Marjo Sormunen
18.02.2018

Ensihoitajaopiskelijat rakentamassa Päivystystaloa

Oamkin ensihoitajaopiskelijat ovat olleet mukana rakentamassa uutta Päivystystalo.fi-virtuaalitaloa. Opiskelijat ovat tehneet ensiapuverkkokursseja, joissa neuvotaan, miten erilaissa hätätilanteissa tulee toimia. Päivystystalo.fi on osa kansallista Terveyskylää, joka koostuu liki 30 eri virtuaalitalosta.

Päivystystalo.fi:n projektikoordinaattori Marja Ylilehto ja Oulun ammattikorkeakoulun opiskelija Kalle Vuorinen.

Päivystystalo.fi:n projektikoordinaattori Marja Ylilehto ja opiskelija Kalle Vuorinen.

Tiedätkö, miten elvytetään tai toimintaan liikenneonnettomuuspaikalla? Keskiviikkona avatusta Päivystystalo.fi-virtuaalitalosta löytyy helposti tietoa ja neuvoja, jos äkillinen sairaus iskee tai tapaturma sattuu. Oamkin toisen vuosikurssin opiskelijat ovat tehneet verkkopalveluun kolme ensiapuverkkokurssia.

– Kurssit neuvovat, miten elvytetään tai toimitaan, kun kohtaa tajuttoman henkilön. Yksi kursseista neuvoo, miten toimitaan liikenneonnettomuuspaikalla. Verkkokurssit muodostuvat teoriaosuudesta ja opetusvideosta. Lopuksi voi testata osaamisensa lyhyellä monivalintatestillä, kertoo ensihoidon opiskelija Kalle Vuorinen.

Kallen lisäksi ensiapuverkkokursseja oli tekemässä kymmenen toisen vuosikurssin ensihoidon opiskelijaa.

– Teimme kaiken työn itse aina videokäsikirjoituksesta ja näyttelemisestä lähtien. Toki ohjeistuksissa noudatettiin Käypä hoito -suosituksia ja tekstit tarkastettiin asiantuntijoilla. Tämä on ollut aivan mahtava projekti, sanoo Kalle.

– Verkkokurssien avulla pyritään ennen kaikkea madaltamaan ihmisten kynnystä auttaa, kertoo Päivystystalo.fi:n projektikoordinaattori Marja Ylilehto Oulun yliopistollisesta sairaalasta. Hän houkutti opiskelijat mukaan projektiin.

– Olemme todella tyytyväisiä opiskelijoiden toimintaan ja itse lopputulokseen, kehuu Marja.

Pitääkö olla huolissaan?

Sähköiseen päivystystaloon on tuotettu myös yli kolmekymmentä oirekohtaista itsehoito-ohjetta, jotka kulkevat helposti mukana ja ovat käytettävissä missä ja milloin vain.

– Sivustolta löytyy runsaasti tietoa ja ohjeita siitä, mitä päivystyksessä tapahtuu, miten käyntiin voi etukäteen varautua ja mistä löytyy lähin apteekki. Verkkopalveluun on myös koottu Myrkytystietokannan sisällöt, kertoo Marja.

Verkkopalvelu on ilmainen eikä vaadi kirjautumista.

Päivystystalon rakentamisen koordinointivastuu on Oulun yliopistollisella sairaalalla, mutta sen tuottamiseen ovat osallistuneet Suomen yliopistosairaaloiden päivystyshoidon ammattilaiset.

Keskiviikkona Terveyskylässä avautuivat myös diabetestalo, vatsatalo ja palliatiivinen talo.

Terveyskylässä on nyt 26 taloa tukemassa asiakkaita luotettavan tiedon hakemisessa.

Terveyskylä on osa kansallista Virtuaalisairaala 2.0 -kehittämishanketta. Hanke on Suomen yliopistollisten sairaanhoitopiirien yhteinen projekti, jossa digitaalisia ratkaisuja hyödyntämällä kehitetään erikoissairaanhoidon palveluita.

www.terveyskyla.fi, www.paivystystalo.fi