana kaksi vuotta Kanadassa perheeni kanssa. Muut perheenjäsenet ovat saaneet siitä hyvän kokemuksen, mutta itse olin silloin niin pieni, että en oikein muista siitä mitään. Ehkä siitä oli jäänyt sellainen olo, että haluaisi päästä kokemaan ulkomailla asumisen uudestaan, Eetu kertoo.

Kunnolla Eetu innostui vaihtoon lähtemisestä Oamkin vaihtokampanjan kautta.

– Näin vaihtoon liittyvää markkinointimateriaalia ja ajattelin, että keneltä se on pois, jos lähden. Menin sitten juttelemaan asiasta ja päädyin laittamaan ensimmäisen hakemuksen eteenpäin.

Uuteen ympäristöön sopeutuminen sujui hyvin

Aluksi Eetun oli tarkoitus lähteä Etelä-Korean Souliin, mutta kohde vaihtui vielä hakuprosessin loppuvaiheessa.

– Siinä koulussa, johon olin aluksi menossa, ei ollutkaan sopivia kursseja tarjolla englanniksi. Piti sitten etsiä joku kohde Euroopasta, ja Barcelona kiehtoi kaupunkina eniten.

Eetu ei ollut käynyt Barcelonassa kertaakaan aiemmin, mutta ihastui kaupunkiin vaihdon aikana täysin.

– Se on niin iso, kulttuurillisesti rikas, kansainvälinen ja monipuolinen kaupunki. Sieltä löytyy kaikille jotain, ja aina on jotain tekemistä. Siitä on myös helppo lähteä moniin muihin paikkoihin.

Eetu sopeutui uuteen ympäristöön hyvin ja välttyi kulttuurishokeilta.

– Siihen vaikutti ehkä se, että minulla oli siellä suomalainen tukiverkko, kun asuin kahden suomalaisen kanssa.

Mielenkiintoisia opintoja vaihtokoulussa

Eetun vaihtokoulu oli Universitat Politécnica De Catalunya, joka tunnetaan myös nimellä BarcelonaTech. Koulussa on lähes 30 000 opiskelijaa ja sen sisällä toimii vielä erillisiä kouluja, ikään kuin osastoja. Näistä Eetun koulu oli nimeltään Barcelona School of Building Construction (EPSEB).

– Kampukseni sijaitsi hieman kaupungin ulkopuolella legendaarisen Camp Nou -jalkapallostadionin vieressä.

Eetu opiskeli koulussa monenlaisia rakennusalaan liittyviä kursseja, joilta hän kokee saaneensa paljon mielenkiintoista tietoa ja oppeja.

– Yhdellä kurssilla opiskeltiin esimerkiksi työmaan aikataulutusta ja sitä, millä tavalla työmaat rakennetaan. Kävin myös muun muassa kurssin, jossa käytiin läpi maankuulua arkkitehtia Antoni Gaudía ja hänen luomaansa tyylisuuntaa.

Opiskelua koulussa hän kuvailee projektiluontoiseksi. Eroavaisuuksia Suomessa opiskeluun verrattuna oli hänen mielestään jonkin verran.

– Oppitunnit olivat pidempiä, sillä ne kestivät 120 minuuttia. Lisäksi lukujärjestyksessä saattoi olla oppitunteja aamukahdeksasta iltakahdeksaan asti.

Vaihto antoi paljon

Eetu odotti vaihdolta eniten sitä, että pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin eri kulttuureista ja saa samalla irtioton arjesta Oulussa. Sitä ja paljon muuta hän vaihdolta saikin.

– Vaihto oli kokemuksena ihan mahtava ja silmiä avaava. Sen jälkeen olen vain miettinyt, että pääsisipä takaisin Välimeren rannikolle.

Eetu uskoo saaneensa vaihdosta myös paljon hyötyjä ammatillisessa mielessä. 

– Se näyttää varmasti hyvältä työnantajille, että on käynyt vaihdossa. Se kertoo siitä, että uskaltaa lähteä ja heittäytyä.

Vaihtoon lähtöä Eetu suosittelee kaikille sitä pohtiville.

– Se aika menee todella äkkiä, eikä samanlaista mahdollisuutta tule välttämättä enää vastaan.